האיש מאחורי פרשת ויקיפדיה

מה נגלה כאשר החשיפה תכלול גם את השפה העברית?
יונתן קורפל |

בשבוע החולף הדהדה בטרקליני הענף - מקצה העולם ועד קצהו השני - פרשת ויקיפדיה. מסתבר כי האנציקלופדיה האינטרנטית המוכרת כל כך, מעודכנת כל העת על ידי גורמים בעלי עניין עליהם ניתן להצביע. כך, למשל, סוכני CIA שינו תכנים של ערכים שלא הלמו את הקו בו דבק הארגון החשאי, ארגונים דתיים עולמיים ניסו להכתיב את תפיסותיהם, ישויות מסחריות ריככו דברים שנגדו את האינטרסים שלהם, עובדי עיתונים מובילים ניצלו את האנונימיות והכניסו לערכים של פוליטיקאים מובילים - כולל נשיא ארה"ב - גידופים שונים; רשימה ארוכה של מעשים עסיסיים שדי בכל אחד מהם להוליד כותרות עבות אותיות במיקומים מרכזיים. כחלוף הזמן נדע על מעללים מסקרנים נוספים.

הדיון בנושא רק החל, אך כבר יש לו משמעויות מעמיקות, עליהן תוכלו בין היתר לקרוא במדור זה בסוף השבוע הקרוב. אולם, חדוות החשיפות העסיסיות הותירה בצל את מי שהביא לכל החשיפות הללו. את החוב הזה אנחנו רוצים לסגור כאן ועכשיו. בכתבות שעסקו בפרשת ויקיפדיה באמצעי התקשורת המרכזיים בעולם נמסר, כי החשיפה נתאפשרה תודות לתוכנה חדשה שמאפשרת זיהוי מקור משלוח העדכונים לאנציקלופדיה המקוונת. מאחורי התוכנה עומד וירג'יל גריפיט, סטודנט אמריקני בן 24 שמגדיר את משלוח ידו כ"האקר". מי שעומד בספטמבר הקרוב לסיים את התואר הראשון במכון הטכנולוגי של קליפורניה, הצליח להכין אתר שקושר את העדכונים באנציקלופדיה האמורה עם הארגונים מתוכם הם הגיעו בצורה מקוונת. זאת באמצעות היכולת לקשר בין כתובות IP לשמות של ארגונים.

במרכז המערכת שפיתח וירג'יל עומד בסיס נתונים עם מעל 2.5 מיליון ארגונים. העדכון נשען על הפרסומים החודשיים של ויקיפדיה עצמה. מסתבר שתופעת העדכון הנה אדירה: בחמש וחצי השנים האחרונות היו קרוב ל-35 מיליון פעולות עריכה. בגרסה האנגלית היו כ-200,000 עדכונים שבוצעו מתוך מערכות מחשב של ארגונים אותם יודעת המערכת לזהות ללא ספק. בגרסה הגרמנית מדובר ב-50 אלף ארגונים שכאלה ובגרסה היפנית - כ-20 אלף. המפתח מבטיח להרחיב בקרוב את יכולת הזיהוי לשפות נוספות. מעניין מאד מה נגלה אם וכאשר אפשר יהיה לבדוק גם את הגרסה העברית.

מעתה יכול כל אחד יכול כל אחד להיכנס לאתר המרושל מאוד של וירג'יל, ובעזרת המנוע הפנימי, לאתר איזה ארגון עדכן ומתי, איזה ערכים. את הפרויקט ביצע הסטודנט החריג בעזרת מכון סנטה-פה שנתן לו את ההזדמנות והכלים.

בהיותו בן 20 כבר התפרסם גיבורנו ברשת ובעיתונות הכתובה במסגרת פרשה אחרת. אז הוא נתבע על ידי חברת התוכנה בלקבורד, המתמחה בתוכנה ללמידה מקוונת. וירג'יל, יחד עם חבר, הוציאו לאור והתכוונו להציג מסמך שתיאר את הפרצות במערך התנועות של התוכנה. חשוב לציין, כי אותו וירג'יל מוקיר ומעריך את האנונימיות של רשת האינטרנט ובתוך זה של מעדכני ויקיפדיה. הוא רק סבור שבערכים רגישים ושנויים במחלוקת חייבת להיות בקרה של האנציקלופדיה. הכלי שהוא פיתח ודאי יכול לסייע לכך.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה