למרות הירידות של השבוע החולף - הדולר צפוי להתחזק
לאחר תקופת התחזקות רצופה במטבע האמריקני, נעצר בשבוע החולף הדולר והשיל בסיכום שבועי כ-1.5%, ושערו היציג נקבע על רמת 4.541 שקל. למרות ירידה זו, פעילי השוק סבורים כי אין זה שינוי מגמה והדולר צפוי לחזור למסלול צפונה לפחות עד לביצוע ההתנתקות ולתגובת בנק ישראל באשר לפער הריביות הנמוך.
כלכלני בנק הפועלים מעריכים כי בטווח הקצר יתכן המשך הפיחות בשער השקל מול הדולר. השבוע תוסף השקל בעיקר בשל התפתחות המסחר בדולר בעולם ואילו גורמים מקומיים, כגון הפיגוע בנתניה וסגירת הרצועה, לא באו לידי ביטוי. עם זאת נותרה בעינה הערכתם לפיחות בטווח הקצר, על רקע ציפיות להמשך התחזקות הדולר בשוק הבינלאומי, העצבנות סביב תהליך ההתנתקות וצמצום פער הריביות בין השקל והדולר, לכדי רבע אחוז בלבד. עם זאת מדגישים בבנק, כי העלייה בשער הדולר עשויה לעורר מימושי רווחים ולכן צפויה עלייה ברמת התנודתיות במסחר בשקל.
באשר לטווח הבינוני, מעריכים בבנק כי תתכן התמתנות במגמת הפיחות, שכן עלייה משמעותית בשער הדולר, עד כדי איום על יציבות המחירים במשק, צפויה לאלץ את בנק ישראל להעלות את הריבית. בשוק ההון מעריכים, כי העלאת הריבית תתכן בחודשי הסתיו. עם זאת מדגישים בבנק, כי רמת אי הוודאות לטווח הבינוני גבוהה במיוחד, לאור הקושי בחיזוי ההשפעות על המסחר אם תוכנית ההתנתקות תתקל בקשיים רבים מהצפוי.
כלכלני בנק לאומי מעריכים כי, הקרבה ליישום תוכנית ההתנתקות והתכווצות פער הריביות ישראל-ארה"ב עלולה להמשיך ולתמוך בהתחזקות הדולר כנגד השקל בטווח הקצר.
לדברי כלכלני בנק אגוד, פער ריביות כה קטן מול השקל לדולר על רקע הקרבה להתנתקות יגרום להמשך התחזקות הדולר מול השקל גם אם הדולר לא ימשיך להתחזק מול מטבעות הסל. להערכתם רק שינוי מגמה משמעותי בדולר מול האירו בעיקר החלשות משמעותית שלו צפוי לעצור את הפיחות הזוחל שאנו בעיצומו מול השקל.
בחדר המסחר של פורקסיה צופים כי הקירבה למועד ההתנתקות, במקביל לעלית מדרגה בהסלמה תביא לשמירת המטבע האמריקאי על חוסנו, ואף להמשך מגמת הפיחות לעבר סביבת 4.6 שקלים. בפורקסיה מציינים פרמטר נוסף ומהותי בתנועה זו, הקורלציה בשוק הבינלאומי-מקומי ? כל עוד זו תתמוך בהמשך התחזקות האמריקאי אנו נהיה עדים אף להתחזקותו בשוק המקומי.