המשמעת שוקעת בארץ השמש העולה
בדרך כלל אנו נזקקים לדוגמאות מארה"ב או מיבשת אירופה, אך הפעם אנו מרחיקים לכת עד יפאן. מלבד היותה מולדת הסושי ובית היוצר לגיישות, ארץ השמש העולה הנה מעצמת מיחשוב ממנה אנחנו משום מה מתעלמים. בימים האחרונים רוגשת העיתונות המקומית כולה, כולל אותם עיתונים אותם אנו מתקשים לקרוא מטבע הדברים. הסיבה: מקרה תקדימי של פשיטת משטרה, החרמת דיסק קשיח ומחשב ומעצרו של קצין צי זוטר. כל זאת, בחשד להפרת חוק שמירת סודות, שהנו חלק מההסכם ההגנה ההדדי של ארה"ב ויפאן. המדובר במידע מסווג ביותר אודות סוג מסוים של משחתות שמשמשות בצי הקיסרי. הקצין שנעצר החזיק מידע זה בדיסק שהיה בביתו.
בחקירתו מסר הקצין, כי קיבל את החומר מקצין עמית, נמוך יותר בדרגתו. כמה פרשנים מצאו את האשם במחסור במחשבים שמביא את לובשי המדים להשתמש במחשבים פרטיים בעבודתם בבסיסים השונים. כך, מתגלגלים הסודות הכמוסים עם המחשבים הפרטיים אל מחוץ למחנות. עיוות קיצוני של המושג "להביא את העבודה הביתה". ואכן, הצבא שהכיר בבעיה, רכש בשנה הקודמת 56,000 מחשבים אישיים נוספים על מנת להתמודד עם הבעיה.
אני נוטה יותר לקבל את הסברם של הפרשנים הבוחנים את הבעיה ברובד עמוק יותר. אלה הרואים במקרה זה אבן דרך נוספת במשעול ההתדרדרות של המשמעת בארגון הצבאי. מדובר כבר בשורה מצטברת של מקרים דומים. באחד מהם, בפברואר אשתקד, דלפו באמצעות מחשב פרטי של איש חיל הים האותות הסודיים המסייעים להבדיל בין כלי שייט עמיתים לבין אויבים. באותה הזדמנות הוציא אז סגן שר הביטחון הנחיה ברורה על איסור שימוש במחשבים פרטיים בצבא. במקביל, אסר גם הוצאת מחשבים צבאיים הביתה. מסתבר שזה לא כל כך הועיל. בעקבות המקרה של הימים האחרונים התבטא קצין בכיר ואמר, כי בלתי אפשרי להביא לידי כך שכל אנשי הצבא הזוטרים אכן ימלאו הוראות סגן השר. שומו שמים, אמירה שלא ניתן היה כלל להעלות על הדעת עד לא מכבר, במה שנחשב לאחד הצבאות היותר ממושמעים בעולם.
אחדים מן הפרשנים מייחסים את ההתרופפות להקלות הרבות ולפתיחות שמשמשים כיום בצבא, ככלי לגיוס אנשים תוך תחרות עם חברות ההיי-טק. בעיתונים אחדים מדברים על תהליך האינדיווידואליזם שעובר על החברה היפאנית ומכרסם בערכים כלל חברתיים. ניתן להוסיף לכך, לדעתי, את תהליך הגלובליזציה שמפחית מאד ממשקלם הסגולי של ערכים לאומיים. הדיונים בפרשה מעידים על זעזוע עמוק. יש שם המשווים הפרשה הנוכחית, עם המקרה של אנשי גדוד כוחות השדה, שהדליפו מידע לאנשי הכת שביצעו מתקפת גז סרין ברכבת התחתית בטוקיו. החומרה שבה מתקבלים הדברים מולידה הצעות לשינוי דרך תוך שית דגש על הסברה ומנהיגות.
אם נקלף את הסממנים החיצוניים, הרי שבעצם מדובר בתופעות כלל עולמיות. לשינויים החברתיים תפקיד לא מבוטל בהתנהגות הפרט במסגרת עבודת יומו. רק שילוב של הסברה מדוקדקת, ניהול סמכותי ואכיפה אפקטיבית יכולים לשמש מחסום בפני הפיכת הדליפות לשיטפון בלתי נסכר.