אירופה
צילום: Christian Lue unsplash

עליות קלות באירופה; אינדיטקס הבעלים של זארה נופלת ב-5%

השווקים מגיבים באיפוק להסכמה העקרונית בין ארה"ב לסין על חידוש הסחר במינרלים נדירים וטכנולוגיות מתקדמות; אינדיטקס מאכזבת בדוחות ורומזת על האטה בצריכה

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה אירופה

המדדים באירופה בעליות שערים קלות של 0.3%, כאשר מדד סטוקס 600 הכלל-אירופי נסחר ביציבות, מדד קאק 40 בצרפת והדאקס הגרמני עם עלייה של כ-0.3%, הפוטסי 100 בלונדון מטפס ב-0.2%. לאחר יומיים של מגעים אינטנסיביים בלונדון, ארה"ב וסין סיימו את סבב שיחות הסחר עם הסכמה עקרונית שמטרתה להחזיר את זרימת הסחורות הרגישות בין המעצמות, אך כעת ההכרעה עוברת לידיהם של הנשיאים טראמפ ושי. 

במסגרת ההבנות, סין התחייבה לזרז יצוא מינרלים נדירים החיוניים לתעשיות הביטחוניות והרכב בארה"ב, ובמקביל צפויה וושינגטון להסיר חלק מהמגבלות על יצוא טכנולוגיה מתקדמת, מהלך חריג שמעיד על גמישות חדשה מצד ממשל טראמפ. למרות האופטימיות, פרטי ההסכם טרם נחשפו במלואם, ונראה שהפערים המרכזיים ובהם עודף הייצוא הסיני, הטענות להיצף, והמאבק על שבבים מתקדמים נותרו בעינם. השווקים הגיבו באיפוק יחסי כאשר מדדי המניות בארה"ב  ללא תנועה משמעותית, אם כי בורסת סין הגיבה בעלייה החדה ביותר שלה מאז אמצע מאי.


האתגר הבא של ארה"ב וסין הוא ליישם את ההסכמות העקרוניות שהושגו בלונדון בתוך 60 ימים, פרק זמן קצר אך קריטי, שבמהלכו יידרשו הצדדים להתקדם בשלושה תיקים רגישים במיוחד: סחר בפנטניל, עודף כושר ייצור, והגבלת היצף. סוגיית הפנטניל, סם קטלני שמקורו העיקרי הוא בסין, מוגדרת כעדיפות עליונה מבחינת ממשל טראמפ, שדורש צעדים ברורים מצד בייג’ין, כולל פיקוח הדוק ואכיפה מוגברת על שרשרת האספקה. במקביל, האמריקאים דורשים טיפול בשורש בעיית עודף הייצור בסין, בעיקר בענפים כמו רכבים חשמליים, פלדה ושבבים שלטענתם זוכים לתמריצים ממשלתיים ומובילים להצפה של שווקים מערביים במחירים לא תחרותיים. התחום השלישי, מניעת היצף (dumping), דורש מהצדדים להסכים על מנגנונים שיבטיחו תחרות הוגנת, כולל שקיפות פיננסית ובקרה הדדית על מחירים ותנאי סחר. אף שמדובר בצעדים טכניים לכאורה, כל עיכוב, פרשנות שונה או היעדר רצון פוליטי עלול להחזיר את מערכת היחסים לנקודת הפיצוץ, תרחיש שהשוק עדיין חושש ממנו חרף הטון האופטימי.



במקביל, ענקית האופנה אינדיטקס Industria de Diseno Textil -1.15%  , הבעלים של רשת זארה, יורדת במסחר באירופה בכ-5% לאחר שפרסמה תוצאות מאכזבות לרבעון הראשון ודיווח על התחלה חלשה לעונת הקיץ, סימן אפשרי לשחיקה בביטחון הצרכני באירופה ובארה"ב. החברה הספרדית דיווחה על הכנסות של 8.27 מיליארד אירו בין פברואר לאפריל, פחות מהתחזיות שעמדו על 8.39 מיליארד אירו, ורווח נקי של 1.3 מיליארד אירו, גם הוא מתחת לצפי. 

עונת הקיץ נפתחה עם גידול של 6% בלבד במכירות (מטבעות קבועים), לעומת 12% בתקופה המקבילה אשתקד, ובחברה הדגישו את חוסר הוודאות הכלכלית והקושי לחזות את השפעת המכסים על הוצאות הצרכנים, בעיקר בארה"ב, שוק היעד השני בגודלו של אינדיטקס. מניית החברה, שעדיין נסחרת כ-12% מתחת לשיאה מדצמבר, משקפת את חשש המשקיעים מהאטה בצמיחה, למרות יתרון תפעולי על פני המתחרה H&M. ענקיות האופנה המסורתיות ממשיכות להתמודד עם לחץ גובר מצד שחקניות דיסראפטיביות כמו Shein ו-TEMU, אם כי שינויי מדיניות הסחר האמריקאית עלולים להקשות דווקא על החברות הסיניות.



שני אירועים מרכזיים צפויים לרכז עניין בקרב המשקיעים: נאום הפתיחה של מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג בכנס VivaTech בפריז, רגע שעשוי להשפיע במיוחד על מניות הטכנולוגיה, וכן כנס הפיננסים השנתי של גולדמן זאקס באירופה. במקביל, בבריטניה מתפרסם היום ה-Spending Review של הממשלה, עם תכניות תקציב והשקעות לכלל המשרדים הממשלתיים. בצד המאקרו, עיני השוק נשואות לנתוני מדד המחירים לצרכן בארה"ב שיפורסמו מאוחר יותר. הציפייה היא לעלייה חודשית של 0.2% ולאינפלציה שנתית של 2.4%. כל הפתעה כלפי מעלה עלולה לעורר חששות מחודשים לגבי דחייה בהפחתות הריבית של הפד, תרחיש שהשוק יתקשה להכיל בשלב זה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה