כישלונות בפרויקטי מיחשוב מזעזעים את בריטניה
כישלונות צורבים בפרויקטי מיחשוב קולוסאליים בבריטניה, צוברים תהודה רועמת והופכים לנושא פוליטי משמעותי. לשיא חדש הגיעו הדברים בימים האחרונים, עת התברר כי עובדי ציבור נצטוו להשמיד דו"חות בעייתיים אודות המצב בפרויקטים של תעודת הזהות החכמה ומיחשוב מערכת הבריאות, בממלכה המאוחדת. הדו"חות במקור נועדו לבחון ההתקדמות בפרויקטים האמורים ולהעריך את סיכויי ההצלחה שלהם.
לפני כחודש הורה בית המשפט, בשם חופש המידע, לחשוף מסמכים אלה שהכינו מומחים עצמאיים. כלולים בהם פרטים אודות מצבן העגום של שתי המערכות הללו שהפכו לסלע מחלוקת. אולם, המקבילה הבריטית של יחידת החשב הכללי, הגישה ערעור לבית המשפט העליון ובה בעת הורתה על השמדת מסמכים. כל זאת על פי טענת העיתונות הבריטית ובראשה הטלגרף. חברי אופוזיציה בפרלמנט טוענים כי על שר האוצר הבריטי גורדון בראון, להתפטר אם מידת מעורבותו אכן משמעותית.
המערכת האחת לה מייחסים כשלון צורב היא זו של תעודת הזהות הממוחשבת. הביקורת נגד הפרויקט גאתה עת הצטרפה למבקרים סטלה רימינגטון, מי שניהלה עד לפני למעלה מעשר שנים את MI-5, השירות החשאי הבריטי, הזכור לטובה מסרטי ג'יימס בונד. רימינגטון קבעה, כי למערכת הכרטיסים המתוכננת לא תהיה שום תועלת במלחמה בטרור והרי זו הייתה ההנמקה המרכזית למערכת האמורה. שר הפנים הבריטי העריך בזמנו כי ההשקעה בנושא זה תהיה 5.8 מיליארד ליש"ט. מבקרים קיצוניים של הרעיון טוענים כי בפועל העלויות עלולות להגיע לכדי 40 מיליארד ליש"ט.
האחרת, עוסקת במיחשוב הכולל של מערכת הבריאות הלאומית. שם מדובר בתקציב של 12.4 מיליארד ליש"ט. בתוך הדיון הציבורי בנושא, התבלטה לה השבוע תבוסתה של שרת הבריאות פטרישיה הוויט. היא אולצה לנטוש את המערכת הספציפית להשמת רופאים בראשית דרכם. אחרי חודשים של כאוס גדל והולך הודיעה השרה כי בסבב הקרוב של חיפוש מקומות עבודה, לרופאים שסיימו לימודיהם, לא תהיה חובה להשתמש במערכת הממוחשבת שכבר העלתה אות קלון על ראשה. ההודעה יצאה בעקבות מחאות מהדהדות של גורמים במערך הרפואה ומיד אחרי שנוגעים בדבר פנו לבית המשפט. ישנם משקיפים הטוענים כי מצב המיחשוב באחריות המיניסטריון בכלל והמקרה הפרטי של מערכת ההשמה פוגעים קשות בעתידה הפוליטי של הגברת, שהולך ומחמיר.
ידועה לכולנו העובדה שגם בארצות הגויים לא כל מטרה מוצהרת בתחום טכנולוגית המידע אכן מושגת. יש שם כישלונות לא מבוטלים, כפי שכבר טרחנו, לא פעם, להדגיש. יחד עם זאת כנראה שמצבם, כמשלמי מיסים, פחות גרוע. מחדלים טכניים במערכות ממוחשבות שם, הם נושא שמגיע עד הדרג הפוליטי הבכיר. אזרחים ובתי משפט סבורים כי אך טבעי הדבר שכל אחד יוכל לעיין בדו"חות מקצועיים על מצבן של מערכות שכאלה. לכישלונות יש גם אחראים ולפחות באופן תיאורטי יכול שר לאבד מקומו בשל מערכת ממוחשבת מבישה שנוצרה תחת אחריותו המיניסטריאלית. בציבוריות הישראלית אנחנו עדיין רחוקים מכך. או אם תרצו: מסתבר שהדשא אצל השכנים הוא לא בהכרח ירוק. יחד עם זאת, לדעתי, במקרה הנדון הדשא אצלנו צהוב עוד יותר.