פועלים: שוק המניות המקומי ימשיך להיות תנודתי

כלכלני הבנק מדגישים, כי המסחר בבורסה באחד העם יושפע בעיקר מהנעשה בשוקי ההון הגלובליים ומציינים כי רמת הסיכון עלתה נוכח הירידות אשר נרשמו בשווקי העולם
שי יוכט |

כלכלני בנק הפועלים מציינים בסקירתם השבועית את האירועים והגורמים אשר השפיעו על המסחר באחד העם בשבוע החולף ואת האירועים אשר צפויים להשפיע על המסחר בשבוע הקרוב.

הגשם יורד וכולם נרטבים

האמרה שבכותרת קיבלה בשבועיים האחרונים ביטוי גם בשוק המניות המקומי, אומרים בפועלים. הירידות החדות והעצבנות בשוקי העולם הגיעו גם לבורסה המקומית, כשמדד תל אביב 100 ירד בכמעט 7% מתחת לשיאו מתחילת החודש, ואילו המעו"ף נסוג בכ-6% משיאו. הירידות הללו הן תולדה של הנעשה בשוקי העולם, בעוד שבמישור המקומי הכלכלה דווקא תומכת לפי שעה בשוק המניות.

הכלכלה המקומית דווקא בסדר

כאמור, מציינים כלכלני פועלים, במישור המקומי הנתונים הכלכליים ממשיכים להיות טובים. השבוע, למשל, פורסם המדד המשולב לחודש אוקטובר, אשר עלה ב-0.6%, והשלים בכך עליה של 7% בקצב שנתי. התמונה מעודדת עוד יותר כשבוחנים את מרכיבי המדד, ורואים נתונים חזקים של היצוא, לצד המשך הגידול בצריכה המקומית. גם ההערכות לצמיחת המשק ממשיכות להיות אופטימיות, כשהמחלקה הכלכלית של בנק הפועלים צופה צמיחה של 4.8% ב-2008.

במישור המיקרו, מוסיפים בפועלים, התמונה עודנה חיובית, כפי שניתן לראות מהדוחות הכספיים שמפרסמות החברות לרבעון השלישי. מרבית הדוחות המשיכו להציג צמיחה בפעילות, ובסך הכל לא נרשמה עד כה הפתעה לכאן או לכאן.

העולם ממשיך להעיב

עם זאת מציינים כלכלני הבנק, אל מול התמונה החיובית במישור המקומי, בעולם ממשיכה להעיב עננת הסאב-פריים. לאוירה השלילית הוסיף גם פרוטוקול הפדראל ריזרב, אשר הביע חשש כי בשנה הקרובה יצמח המשק האמריקני בקצב מתון של 1.8%-2.5% בלבד, לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 2.5%-2.7%.

החששות דלעיל מצטרפים לגל של מחיקות חשבונאיות נוספות שביצעו גופים רבים בעקבות משבר האשראי, וממשיכים להעיב על שוקי המניות בעולם בכלל, ובארה"ב בפרט.

הדולר חזר ל-1998, הנפט כמעט ב-100 דולר

הדולר המשיך בימים האחרונים להתדרדר בעולם וגם למול השקל. לאחרונה אף הגיע שערו של המטבע האמריקאי מתחת לרף ה-3.9 שקל – רמתו הנמוכה מאז 1998. מאידך, בשוק הסחורות המשיכה מגמת ההתחזקות במחיר הנפט, כשבשבוע האחרון כבר הגיע מחירו למרחק נגיעה מרף ה-100 דולר לחבית. למגמות שצויינו לעיל השפעות גם על רווחיות החברות, לפי אופי החשיפה שלהן. חולשת הדולר עלולה לפגוע בחברות שמיצאות לגוש הדולר (אך התחזקות האירו תפצה חלק מהן על כך). גם להתחזקות הנפט השפעה מעורבת, כשמי שעלולות להפגע הן החברות שמאופינות בתשומות אנרגיה או הובלה גבוהות, וכן חברות שהנפט מהווה להן חומר גלם (למשל בתחום הפלסטיקה).

עוד השפעה שלילית שעלולה לנבוע מהחלשות הדולר בעולם ומהתייקרות הנפט נוגעת לצרכן האמריקני. אם אכן תימשך המגמה ונראה ירידה בצריכה הפרטית בארה"ב, עלול הדבר לפגוע בכלל הביקושים הגלובליים ולגרור האטה עולמית. לפי שעה זה לא קורה, אך האיום קיים.

מבט לעתיד

להערכת כלכלני הבנק, שוק המניות המקומי ימשיך להיות תנודתי, ויושפע בעיקר מהנעשה בשוקי ההון הגלובליים. רמת הסיכון עלתה נוכח הירידות בעולם, כשלפי שעה השוק המקומי מפגין עוצמה יחסית לשאר השווקים המערביים. בפועלים סבורים כי בטווח הבינוני קיימים מספר גורמים, אשר תומכים במגמה חיובית, כשהעיקריים שבהם הינם, צפי להמשך צמיחה מקומית גבוהה גם ברבעונים הבאים, ריבית נמוכה שאינה צפויה לעלות בחודשים הקרובים, על פי תחזית המחלקה הכלכלית של בנק הפועלים. כמו כן, תחזיות להמשך ביצועים טובים מצד החברות.

מצד הסיכונים מדגישים בפועלים, עומדים החששות מפני האטה כלכלית בארה"ב, שעלולה לפגוע גם בצמיחת המשק המקומי. גורם נוסף בעל פוטנציאל להעיב על השוק הוא מחיר הנפט, שכעת נסחר קרוב לרף של 100 דולר לחבית, ועלול בסופו של דבר להביא לפגיעה גם בכלכלה הריאלית. גם הנעשה בשווקים הפיננסיים בעולם (בעיקר בארה"ב) טומן בחובו סיכון לפגיעה גם בכלכלה הריאלית.

לאור האמור לעיל, ממליצים בפועלים להמשיך ולהחזיק בעיקר במניות גדולות, במניות בעלות מדיניות דיבידנד ברורה ובסקטורים דפנסיביים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה