לקראת הדו"חות של אפל, האם לקנות את המניה?

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס להשפעות של דוחות GE לעומת ההשפעות העתידיות של דוחות AAPL

GE פרסמה דוחות לרבעון הראשון של 2013, אפל עדיין לא, אבל ברור שמה שראינו במניות GE (או IBM, MCD ואחרות שכבר פרסמו) היה בעוצמה גדולה בהרבה, לעומת מה שצפוי להיות לאחר שאפל תפרסם דוחותיה ביום רביעי. ברוקרים, משקיעים ומנהלי השקעה מנסים להבין ולהסביר את מה שקרה לאפל בשנה האחרונה. מה יכול לעולל כך למניה למרות העדר סיבות כלכליות עובדתיות? שמענו בסוף השבוע את קולין גיליס, אנליסט שעובד עם בית ההשקעות BGC Partners בניו יורק, מסביר את ירידת AAPL בכך ש"זו ירידה ייחודית בהיסטוריה של וול סטריט. היא אינה קשורה בסקנדל, במרד בעלי המניות ולבטח לא בשום סיבה כלכלית (עובדתית). הסיבה לירידה קשורה בהרגשת המשקיעים שההצלחה של החברה עם האייפון והאייפד דועכת". הרגשת המשקיעים? כנראה שגיליס צודק. באידיש יש הסבר נפלא ל"תופעת אפל", הסבר ששמענו בעבר מהברוקרים היהודים הקשישים, שניסו להסביר כיצד קרה, שמניית יצרנית התחתונים הענקית Fruit of the Loom שינתה כיוון והחלה לרדת, למרות שכל הסימנים הראו שמצבה פנטסטי - "אפס שמאקט נישט גיט (משהו לא מריח טוב)", אמרו ובגלל אפם של הברוקרים הותיקים, איבדה FTL כמחצית מערכה הרבה לפני שנודע שהחברה בבעיות.

מתברר ש"הרגשת המשקיעים" 2013 אינה שונה מ"חוש הריח" שלהם ב-2003-4. אבל בעוד שאפשר ואולי הגיוני להסביר ירידות בחברה לייצור תחתונים ב"חוש ריח", כיצד "הרגשה" יכולה להסביר ירידה של כ-45% במניית AAPL? לנו נראה שלא "ההרגשה" היא שהורידה את המניה, אלא "תרבות הכותרות" שמשתלטת לחלוטין על פעילויות ההשקעה בטווח הקצר והבינוני, ומנתקת את הקשר בין ההיגיון הכלכלי לפעילות ההשקעה. הכותרות "מיוצרות" על מנת להביא עניין, ללא קשר למשמעות הכלכלית. אם בעבר הוביל האף את המשקיע, הרי שהיום מובל המשקיע באף - וזה הבדל רציני.

מה בעצם קרה מאז הוציא האנליסט בריאן וויט (מבית ההשקעה Topeka Capital Markets) את המלצת הקניה על AAPL עם מחיר יעד של 1,111 דולרים לפני פחות משנה? ווייט היה המוביל מבין 35-40 האנליסטים שהעלו מחירי יעד בזמנו (בטווח של 700-1,000 דולרים). שום דבר שקשור בכלכלה לא קרה מאז. ההיפך, מצבה של אפל היום טוב בהרבה ממצבה באותם ימים. יחד עם זאת, מדובר בהתמוטטות המרהיבה ביותר בהיסטוריה של וול סטריט. פיליפ אלמר דויט, העורך הטכנולוגי של טיים בעבר, וכעת עורכו פורצ'ון וכותב / מנתח על אפל מאז 1982, מסכם בכתבה של סוף השבוע את הקונצנזוס לרבעון אפריל-יוני 2013 של כמה מ-44 האנליסטים שמכסים את AAPL – כל זאת רגע לפני פרסום דוחות הרבעון ביום ד' הקרוב, כאמור.

נכון להיום הקונצנזוס לרבעון הראשון עומד על רווח למניה של 10.07 ומכירות של 42.49 מיליארד דולרים. קונצנזוס הרבעון הבא עומד על רווח למניה של 9.08 דולרים ומכירות של 38.91 מיליארד. מאז השבוע שעבר הורידו האנליסטים את רמת הקונצנזוס לרבעון של אפריל - יוני ב-5%. מפחיד אפילו לכתוב בכמה הורידו את הקונצנזוס מתחילת השנה. אגב, רבעון אפריל - יוני באפל תמיד נמוך מרבעון ינואר-מארס. כדאי לקרוא ולראות ההסברים הניתנים להערכות.

ביל צ'וי, האנליסט של Janney Capital, נותן לחברה רווח למניה של 8.42 ומכירות של 37.7 מיליארד - פחות מהקונצנזוס. להבדיל מחלק גדול של האנליסטים, צ'וי אינו רואה בעיה בביקוש לטלפונים חכמים, "אבל אי אפשר להתעלם מבעיות בשרשרת ההיצע של המכשירים. לכן, על מנת להיות זהירים, הורדנו את ההכנסות והרווח למניה". אבל שורת המפתח להורדה באה לאחר מכן, "בסה"כ אנחנו מאמינים שההערכות המופחתות מתאימות יותר לציפיות הנוכחיות של המשקיעים" ( "We believe these estimates are more consistent with current investor expectations".). מעניין, ממתי מתאם האנליסט את תחזיותיו עם ציפיות המשקיעים? בעולם של הגיון זה צריך לעבוד הפוך' אבל זה מה יש. שבוע קודם כתב אותו דויט כתבה תחת הכותרת "במחיר של 385.1 דולרים, AAPL ללא המזומן, מעולם לא הייתה כל כך זולה", שכדאי שתקראו. דוויט שואל, "האם אין איזושהי מגבלה לערך שוול סטריט יכולה לקחת ממניה?", כנראה שלא. נמתין לדוחות ונראה מה המצב האמיתי.

לעומת זאת, הדוחות של GE

ג'נרל אלקטריק הכתה הקונצנזוס עם פירסום הדוחות, אך חטפה סטירה מהמשקיעים - על מה? הררי כותרות ומאמרים התפרסמו מאז יצאו לאוויר דוחות הרבעון הראשון של 2013, אבל ברור שמכירת המניות ביום ו' לאחר פרסום הדוחות האחרון הייתה בשל החששות מאירופה - שם GE עורכת כ-18.6% מעסקיה. ג'נרל אלקטריק אינה חברה מסובכת. מכירות החברה ברבעון ינואר-מארס 2013 היו 35 מיליארד עם רווח למניה של 39 סנט. מקור ההכנסה הגדול ביותר של החברה היא חטיבת הפיננסים GE Capital שהביאה כ-31% מההכנסות. משקלה של החטיבה בהכנסות, לאחר שהגיעה לשיא של 38% ב-2008, יורד בהתמדה. אותה חטיבה היוותה את הסיבה העיקרית להתדרדרות המניה בזמנו לרמה של 7 דולרים.

אבל החטיבה עברה "שיפוץ" מרשים ביותר, וכעת היא התורמת הגדולה לשורה התחתונה. חטיבת ה-Power&Water אחראית ל-19.2% מההכנסות, חטיבת מוצרי האווירייה סיפקה 13.6% וחטיבת הבריאות 12.4%. למעלה מ-10% מההכנסות הגיעו מחטיבת הנפט והגז, אותה הגדילה GE משמעותית לאחרונה, כשרכשה את חברת Lufkin Industries (סימול: LUFK) ב-3.3 מיליארד במזומן. את היתרה הביאו חטיבות האנרגיה, תעשיית הבניה וההובלה היבשתית. 47.8% מהמכירות נעשות בארה"ב, 18.6% באירופה כאמור, 16.6% באסיה ובפסיפיק, כ-9% באמריקה הלטינית והיתרה במזרח התיכון ובאפריקה. בסוף הרבעון הגיע צבר ההזמנות של החברה ל-216 מיליארד דולרים - הגדול בהיסטוריה של GE. בקופתה 90 מיליארד דולרים. המניה ירדה יותר מ-4% לאחר המשפט שמנכ"ל החברה, ג'ף אימאלט אמר - "החברה לקחה בחשבון בתחזיותיה (בתחילת 2012) שהסביבה העסקית מעבר לאטלנטי (אירופה) תהיה אתגרית. אבל התברר שהמצב היה רע משציפינו, במיוחד בתחום הציוד התעשייתי".

בהמשך לכך, אריק שאל כתב ב-wallstcheatsheet.com כי "המשבר בקפריסין הבהיל את המשקיעים". מאוחר יותר זיהו האנליסטים עוד נקודות של חולשה, כמו תחומי הכוח והמים שירדו בעיקר בגלל החולשה בהשקעות תשתית באירופה. האם המשבר באירופה התגלה לאחר הפרסום? האם האפיזודה בקפריסין באמת הפחידה את משקיעי GE? ברור שלא. שום משקיע נורמלי לא ציפה לעליות במכירות באירופה. המצב ביבשת, אחרי כשלוש שנים של סטגנציה, ברור לכל משקיע. אבל אותם "ילדי פלא", אנליסטים או פרשני-על, שהם מקור הכותרות ומשנים דעתם תכופות על מנת להתאים התחזיות ל"רגשות הציבור", מושכים את ציבור המשקיעים באפו עם השטויות שלהם. מה יקרה אם במהלך 2013 יראו שאירופה מתחילה להסתדר כלכלית? הרי זה תמיד קורה בזמן שכל הפרשנים מחזיקים בדעה ההפוכה.

למה בכל זאת GE לא ירדה כמו IBM? בעיקר בגלל תשואת הדיבידנד שהגיעה לאחר הירידות ב-GE לרמה של 3.6%. כל תחומי העיסוק של GE הם תחומי צמיחה מובילים בהתאוששות כלכלית גלובלית. מי שמאמין, כמונו, שהכלכלה הגלובלית במגמת צמיחה, אז הירידה ב-GE היא הזדמנות לאיסוף המניה.

לעקוב אחרי הסלים הברזילאים, EWZ כדוגמא

בסוף 2012 "ל=http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=181139|הוספנו|ל| את הסל היפני EWJ לרשימת המעקב שלנו. לאחרונה, עולה הטענה שכדאי לשוב ולהשקיע בסלי ההשקעה הברזילאים, לאחר שירדו תקופה ארוכה. לנו נראה שכדאי להתחיל ולעקוב שוב אחרי הסלים שמייצגים את כלכלת ברזיל, אבל מוקדם עדיין מלהשקיע. הבורסה הברזילאית והסלים שמייצגים אותה חגגו בשנים שעד למשבר המשכנתאות. תעודות הסל iShares MSCI Brazil Capped Index (סימול: EWZ) מבית היוצר של מורגן סטנלי, הגיעו במאי 2008 לרמת שיא של 100 דולרים (מ-6.5 בסוף 2002). המשבר שזעזע את שוקי ההון הגלובליים לא פסח על ברזיל - כשישה חודשים לאחר השיא, נחת הסל על 28 דולרים.

ברזיל, אחת מארבעת מרכיבי ה-BRIC (לצד רוסיה, סין והודו), טרם הצליחה להתאושש מהמשבר הגלובלי. נראה היה שבמהלך 2010 חלה התאוששות והסל חצה את רמת 82 הדולרים בדרכו, אליבא המומחים דאז, בחזרה לשבירת שיאים. אבל המומחים טעו, וברזיל גלשה למצב של חוסר ודאות. הסל איבד כ-35% מערכו מאז נובמבר 2010, כ-15% רק בשנה האחרונה. הבעיה, ללא ספק, היא החשש מהעלייה באינפלציה כתוצאה מהעלאות ריבית שיפגעו בצמיחה. בשבוע שעבר הועלתה שוב הריבית פריים הברזילאית לרמה של 7.5%.

מה שקרה במדינה, שהצמיחה רבעון השני של 2010 הגיעה לקצב שיא של 9.2%, אך מאז ירדה עד 0.5% ברבעון השלישי של 2012. הירידה בצמיחה הובילה לירידה באינפלציה עד לרמה של 4.9% בקיץ 2012, אלא שמאז חזרה האינפלציה לעלות (כנראה בהשפעת חומרי הגלם שחשובים בכלכלת ברזיל שעלו), והגיעה במארס קרוב ל-7% - מה שחייב את הבנק המרכזי להעלות הריבית. בשני הרבעונים האחרונים החלה הצמיחה להראות סימני התאוששות, אבל המשקיעים ממתינים לראות את ההתפתחויות בתחום המחירים. חשוב לציין, שלצד החששות מהריבית והאינפלציה, קיימות במיוחד בארה"ב, חששות מאופי המשטר והקירבה היתרה, לדעת האמריקנים, לוונצואלה. החששות הפוליטיים והכלכליים לוחצים על המניות הברזילאיות, אבל מן הצד השני ברזיל תארח בעתיד את המונדיאל והמשחקים האולימפיים הבאים - מה שייתן זריקת מרץ לצמיחה. רוב המומחים מאמינים שחומרי הגלם יחזרו לרמתם, ושברזיל תחזור לקצב צמיחה ש"מתאים" למדינות ה-BRIC. מי שחושב כך צריך לעקוב מקרוב אחרי הסלים הברזילאים שנמצאים, כאמור, בשפל. לדעתנו, להבדיל ממה שקורה ביפן, השקעה בברזיל עדיין מסוכנת והתנהגות הסל מעידה על כך.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(11):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    שלמה היקר - אני גם אשמח לשמוע את דעתך על IBM. תודה (ל"ת)
    עינת 23/04/2013 09:07
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    2shon בסלסה 23/04/2013 09:04
    הגב לתגובה זו
    יש הרבה מדינות ללא אורינטציה לכסף נקרא לזה. ההפך מארה"ב שהיא לא מדינה אלא עסק כלכלי לכל דבר. לצערי ולשמחתי הראש הברזילאי איפה שהוא בחוף,בסמבה ובבחורות המולאטיות-כך שמבחינת הצמיחה הכלכלית הם תלויים באוצרות הטבע בעיקר. די דומה לארגנטינה אגב,גם שם ימבה פוטנציאל וכלכלה תקועה. או שיהיה נפט-או שיהיה פיג'ואדה !!!
  • 9.
    שלמה גרינברג 23/04/2013 08:45
    הגב לתגובה זו
    לרונן (1)כדאי לך לחבוש את הכובע של בריינסוויי, אולי זה ירפא אותך מהמזוכיזם ליפני, מחשבון ואורי; בטור זה אין המלצות לכאן או לכאן אלא סקירות של מצבים. לעדי (6): כן, קראתי. למשה (7): אם הבנת מהכתבה שאני מאוהב באפל אז לא הצלחתי להעביר את מחשבותי כראוי, סליחה
  • 8.
    שאלה מהטור הקודם 23/04/2013 07:41
    הגב לתגובה זו
    מה אתה חושב על התחרות של מלאנוקס והמובילות שלה באינפיניבנד אל מול הענקיות סיסקו גוניפר וברודקום באיתרנט? כמו כן האם הכניסה של אינטל לאינפיניבנד תחזק את המעמד של האינפיניבנד?
  • 7.
    משה 22/04/2013 20:31
    הגב לתגובה זו
    שלמה - אני חושש שאתה מאוהב באפל. בהייטק דיגיטלי התהילה בדרך כלל קצרה. התהילה של אפל היתה אדירה. אך היא כנראה נגמרה. אולי יצרו מהפכה חדשה. אולי לא. לא סביר שכן. זה כמו ליצור ניסים באופן סדרתי. את זה כנראה רק אלוהים יודע לעשות. אפילו סטיב הצליח רק בכמה. כיום אחרים מייצרים סמארטים טובים ואף טובים יותר משל אפל. והתפישה הפתוחה של אנדרויד היא עליונה מיסודה ויתרונה גדל עם הזמן. אי אפשר לקנות מניות אפל רק בגלל שרוצים להאמין שהיא יכולה לחזור על תור הזהב של האיפון וכל האי האחרים. איי איי איי.
  • 6.
    עדי 22/04/2013 17:37
    הגב לתגובה זו
    http://talkingvalue.com/?p=11303 ואני מתכוון לכתוב על אפל ביום א'. יהיה מעניין :-)
  • 5.
    אורי 22/04/2013 17:23
    הגב לתגובה זו
    גם אני חושב כמוך אגב אני חושב שגםcat אותו דברוge מה לעשות שאני מחזיק בחברות האלו יהיה טוב
  • 4.
    נדי 22/04/2013 16:30
    הגב לתגובה זו
    אתה דוגמא חיה לתאוריה של שלמה. האמת משעממת אותך, לא מעניינת, אתה צריך ריגושים. אתה ושכמוך מחפשים כותרות, חצאי אמיתות, אפילו שקרים, סנסציות, העיקר שיהיה מעניין בחיים. הבעיה שככה אתה ושכמוך גם משקיעים, באופן שטחי בלי להבין לעומק, בתזזיתיות, בהיסטריה. העיקר שיהיה עניין...
  • 3.
    מחשבון 22/04/2013 14:52
    הגב לתגובה זו
    שלמה לדעתך נפילה של 8.3 לא קצת תגובת יתר במניה כבדה כמו IBM ?? תודה
  • 2.
    היפני המבסוט 22/04/2013 14:51
    הגב לתגובה זו
    כדאי לממש ?? האם כדאי דווקא לקנות עוד ?? אחרי העליות, יש מקום לעוד או שזה כבר מסוכן תודה
  • 1.
    אתה מתחיל לשעמם עם "תרבות הכותרות,מהפכת המידע". (ל"ת)
    רונן. 22/04/2013 14:33
    הגב לתגובה זו