העובדים בסין דווקא הצליחו: האם הצמיחה הסינית תשרוד?

אישור חוק חוזה העבודה בסין שייכנס לתוקף בקרוב החדש והגידול בעלויות הייצור שעמו צפויים להבריח את ההשקעות הזרות וגם להשפיע על פעילות החברות הישראליות
עפרה ברון |

האם עידן הצמיחה המסחררת של הכלכלה הסינית על חשבון גבם של העובדים הקטנים עומד להסתיים? לא בטוח, אולם בהחלט יש מקום לאופטימיות.

בסוף החודש שעבר, פרסמה הממשלה הסינית את חוק חוזה עבודה החדש. לפי פרסומי הממשלה, מטרת החוק הינה לשפר את שיטת חוזי העבודה בסין, להתאים את דיני העבודה להתפתחות הכלכלית המהירה של סין, ולפתח מערכת העסקה הרמונית, הכוללת שינויים רבים בכדי להגן על הזכויות והאינטרסים של העובדים.

כלכלת סין צמחה בקצב מסחרר של 11.9% ברבעון השני של 2007, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. ברבעון הראשון צמחה הכלכלה הסינית בקצב של 11.1% ובסיכום שנתי, צפויה סין לרשום שנה חמישית ברציפות של צמיחה מעל 10%. מנהיגי המפלגה הקומוניסטית, המחזיקה בשלטון בסין, מעוניינים לשמור על הצמיחה הגדולה כדי להוציא מיליוני סינים מעוני, אך מנסים לצנן כמה תעשיות, בשל החשש כי הצמיחה החזקה, שנתמכת בעיקר בייצוא ובהשקעות, תוביל להאצה באינפלציה או תגרום למשבר חובות.

עו"ד תהילה לוי: החוק החדש יוביל לצמצום ההשקעות הזרות בסין

לדבריה של עו"ד תהילה לוי, אם בעבר הייצור בסין היה קל ופשוט ורוב היצרנים הישראליים בחרו לייצר בסין בשל עלויות הייצור הזולות ומחירי כוח האדם הזולים, המצב הולך להשתנות בעקבות חוק חוזה העבודה החדש בסין, אשר יהא בתוקף החל מינואר 2008, המטיל הגבלות רבות ורחבות על המעסיקים בסין ומרחיב את זכויות העובדים.

לדבריה, חשוב לציין כי למרות שהחוק יכנס לתוקף רק בינואר 2008, לאור ההשלכות הרבות שהינו טומן בחובו ישנה חשיבות לחברות ישראליות הפועלות בסין ובעיקר לחברות ישראליות המתעדות לפעול או להשקיע בסין, להיות מודעים אליו כבר כעת.

כאמור, בסוף החודש שעבר, פרסמה הממשלה הסינית את חוק חוזה עבודה החדש אשר יגן על הזכויות והאינטרסים של העובדים. אולם, לשכות המסחר סין – אירופה, סין – ארה"ב וכן אנשי עסקים ישראליים רבים סבורים כי מהלך זה ישפיע בעיקר על ההשקעות הזרות בסין בכך שיוביל לצמצום ניכר בהשקעות הזרות בסין, בעיקר בתחומי הייצור. זאת בשל הרחבת זכויות העובדים, הכרוכים בתשלומים רבים, אשר יגרמו להגדלת עלויות הייצור וכן בחוסר הגמישות בנוגע לתקופות ההעסקה, אשר יגרמו לחברות הזרות לשקול בשנית את תוכנית השקעתם בסין.

נציין כי החוק אושר למרות לחצים כבדים מצד תאגידים זרים רבים על הממשלה הסינית שלא לאשר את החוק ולאחר איומים רבים מצידם כי באם יאושר החוק הם יעבירו את מפעליהם מסין למדינות אחרות.

החוק עוסק במערכת היחסים שבין מעסיקים למועסקים ופונה בעיקר לחברות ולמעסיקים הפועלים בסין. מטרה מרכזית של החוק הינה להגביל את חוזי העבודה קצרי הטווח. לפיכך, קובע החוק כי לאחר חידוש חוזה קצר טווח פעמיים, החוזה יומר לחוזה עבודה ארוך (ללא מועד סיום נקוב). סעיף זה הינו סעיף מגביל ביותר בעיקר לחברות אשר רגילות להעסיק עובדים על בסיס יומי או על בסיס לא קבוע. בנוסף, החוק מחייב את כל המעסיקים להחתים את כל עובדיהם על חוזי עבודה, ובמידה ולא קיים חוזה עבודה נותן למעסיק ארכה של 30 יום, לאחר כניסת החוק לתוקף, להחתים את העובדים על חוזי עבודה חדשים. חשוב לציין, כי במידה והמעסיק הפר את הסעיף הנ"ל הוא יידרש לשלם לעובד פיצוי כספי ניכר.

החוק מספק הגנה רחבה יותר לעובדים בתקופת הניסיון, כן מספק החוק הגנה רחבה יותר לעובד במקרה של פיטורים לא מוצדקים הכוללת, חיוב בתשלומים שונים לעובד. בנוסף, החוק מפרט ומגביל את אפשרויות צמצום כוח העבודה, ומחייב בתשלום פיצויים ובמתן הודעה מוקדמת לעובדים או לארגון העובדים. כמו-כן, החוק מטיל הגבלות על צמצום כוח העבודה ביותר מעשרים אנשים/10%. החוק נותן לארגוני העובדים תפקיד חשוב ביותר ומורה למעסיקים להתייעץ עימם במקרים שונים ובקביעת תקנות לעובדים. סעיפים אלו, מצמצים את חופש הפעולה של החברות להחליט על צמצומים או פיטורים בחברה וכן גורמים למעסיקים להוצאות כספיות נוספות בהליכי התייעלות ופיטורי עובדים.

החוק קובע עונשים וחבויות שונות, לרבות פליליות במקרה שמעסיק יפר את החוק. עבירה על החוק תוגדר כעבירה פלילית במקרה שהמעסיק יואשם באלימות כלפי עובדיו או באי סיפוק תנאי/סביבת עבודה סבירה או במקרה של זיהום הסביבה. כמו-כן, החוק קובע אמצעי אכיפה נרחבים לאכיפת החוק. ממשלת סין, אף הצהירה כי בניגוד לחוק הקודם, החוק החדש יאכוף בקפדנות ואף קבעה דרכים ואמצעים שונים לאכיפתו.

לסיכום, מציינת לוי, כי נראה שלחוק זה יהיו השלכות רבות על היצרנים הישראליים הרבים שהתרגלו לייצר בסין כסביבה שאינה בעלת מודעות לתנאי עבודה הולמים ואשר עלויות הייצור בה, בעיקר בשל עלות כוח האדם, זולות. לפיכך, נראה כי במידה והחוק אכן יאכוף אזי המגמה של חברות ישראליות להעביר את מפעלי הייצור למדינות מתפתחות שכנות כהודו ווייטנאם, שם עדיין אין מודעות לתנאי עבודה הולמים, תגבר.

עו"ד תהילה לוי היא עורכת דין במשרד LCA/ZAG בשנחאי, בבעלות זיסמן,אהרוני,גייר&עדי קפלן ושות' (ZAG).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה