לכבוד השנה החדשה: שלוש המגמות שייקבעו את הלך הרוח בוול סטריט
תמכור בערב ראש השנה וקנה במוצאי יום כיפור - אינו סתם משפט. זו תיאוריה שעבדה מצוין לאורך המאה שעברה, אבל הפסיקה לעבוד מאז הגענו למאה ה-21. יש הטוענים שהתיאוריה אינה עובדת יותר בגלל מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה, שקידמו את יכולתו של האדם להתקדם בחקר המוח. מה הקשר? הטענה שההתקדמות בהבנת הדרך בה המוח פועל הרגיזה את היושב במרומים. אחרי הכל, המוח הוא מעשה הבריאה, קניינו הרוחני של הקב"ה וניסיונותיו של האדם לחטט ובסופו של דבר להבין (ואולי לשכפל את המוח) אינו פחות מהפרת פטנט. לכן החליט הקב"ה להכות את האדם במקום הכי כואב, בכיס ומנע ממנו את הפטנט לפיו מוכרים ערב ראש השנה וקונים בחזרה במוצאי יום כיפור.
בכל מקרה, בין אם הקב"ה ער לעניין או לא, מחקרים שנעשו בנידון הוכיחו שהשיטה הזו אכן עבדה לאורך כמאה שנים. בית השקעות / מחקרים, Bespoke Investment Group, שהוקם ב-2007 על מנת ליישם את מחשבותיו של אסטרטג המסחר האגדתי, Laszlo Birinyi, שמנהל את כספי לקוחותיו באמצעות בחירת העיתוי הנכון והשקעות לטווח קצר, בדק את הנושא ברצינות. ב-Bespoke ערכו מחקר מקיף בנושא ההשקעות בימים הנוראים, והגיעו לתוצאה שאכן התיאוריה הזו עבדה לאורך המאה ה-20.
כאשר אנחנו עבדנו בוול סטריט, אנשים התייחסו במלוא הרצינות למשפט, "sell on Rosh Hashanah and buy back on Yom Kippur"". מי שהפך משפט זה לפופולרי היה ארט קאשין, מנהל מחלקת המסחר של UBS. קאשין, בניגוד להגורואים אהוביי התקשורת מהסוג של פאבר, רוג'רס או רוביני, מבין אמיתי, זיהה את פוטנציאל המסחר בימים הנוראיים כששימש, בתחילת דרכו כ"גוי של שבת" בחברת ברוקרים יהודית בניו ג'רזי בשם Herzig & Co. האם לעובדה שהתקופה המדוברת "מחברת" בין החודשים ספטמבר לאוקטובר - 2 החודשים המשמעותיים ביותר לשיא ושפל בוול סטריט, יש קשר לתיאוריה הזו? קשה לדעת.
בכל מקרה, ראש השנה הנוכחי מגיע כאשר מדדי המניות נמצאים בשיא כל הזמנים ואולי בכל זאת צריך להביא בחשבון את האפשרות לנצל את רמות המחירים ולמכור? אם מסתכלים על גרף ה-S&P ומתחשבים בדברי הגורואים התקשורתיים, שמזהירים מתיקון גדול שבדרך, הלב נוטה להסכים. אבל אם בודקים את העובדות ומתעלמים מהכותרות - המוח מגיע למסקנה שונה. כיוון שהמגמה בשוק ההון נוצרת ממערכת שיקולים שמערבבת לב ומוח, אנחנו חושבים שהדרך הכי טובה להתייחס לפעילות בוול סטריט בתקופת הימים הנוראים היא אותה הדרך שלפיה צריך לנהוג תמיד בשוק ההון - ההגיון. מה אומר ההיגיון לגבי ה'תשע"ה הבאה עלינו לטובה?|ד כיום, ההיגיון הכלכלי וכל הנתונים הכלכליים, מאקרו ומיקרו דוחף דווקא להשקעה במניות. נכון, המניות בשיא כל הזמנים, אבל כך גם כל מכשירי ההשקעה האלטרנטיביים. אגרות החוב הממשלתיות האמריקניות, שהן ה"מתחרות" הרציניות ביותר למניות על הכסף הגדול, נמצאות בשיא כל הזמנים (ההיגיון הכלכלי צווח ממש שכדאי לעשות עליהן שורט, אבל הוא צווח מאז 2009 והביקוש לאגרות רק עולה). הנדל"ן מתקרב לשיא כל הזמנים של 2007, והזהב (כולל המתכות היקרות האחרות), למרות ירידה של כ-30%, הגיע לשיא כל הזמנים בקיץ 2011, אינו "זול" כלל. אפילו אלטרנטיבת "החניה במזומן", ששמשה בעבר משקיעים בעתות דומות, כבר אינה כזו - המשקיע במזומן מפסיד כסף.
- ליפט זינקה ב-28%, סולאראדג' ב-8.5%; המדדים ירדו עד 0.3%
- וול-סטריט ננעלה בעליות שערים; סולאראדג' זינקה ב-24%, פאגאיה עם 23%
אגב, מה שלא פחות מעניין ומאתגר, שזו הפעם הראשונה שבה כל מכשירי ההשקעה נמצאים בשיאים בסביבה פוליטית-גלובלית מעורערת ובלתי יציבה ברמה שלא הייתה כמותה מאז מלחמת העולם השנייה. בעוד שכלכלת העולם מצליחה איכשהו להתאושש, היציבות הפוליטית הנדרשת לעודד התאוששות כזו ולתמוך בא יפ?ר י ה של המשקיעים, הולכת ומתדרדרת. הוסיפו לכל זה את תאוותה של התקשורת לשלילה וכיכובם של פרשנים רואי שחור מהסוג שהזכרנו - והרי לכם מצב שאדם הגיוני מתקשה לתפקד בו. אחד הסימפטומים שמאפיינים את המצב הוא הגידול המסיבי בפעילות הספקולטיבית, שצמחה לממדים שאיש בוול סטריט לא חזה ומשפיעה על התנודות קצרות הטווח (בינתיים) של כל מכשירי ההשקעה.
הדבר החשוב שהמשקיע ההגיוני חייב לשנן לעצמו בפתחה של השנה החדשה הוא סבלנות - לא להגיב לכותרות לפני שמנסים להבין מה מאחוריהן. לאחר עשור של מהפכה תקשורתית, הגיע הזמן שהמשקיע יבין שהוא חי בעולם שבו התחרות על הרייטינג מביאה לנתק שהולך וגדל בין הכותרות למציאות. המשקיע ההגיוני חייב להכריח עצמו לבדוק, לפני שהוא בורח מהשקעותיו באירופה בגלל שהכותרות מבשרות לו שיוון וקפריסין ירסקו את הגוש, את סיכויי ההתממשות של איום כזה. משקיע, שרכש מניות בהנפקת פייסבוק, ולפתע נתקל במבול כותרות ענק על כך שפייסבוק לעולם לא תרוויח ומארק צוקרברג אינו מנהל טוב, צריך לנשום עמוק ולקרוא גם את המאמרים שמעבר לכותרות, לפני שהוא ממהר למכור מניותיו בכל מחיר.
אלו שזעקו לפני שלושה חודשים, בעקבות הכותרות על כך שתוכנית הבריאות של אובמה תכה בחברת Intuitive Surgical (סימול: ISRG) ומיהרו למכור המניות ב-350 דולרים, היו חייבים לשאול "למה?" לפני שקיבלו החלטה על מכירת המניות. לפני שמקשיבים לחזיונו הקודח של אחד בשם מרק פאבר אודות התרסקות קרובה - חייבים לבדוק כמה פעמים הוא צדק ב-40 השנים האחרונות. חוק אחד תמיד עובד בשוק ההון - החיפזון מן השטן. המתנה הגדולה ביותר שמשקיע יכול לתת לעצמו לשנה החדשה, שאת הזמן שהוא מקדיש לכותרות, שיינצל לבדיקתן. מה המסקנה שלנו לשנה החדשה?|ד|
- בנק ישראל יכול להקריס כלכלית את החמאס – התוכנית לביטול שטרות ה-200 בעזה
- אחרי עשרות שנים של השקעות - הנה העצות שלי לצעירים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מאז ההיחלצות ממשבר 2008, ישנן 3 מגמות שימשיכו להשפיע על וול סטריט גם בשנת ה'תשע"ה והן שתקבענה את הכיוון. המגמה הראשונה, החשובה והחיובית ביותר להמשך המגמה, שהחלה ב-2009, היא המשך ההתאוששות הכלכלית הגלובלית ומצבן של החברות המובילות. כשאנחנו בוחנים את ההתפתחות הכלכלית הגלובלית, אין לנו ספק שאותם הכוחות שחילצו את העולם ממשבר 2008, מנועי הצמיחה שנוצרו עקב ההתקדמות הטכנולוגית, שמשפיעים על כל תחומי הכלכלה ביחד עם מדיניות ממשלת ארה"ב והבנק המרכזי שלה, ימשיכו באותו הכיוון גם בשנה הקרובה וימשיכו לחזק את ההתאוששות הכלכלית. המסקנה הזו מתחזקת את המחויבות הגדלה של כל המדינות בעולם. ולאור העובדה שמהפכות הטכנולוגיה, אינפורמציה וגלובליזציה ממשיכות לייעל ולהרחיב את המערכות הכלכליות.
החברות המובילות נכנסות לשנה החדשה כשמצבן טוב מאי פעם, ומה שחשוב יותר, לקח 2008 נלמד. החברות הללו תמשכנה לצמוח, להתייעל (הרווח למניה יעלה), יגדילו את תשלומי הדיבידנד ויגבירו את פעילות ה-M&A שלהן - כך שאין סיבה לחשוש ממשברים רציניים במניות.
המגמה השנייה תהיה המשך הגידול במעורבות קרנות המיגננה והסוחרים. "שחקני הכותרות", משקל המטיבים הספקולטיביים בשוק ההון יעלה משמעותית. מגמה כזו (שנמשכת אגב בעוצמה מאז תחילת 2009) משפיעה בחיוב על המגמה הכללית ובשלילה. הגדלת נפח המסחר ויצירת ערכים ריאליים למניות תהיינה התרומה, אבל חוסר הפיקוח והתיאבון הספקולטיבי עלול לייצר משברים חדים. תופעה זו עלולה לייצר את "התיקון הגדול" שעליו מדברים המומחים.
המגמה השלישית והפחות משפיעה על מגמות בוול סטריט היא הפוליטית. התדרדרות למלחמה רצינית במזה"ת, מזרח אירופה או אפריקה (עם מעורבות המעצמות) תעצור את המגמות החיוביות בשוק. בדרך כלל משברים פוליטיים גדולים ומלחמות משפיעים לשלילה בטוו הקצר ולחיוב בטווח הארוך. ההיגיון שלנו אומר שבגדול הגרף שנראה בה'תשע"ה ידמה מאוד לגרף שראינו בה'תשע"ד. תיקונים יהיו לא מעט במהלך השנה הקרובה, לא בשונה ממה שראינו מאז מארס 2009.
שתי המניות הישראליות המובילות המעניינות לה'תשע"ה תהיינה, שוב, טבע (סימול: TEVA) וצ'קפוינט (סימול: CHKP). אמרנו "המעניינות", שזה לא בהכרח המוצלחות ביותר להשקעה. צ'קפוינט מציגה את אחד המאזנים החזקים ביותר מבין חברות ה-S&P, עם קופת מזומנים ענקית. היא פועלת בנישה שתמשיך לצמוח, ומוכיחה שלמרות כל האזהרות היא עדיין החברה המובילה. בנוסף, צ'קפוינט, במצבה ומעמדה בנוכחיים, מהווה אובייקט לרכישה וקיימת האפשרות שתתחיל לחלק דיבידנד. צ'קפוינט מציגה ללקוח הסולידי השקעה מעניינת כלכלית עם תוספת של פוטנציאל ספקולטיבי גדול.
מנגד, טבע מתחילה סוף סוף להשתחרר מאימת הקופאקסון שמלכתחילה לא הייתה מוצדקת. ההנהלה החדשה עושה את כל הסימנים שהיא מבינה מה המשקיעים רוצים, ולדעתנו תפעל חזק בתחום ה-M&A. שתי המניות עשו מהלך נאה לאחרונה, ולכן, אם נראה תיקון בקרוב, תתאפשר רכישה במחירים נוחים יותר.
מעבר לכך, לא ראינו השנה (עדיין) פריצות רציניות בצד המסחרי של החברות הישראליות הקטנות שאחריהן אנחנו עוקבים. רוב החברות הישראליות הקטנות שיפרו במהלך השנה את המכירות והמשיכו בתהליך ההתייעלות, אבל פריצות ממשיות לא היו. הפוטנציאל עדיין שם אבל המשקיע צריך להבין שעל מנת שמניה של חברה קטנה תפתח מגמה ארוכת טווח של עליות, החברה צריכה להתמיד בקצב צמיחה דו-ספרתי, להציג התייעלות ולשכנע משקיעים בפוטנציאל להפיכתה לחברה גדולה או בסיכוי לרכישתה.
אנחנו מאמינים שכל אותן חברות שמוזכרות בטור זה, ממלאנוקס (סימול: MLNX), סיליקום (סימול: SILC), איזיצ'יפ (סימול: EZCH) ושכמותן, וכלה בקטנות יותר כמו אוטוניטי (סימול: ATTU) או ראדא (סימול: RADA) מעניינות מאוד להשקעה, בעיקר בשל פוטנציאל הרכישה. אנחנו מצרפים לרשימה גם את המכרה הוותיקה שלנו טופ אימג' (סימול: TISA), שמאז שחזר מייסדה יצחק נקר להוביל אותה היא מתעוררת. אבל עליה נדבר בהזדמנות אחרת. בתחום החלומות הישראלים אנחנו נשארים עם אותה קבוצה שאתם כבר מכירים. שנה טובה לכולם!!!
- 14.לשיג 12 01/10/2014 22:35הגב לתגובה זוגם הולכת המשקיעים שולל כפי שעולה מהתביעה היום כנגד החברה שפורסמה,לא תועיל להבראתה
- 13.שלמה גרינברג 28/09/2014 20:03הגב לתגובה זוראה כתבה מאוגוסט 2014, http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=212503 אשר יגורנו אז בא. השאלה העיקרית כרגע איזה נכסים אמתיים יש לחברה הזו? ואם יש להם כאלו כדאי לרענן את ההנהלה ולהביא אנשים שיוכלו למנף נכסים אלו.
- 12.שיג 28/09/2014 14:21הגב לתגובה זושלמה מה קורה בחברה? המניה משדרת שהעסק קורס לחלוטין, מה דעתך? תודה
- 11.אמיר 26/09/2014 12:51הגב לתגובה זוכל יום חמישי מחכה לקריאת הטור האותנטי שלך מבין בליל הפרשנויות וההפחדות שכולן מועתקות מבלומברג בדרך זו או אחרת
- 10.שלמה גרינברג 25/09/2014 10:42הגב לתגובה זוהכול מופיע בכתבה שעשיתי http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=213898 ב 28.7 על ה ALS המניות לא שונו, ה D שמופיע בסוף זה סימן לרברס ספליט שעשו והוא יעלם בקרוב. במקרים כאלו הערכת המחיר תלויה בחלומו של המשקיע. כאן מדובר בחלום יפה אבל רחוק מאוד מאוד ויקר מאוד מאוד ולפי זה צריך לתכנן.
- 9.נתי 24/09/2014 14:29הגב לתגובה זועשתה מהלך לקראת כניסה לנסדק שונה הסימבול כמו"כ מנוי מנכל חדש השאלות : האם המהלכים נכונים ונותנים דחיפה למניה ? האם המחיר " טוב " לקניה ? שווה ערך ל0.27-8 סנט במחיר הקודם שנה טובה
- 8.שלמה גרינברג 24/09/2014 13:59הגב לתגובה זולריט (4): המניה לא עלתה בגלל המרת החוב למניות (למרות שמבחינת המאזן זה צעד חשוב). המניה עלתה גם בגלל מחיר ההמרה שהיה % 32 מעל למחיר הפתיחה של המניה ביום הקודם ובעיקר בשל העובדה שמי שעשה זאת קבוצת Stins Coman הרוסית העלתה אחזקותיה ל 72.9%, צעד של אמון שמביא משקיעים להאמין שהרוסים ינסו להוציא החברה מהבורסה בכלל. בכול מקרה, סקרתי באריכות את החברה וההשתלטות הרוסית עליה בעבר. לדן (5): נתתי דעתי מספר פעמים. בגדול התנודות במניה, עקב הפרסום על אפל (ה NFC באפל אינו של OTI), מפריעות להערכת החברה.
- 7.שלמה גרינברג 24/09/2014 13:38הגב לתגובה זולשמואל (1): מה זה מכיר, כתבנו עליה פעמים רבות. תהליך האישור של תרופת החיסון שלה לסרטן הפרוסטטה, ה Provenge, שיגע את המשקיעים. התרופה אושרה לראשונה ב 2010 והביאה המניה ל 60 דולרים. מאז המניה יורדת גם בגלל העיכובים וגם בגלל התחרות שהתפתחה עד לאישור הסופי ב 2013. הבעיה, די דומה לזו של פרוטאליקס, מכירות אנמיות, בינתיים. לתמר (3): הבעיה אינה במכירת מניות המנכ"ל. הבעיה באכזבה מקצב הצמיחה, ההפסדים והציפיות שמאחרות להתממש (האמינו שתהיה כמו ISRG ) החברים בוול סטריט התעייפו. ממתינים.
- 6.שנה טוב שלמה-תמשיך עם העצות החכמות והמושקעות (ל"ת)דוד אוחנה 24/09/2014 12:10הגב לתגובה זו
- 5.דן 24/09/2014 06:15הגב לתגובה זוהשאלה, בעקבות הכנסת NFC לאייפון 6. תודה ושנה טובה,
- 4.24/09/2014 01:24הגב לתגובה זומדוע המרת החוב של ריט למניות גרם לקפיצה של 40 אחוז היום ? http://www.benzinga.com/news/14/09/4856103/rit-technologies-announces-new-debt-to-equity-conversion-transaction-with-princip
- 3.תמר 23/09/2014 20:42הגב לתגובה זושלמה אני יודעת ששאלו אותך אולי מאות פעמיים על העתיד של המניה .זאת מניה שהרבה ישראלים השקיעו בה ועתידה מאוד מעורפלת במיוחד אחרי ש המנכל מכר את מניותיו נודה לך מאוד אם תוכל לתת לנו סקר מחדש לגבי המניה
- 2.שנה טובה שלמה, אתה ממשיך לספק קול חכם ורצינלי בהר (ל"ת)אבירן 23/09/2014 18:07הגב לתגובה זו
- 1.שמואל 23/09/2014 17:45הגב לתגובה זותודה הארות חיוביות( ב א כמובן)וששנה הבאה תהייה לא פחות מוצלחת. ושאלה אתה מכיר חברה שסימונה DNDN ומה דעתך אם אפשר בבקשה. חג שמח ושנה טובה.