Web 2.0 לאן?

כנס דפוס-אינטרנט-קהילה משמש עילה ליונתן קורפל להשמיע דעתו בנושא
יונתן קורפל |

כנס דפוס-אינטרנט-קהילה שנערך באחרונה בתל אביב, שימש במה נוספת להתנצחות המתלהטת לגבי עתידו השנוי במחלוקת של ה-Web 2.0. הוויכוח האמיתי התנהל בעצם בין שני מרצים שכלל לא נכללו באותה קבוצת דיון והופיעו בשני חלקים שונים של היום.

את הצד האחד הציג בקיצוניות דב אלפון, העורך הראשי של הוצאת כנרת, זמורה-ביתן, דביר ומחלוצי האינטרנט בישראל ("קפטן אינטרנט"). הוא תקף את התופעה המכונה Web 2.0 מכל היבט אפשרי. בין היתר ציין, כי הוא מאוכזב מהתוכן הנופל מה"דור הראשון", שהיה לדעתו יותר טוב, יותר מעניין ויותר תוסס. כעת, לדבריו, חוגגות כל התופעות השליליות, כגון תכנים ירודים, מילים נבובות, העתקות של יצירות מוגנות, עברות בחסות האנונימיות. מזווית הראיה שלו, זוהי בעצם מכירה של אריזות זוהרות שלא תמיד מכילות דבר.

כבכל אופנה, גם פה ההתייחסות איננה רציונאלית. "די שיצרן תוכנה יכתוב שהיא תואמת Web 2.0 בכדי שהיא תימכר במחיר גבוה ב-20%", אמר. משרד פרסום שמשמש כ"ריטיינר", מעלה בארץ תעריפיו בעוד כמה אלפי שקלים לחודש אם הוא מוסיף לרשימת השירותים המסופקים ללקוח גם תמיכה בתווית האמורה, הוסיף. למרות כל אלה, אלפון אופטימי. התופעה שכה הדגיש דעתו השלילית לגביה, צפויה להיעלם, כך אמר. אם לא די בהכרזה כה חדה, הרי שהוא גם מבטיח שהדבר יקרה מיד - בטווח של עד שנה. ואיך הוא יודע? כאשר חברה שממותגת בתחום האמור שווה, למשל, כבר יותר מיצרנית המטוסים בואינג, הסביר. ב"זנב הארוך" של Web 2.0 ספר עולה 15 שקלים והמרווח של המוציא לאור הנו שקל בודד. בקיצור, אמר, אין רציונל כלכלי. אפילו על עצם תופעת השיתופיות קרא המרצה תגר. על פי הממצאים שהציג, רק 0.16% מהגולשים ב-YouTube העלו וידיאו משלהם ורק 0.2% מגולשי Flix העלו תמונות. היכן אם כן המעורבות הגדולה, שאל.

מהצד השני של המתרס ניצב פרופ' שיזף מיכאלי, יו"ר המרכז לחקר חברת המידע באוניברסיטת חיפה. במידה לא פחותה של להיטות הוא הציג דעה הפוכה. הוא אף עשה שימוש באותם נתונים עצמם, רק פירש אותם אחרת. לגבי נתוני המעורבות הנ"ל, לדעתו יש להסתכל על המגמה, וזו ברורה כשמש. הנתונים כפי שהובאו על ידי קודמו, אמר, מתייחסים לשנת 2007 והם מגלמים גידול של 668% לעומת השנה הקודמת, עם המשמעות הברורה המשתמעת מהכוון המסתמן. את הנבואה הקשה של היעלמות התופעה בטווח כה קצר הוא השווה להתערבותו של אחד ממציאי רשת האינטרנט שקבע ואף התערב, כי הרשת כולה תקרוס בשנת 1996. "נכון שב'זנב הארוך' יש הרבה רעש וזבל, אבל זוהי בדיוק ההזדמנות למעורבות הקהילה, היא זו שתסנן את התכנים. יש הסדרים חדשים והקהילה קובעת אותם. אנחנו נמצאים בעידן שתופעות השיתוף שבבסיסו רק ילכו ויתחזקו", אמר.

אני אוהב את העמדת הדברים הברורה של שני הצדדים. כך, אפשר להבין מה היא טענתו של כל צד ובחלוף הזמן גם לבחון את יכולת הניתוח שלו. איש מהם לא חיפש מקלט בניסוחים מעורפלים הנעשים כיום יותר מידי מקובלים. אם בוחנים את הדברים לעומקם, הרי שלדעת אלפון, Web 3.0 ה"מוחשי", הוא הפתרון והוא שיחליף את האופנה החולפת הקלוקלת הנוכחית. פרופ' מיכאלי סבור כנראה שהתופעה הבסיסית תתעצם ותפרוץ ובאשר למודלים הכלכליים, הם יכולים להשתנות מפעם לפעם. זוהי גם דעתי שלי. אשר על כן, אני סבור שהנבואה על ההסתלקות הקרובה של ה-Web2.0 מאתנו לא תתממש, זאת למרות שאני מסכים עם ההערכה שבועת האינטרנט הכלכלית תתפוצץ שוב. אין זה קשור לתופעת השיתוף ושירותי החינם - זו כבר בעיה של הערכת יתר למודלים עסקיים

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה