מאיר משה: רדוור לא מסתירה שום דבר מהמשקיעים
חודש קשה עבר על מנהליה של רדוור. כבר במחצית השניה של יוני החלו השמועות על "רבעון חלש" וסכנת אזהרה שצפויה החברה לשחרר לשוק, מה שהוביל לנפילה של המניה לאורך התקופה. אולם בניגוד למקרים דומים בשבוע האחרון בהן הצליחו מניות מסויימות להגיב באיפוק, או לתקן ירידות חדות, המשיכה רדוור לשקוע, איבדה ביום האזהרה למעלה מ-20%, ולא השכילה לרשום תיקון משמעותי מאז.
בשבוע שעבר קיצצה רדוור את תחזית ההכנסה שלה לרבעון השני של השנה מרמה של 21 מיליון דולר לרמה של חזוי של 17.5 מיליון דולר. את המכה הקשה יותר סיפקה החברה בשורת הרווח שהצטמק מרמה של 24 סנט למניה לרמה מירבית של 5 סנט - סימן מדאיג באשר לשולי הרווח של החברה שנחשבו עד היום לגבוהים ויציבים במיוחד. האנליסטים מרחמים - השוק פחות בתי ההשקעות היו רחמניים עוד פחות ורשמו הפחתות חדות אף יותר מאלו שבצעה ההנהלה לגבי תחזיות הביצועים העתידיים של רדוור. מעבר למספרים ולמודלים היבשים נראה היה שבנוסף לאזהרת הרווח אפפה את המשקיעים ההרגשה שההסברים שסיפקה ההנהלה היו בגדר תירוצים כלילים ולא חשיפה אמיתית של מה שקורה במסדרונות החברה. הגדיל לעשות אלכסנדר אנדרסון מסיטי גרופ-סמית' ברני שרמז שלהערכתו ישנם "דברים" נוספים מעבר לתנועות המטבע שהביאו לשיחקה בשולי הרווח, ובשוק כבר התחילו לשמוע הערכות, כי לאור חוסר הוודאות בענף, נקלעה רדוור ללחץ של הלקוחות שדחקו את המחירים כלפי מטה.
בראיון למערכת bizportal, שולל סמנכ"ל הכספים של רדוור, מאיר משה, את הטענה מכל וכל ואומר: "המספרים מדברים יותר טוב ממני. מתוך הכנסות של 17.5 מיליון דולר כ-6 מיליון אירו הגיעו מאירופה. זה אומר שתנודה של המטבע מ-1.3 דולר ל-1.2 דולר הסבה לי נזק של כ-600 אלף אירו, זה בערך 3.5%, שזה גם פחות או יותר הירידה שלי בשולי הרווח". מדוע לא בצעו ברדוור הגנות מטבע? משה מסביר שהתפלגות ההכנסות של החברה מספקת לה הגנות "טבעיות", אשר לאורך זמן הוכיחו את עצמן. בשוק מעריכים, כי המנגון הזה של רדוור עובד יפה כאשר יש מכירות, אבל אם המכירות מצטמצמות, ובמקביל השערים נעים בכיוונים לא רצויים, נראה שההגנה הטבעית קצת מתפוגגת. הרבעון הבא - המבחן של רדוור ברמה הכללית חוזר משה על המנגינה מהשבוע שעבר ואומר: "אני מעדיף לפתור את הבעיות במעשים ולא בדיבורים. נכון, הצגנו תוצאות שליליות, וחובת ההוכחה היא עלינו, אבל אני מאמין שבדוחות הבאים נצליח להראות למשקיעים שמדובר במעידה חד פעמית ולא במגמה".
אין ספק שהרבעון הנוכחי יהיה רבעון של מבחן עבור רדוור שחייבת להשיב את האמון. למרות שהחברה מתוכננת לצאת במהלך המחצית השניה של השנה עם מספר מוצרים חדשים טוען מאיר משה שהרבעון השלישי לא תלוי דווקא במוצרים הללו. "הרבעון השלישי הוא לא שאלה של מוצרים חדשים, אלה שאלה של הצלחה במרקטינג.
יש לנו בשוק בעיה פסיכולוגית ולא בעיה טכנית. אנחנו לא צריכים להוציא עוד מוצרים אלה להסביר את עצמנו יותר טוב". באותה נשימה מזכיר משה שהרבעון השלישי של השנה נחשב לרבעון יותר מסוכן עבור רדוור. "כיוון שחלקים רבים מהתקופה נחשבים לימים דלים בעבודה על רקע חופשות, נוצר מצב שרוב העסקאות מבשילות לקראת סוף הרבעון, מה שאומר שאם משהו מתפספס עם הלקוח, המועד ב' שלי חל כבר מחוץ לגבולות הזמן של הרבעון". למרות זאת מזכיר משה שבשנה שעברה הצליחח רדוור להציג רבעון חזק במיוחד, למרות הבעיתיות הזו.
למרות דבריו של משה, בשוק מייחסים חשיבות רבה ל-switch application תהווה שידרוג לקופסת המיתוג של רדוור שצפויה להיות מושקת במחצית השניה. מדובר בקופסת המתגים עליה אמורים "לרכב" כל הפתרונות שמציעה החברה. הגרסה החדשה תאפשר מעבר נתונים של 10 גיגה. "מדובר במוצר שיאפשר לעשות יותר פעולות בפחות זמן" מסביר משה. קופסה קטנה ומטריפה קופסת המתגים החדשה הזאת מופנת בעיקר ללקוחות היי-אנד מסוגן של איביי וסינגולר, ועוד גופים פיננסים מובילים כגון בורוסות וספקיות נתוני און-ליין משמעותיות. כיום משווקת רדוור את שלושת הגרסאות הראשונות של המתג, כאשר חלוקת ההכנסות היא 50% בגין הגרסה השלישית ו-50% בגין הגירסה השניה והראשונה אשר עולות עשרת אלפים ושניים עשר אלף דולר בהתאמה.
הגרסה השלישית עולה ללקוח עשרים אלף דולר. משה מעריך שלקוחות ההיי-אנד שזקוקים לקופסת המיתוג המשופרת לא רגישים למחיר המוצר לאור החשיבות שלו לצורך פעולתן, ואם נניח שהגרסה הרביעית תחילף את השלישית שהרי לנו אפשרות לאפ-סייד במכירות. משה מדבר על תחילת מכירות של ה-4switch application ברבעון האחרון של השנה ומציין, כי מורגשת דרישה וציפייה למוצר בקרב הלקוחות האמורים. "המוצר יתחיל למכור עם השקתו", אומר סמנכ"ל הכספים.
פולסים שליליים הגיעו לאחרונה מכיוון הסניף האמריקני של רדוור, אשר מניב לחברה כ-40% מהכנסותיה. משה הודף כל טענות לגבי בעיות בסניף ומדגיש שבחברה מיחסים את אותה החשיבות ליתר הסניפים, כולל האירופאי שמכניס לחברה כ-30% מכלל ההכנסות. משה: תהליך השיפור בארה"ב נמשך "אנחנו נמצאים בתהליך שיפור של הסניף בארה"ב שצפוי להסתיים ברבעון האחרון. זה לא סוד שהיו לנו בעיות שם ובצענו כמה מהלכים שכללו עזיבה של בעלי תפקידים, אבל אנחנו כבר מרוצים מהביצועים בארה"ב, בעיקר בנושאי שיתופי הפעולה שהוא יוצר לחברה". סמנכ"ל הכספים של רדוור דוחה כל רמיזה על עזיבה או פיטורין מוגברים על רקע האזהרה וההתפתחויות האחרונות בשוק. "הצהרתי עם פרסום האזהרה שלא מדברים בכלל על קיצוץ בכוח האדם, ובכלל אני חושב שרדוור לא חורגת מהמקובל בעולם ההיטק לגבי תחלופת עובדים".
לפני הנפילה האחרונה במניה עוד הספיק משה להתבטאות בנוגע למכירה אפשרית של החברה, ודיבר כבר אז על מחיר שיהיה גובה ממחיר המניה בבורסה. משה חזר על דברים שהשמיע כבר ואמר לנו, כי "אם תבוא הצעה במחיר ראוי, נשקול מכירה".
משה רמז שלאחרונה הוא שומע את השם של רדוור מככב ביותר ויותר מחלקות M&A של בנקים, אולם שב והדגיש שמחיר השוק כיום לא מתקרב לשווי שאמור לשקף את שווי החברה. "בשיא שלנו הינו כבר 80 דולר, ועכשיו אנחנו ב-15 דולר, למרות שאין בכלל מה להשוות את החברה של אז להיום". באשר לעתיד הקרוב משה לא התחייב לגבי שום דבר "היום אין שיחות עם אף אחד אבל זה יכול להשתנות כל יום". "אין שינוי מהותי בענף שלנו" במחצית הראשונה של השנה התרחשו בשוק של רדוור, אשר מתמחה בשיפור זרימת וביצוע מערכות אינטרנט, מספר אירועים משמעותיים שכללו שלוש רכישות, והצהרה טכנולוגית של הענקית, סיסקו. ברדוור דברו בשבוע שעבר על "בלבול וחוסר וודאות" כתוצאה מהמהלכים הללו, אולם הדגישו שזה מצב זמני בלבד. משה חוזר מדגיש וטוען שאין מצב של שינוי מהותי בענף, לדבריו מה שקרה הוא שלקוחות חדשים העדיפו להמתין להתפתחויות "עם הלקוחות הוותיקים, להם יש נסיון טוב עם מוצרי החברה אין לי שום בעיה", אומר משה.
"אין לנו בעיה במוצרים, והעליונות הטכנולוגית שלנו לא מוטלת בספק". "הבעיה היא עם שכנוע של לקוחות חדשים, שעדיין לא נחשפו באופן מלא לחברה, ושם אנחנו צריכים להשקיע מאמץ שיווקי, אם באמצעות סמינרים להסברה, או כל אמצעי אחר. בכל מקרה הידע , היכולת והפוטנציאל לא נפגעו כתוצאה מהמהלכים האחרונים בשוק, אלה הם זקוקים לחשיפה טובה יותר", כך לדבריו של הסמנכ"ל.
איך ומה בדיוק מתכוונים בחברה לעשות עדיין לא ברור. במהלך התקופה הקרובה תקיים החברה כנס מתוכנן של ראשיה אשר יתקבצו מכל קצוות העולם, ואז יאמצו אסטרטגיה ברורה, עליה תדווח החברה עם פרסום דוחות הרבעון השני וההנחיות לרבעון השלישי לקראת סוף יולי.
במבט כללי יותר על השוק שלו, מאבחן משה את סיסקו כמתחרה המשמעותית ביותר של רדוור, ומציין שזו היא גם התחרות הוותיקה ביותר של החברה "למעשה אנחנו מתחרים מהיום הראשון". לגבי הרכישה שבצעה לאחרונה ג'וניפר מעריך משה, כי לא מדובר בכניסה לתחום, אלה ברכישה שנועדה על מנת לשפר יכולות בתחום הליבה של ג'וניפר עצמה. סימן שאלה עדיין קיים לגבי הרכישה שבצעה Citrix. "מדובר בפעם הראשונה שספקית תוכן רוכשת יכולות שכאלה, ואנחנו עדיין לא יודעים מה המשמעות של העניין".
לגבי ההצהרה הטכנולוגית שבצעה סיסקו בתחילת טוען מאיר משה, כי מדובר ביכולות שקיימות ברדוור כבר שנתיים. "בשנתיים האחרונות סיסקו לא הוציאה שום דבר בתחום שלנו. על רקע הרכישה של Fineground אנשים העריכו שססיקו חוזרת לפוקוס, ויוצאת בהצהרות משמעויות". "אנחנו חושבים שזה לא ככה". מה עושה רדוור? תחשבו על שדה תעופה רדוור מפתחת פתרונות לשיפור ומיקסום ניצולת של רשת האינטרנט. בכדי לעשות כן פועלת החברה בשלושה תחומים עיקריים. הראשון הוא תחום הזמינות בו מפתחת החברה יכולות שמאפשרות לנתב גולשים לשרת המתאים ובכך לשפר את מהירות הגלישה. התחום השני הוא תחום הביצוע, בו מתרכזת החברה בעיקר בפיתוח יכולות העדפה בין גולשים. הכוונה המרכזית היא ליצור מעין "מעמדות" של קדימות בין הגולשים, כך שלאחר שכבר נותבו לשרת הנכון, מי שיגיע ראשון לדף המבוקש הוא מי שלמפעיל האתר יש אינטרס כזה.
בנוסף פועלת החברה בתחום האבטחה, כאשר ברדוור אוהבים להשתמש במטאפורה מוכרת של שדות תעופה. "אם יצרניות הפייר-וולס והאנטי ווירוס הן הסלקטוריות שמהוות את מעגל האבטחה האחרון לפני העליה למטוס, אז אנחנו השמירה ההיקפית שמוודאת שמי שמלחתחילה לא צריך בכלל להגיע לאתר, לא יטריד את הסלקטורים בכלל". "חובת ההוכחה עלינו" נכון לעכשיו רדוור עדיין נחשבת לשחקנית מרכזית בשוק, עם יתרונות טכנולוגיים בולטים על פני המתחרות. אחד היתרונות המשמעותיים, שמבדילים לדעת מאיר משה את החברה שלו לעומת סיסקו הוא בכך שהחברה הישראלית מאפשרת ללקוחות שלה לרכוש מוצרים מתקדמים יותר ובמקביל לשמר את המוצרים הוותיקים יותר שרכשה. "מי שרוכש מסיסקו מוצר צריך לזרוק אתו אם הוא רוצה להכניס גירסה מתקדמת תחתיו. אם רכשתה מוצר של רדוור, אתה יכול להחדיר גירסה חדשה למערכת שלך, והמשיך להשתמש במקביל במוצרים הישנים, נניח ברמות נמוכות יותר של האירגון".
לסיכומו של דבר חוזר משה על דבריו: "אני יודע שחובת ההוכחה היא עלינו, אבל יש לנו את הידע, הכסף, הכוח הנפשי והפיסי לעשות את זה ולהחזיר את החברה למסלול, ובכלל אני מרגיש שבחברה אף אחד לא מפחד מהאתגר".