גאות בבורסה? שוק תשקיפי האג"חים מתלהט עוד יותר

איך יודעים שבאה גיאות? אולי דרך שוק ההנפקות הראשוניות וגיוסי הכספים באמצעות האג"חים. אל תתרגשו, הציבור עוד לא בפנים. אבל כן תתרגשו, הציבור, הוא כן בפנים
חזי שטרנליכט |

איך יודעים שבאה גיאות? אולי דרך שוק ההנפקות הראשוניות וגיוסי הכספים באמצעות האג"חים. אל תתרגשו, הציבור עוד לא בפנים. אבל כן תתרגשו, הציבור הוא כן בפנים. על מה אנחנו מדברים? על הגופים הקסומים הנקראים מוסדיים. אותם גופים מנהלים את הכסף של הציבור והם אילו שאוספים את סחורת האג"חים הלוהטת, בלא דירוג, בקדחת ביקושים עצומה. אז אתם בפנים - וגרוע מכך - מבלי שבכלל ביקשתם.

אמור לי מיהו מוסדך ואומר לך מהי השקעתך. חביבי, בדוק טוב מאוד את הכסף שלך, יכול להיות שהחסכונות שלך רכשו החודש אג"ח של חברות עלומות מקצוות מדד היתר. מה הדירוג שלהן? למה לך לשאול, אם אילו שניהלו בעבורך את הכסף, לא שאלו? חלק מהחברות הללו קטנות מדי בעבור דירוגים. או למעשה, חוששות מכדי לקבל דירוגים כה נמוכים שהם לא ישקפו את הריבית האמיתית (והנמוכה מאוד) שהן מקבלות עקב קדחת הביקושים של המוסדיים.

מהם אותם מוסדיים עלומי שם? ובכן, קודם נוסיף קצת את תיאור התהליך של גיוס כספים באמצעות אגרות חוב בימינו. כ-80% מאותו גיוס מוצע לאותם מוסדיים, וכ-20% לציבור. אלה מתחרים בביקושי עתק ומתנפלים על הסחורה, וכך בעידן שבו עולה הריבית בארה"ב, ובבנק ישראל "עדיין" מחזיקים את הריבית השקלית בשפל, הם רוכשים היום את מה שמחר אולי יהיה חדל פרעון, ומחרתיים יתברר כמציאה מפוקפקת משום שהריבית עשויה לחזור ולעלות.

"נוצרת לנו פה בועה?" שאל אותי בנימה של שאלה רטורית שועל ותיק בשוק ההון המקומי היום. "שים לב לשוק התשקיפים." הוא אמר לי. לא רציתי להיות "עתונאי" ולומר לו שכבר כתבנו והתרענו וכל מה שנותר לנו לעשות הוא להתבונן מהצד ולהתריע ולהזהיר מהקדחת. מישהו הרי ישלם את המחיר של חברות שתהיינה חדלות פרעון בעתיד. "נראה את חלק מהשמות האלה אחרי חלוקת הריבית הראשונה" הוסיף אותו גורם, ולנו לא נותר אלא להנהן בהסכמה.

אז המוסדיים, למי שלא יודע, הן אותן קופות גמל, קרנות פנסיה, וכספי ביטוח. אבל ספק אם הן מעורבות ברכישות האג"ח חסרות הדירוג בשיעורים ניכרים. שם דווקא בודקים את רמות הסיכון ולא נוהגים לרכוש אג"ח שאינן מדורגות, כך יש לקוות. אבל קדחת - וזהו המצב בשוק גיוסי ההון באג"ח בבורסה - משכיחה את הסכנות ומקפיצה את כולם. וכך הגופים האלמוניים שמוגדרים כמוסדיים, עלולים להיות אותם בתי השקעות שיכולים לגוון בסיכון ולגלגל הלאה את הסחורה שרכשו במכרז המוסדי. כך או כך, זה חוזר לציבור.

בעת האחרונה אנחנו עדים לכוונות להנפקות אג"ח של שמות ענקיים כמו גזית גלוב, חברות בינוניות כגון רבינטקס, ושמות קטנים עוד יותר, שלא"ג, סאמיט, בוני התיכון, צרפתי, קמור, וילי פוד, וזה עוד לפני שמדברים על הנפקות הון ראשון: כמו איגוד הנפקות, אסיה הנפקות, שחרית... והרשימה רק מתארכת.

אז הכל קודח? הכל פורח? מסתבר שזה לא רק קריזה. שועל שוק ההון הרגיע אותנו והפנה אותנו למליצה הקלאסית "תנפיק כשאתה יכול ולא כשאתה צריך", אבל יש גם עוד השפעה לדבריו מכיוון פחות צפוי - ועדת ברנע. "היום החברה הציבורית משקיעה כל כך הרבה משאבים בדוח השנתי שלה - עד שהמרחק ממנו לתשקיף של גיוסי אג"ח הוא קטן מאוד. הוסיף לזה שוק לוהט, ותקבל נכונות של חברות רבות מאוד לגייס אג"ח."

ברנע, קדחת, או מסורת, שוק ההנפקות קודח, מומלץ לכל אחד לבדוק בציציות כספי החסכונות שלו, שלא יתעורר בוקר אחד עם תשואה מופסדת עקב מהלכיו של גוף מוסדי שהחליט להתנער מהדימוי הסולידי וקצת "לחגוג" עם הפיראטים בתקופת הגאות הנוכחית בבורסה.

מאת: חזי שטרנליכט.

הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לבצע פעולת השקעה כלשהי. המבצע פעולה שכזאת פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה