נקודת הסתכלות שונה
מזה כשבוע רוחש הענף. גם כאשר מדובר במספרים מסתבר שיש יותר מפרשנות אחת. דו"ח STKI הציב את קבוצת מלם-תים בראש הרשימה, כחברה הגדולה ביותר. המתחרים הגדולים של הקבוצה חולקים על דעתו. אתרום כאן את חלקי הצנוע בהוספת סימני שאלה לקביעה האמורה.
הגודל והנפח אינם חזות הכל. יש מי שמתייחס קודם לכל לרווחים, אחרים מייחסים משמעות גדולה לנושא הצמיחה. אם משווים נפחי פעילות כלכלית מקובל להתייחס לדיווחים החשבונאים הרשמיים של החברות ולהעמיד הישויות הנבדקות על מישור השוואה אחיד.
תים ומלם הנן שתי ישויות שונות. די להסתכל בדו"ח הדירקטוריון שלהן שפורסם לפני ימים אחדים ולקרוא בו את דברי החברה עצמה המעידים בהדגשה כי מדובר בישויות עצמאיות ונפרדות. יש בין שתי החברות הללו כמובן זיקת בעלות חזקה אולם כל אחת מהן קטנה כדי מחצית ומטה ממטריקס למשל.
לתים פעילות בפני עצמה אך היא גם מרכזת מתחתיה באמצעות קשרי בעלות כמה חברות. אחת מהן, מלם אף גדולה בהיקף פעילותה מתים גופה. מדובר אם כן בקבוצה. גם One1 (מקום 6 בדירוג) הנה בעצם קבוצה. היא כוללת בין היתר 2 חברות בורסאיות (One1 תוכנה ו-One1 מערכות). אם בוחנים את המבנה של נס טכנולוגיות, אפשר לראות גם בה קבוצה.
מטריקס לעומת זאת הנה חברה אחת מתוך קבוצה גדולה יותר הנקראת פורמולה. מטריקס מהווה כמחצית מקבוצת פורמולה שרשמה מכירות בהיקף של כ-2.5 מיליארד שקלים בשנת 2006. נכללות בקבוצה חברות מכובדות נוספות. לדעתי, יש כאמור להשוות בין ישויות באותה רמה. חברה מול חברה או קבוצה מול קבוצה. אם נבחר בהשוואה מן הסוג השני הרי הבכורה תהיה שייכת לפורמולה שמחזיקה בנפח כפול בערך מזה של קבוצת מלם-תים. את העובדה שקבוצת פורמולה כישות איננה משתתפת בוויכוח בין הטוענות לכתר יש אולי לייחס לעובדה שהבעלים החדשים אינם מעורים, לפחות בינתיים, בהוויה המקומית.