מישהו כבר שילם עבור הפיתוח

עיניהם של יצרני ה-ERP מופנות כעת כולן לכיוון מגזר ה-SMB לדעתי, אחת הזירות המרכזיות הבאות בקרב על ה-ERP תהיה יישומי הבילינג
יונתן קורפל |

חברת הייעוץ היוקרתית מבוסטון, אברדין (Aberdeen), פרסמה לפני ימים אחדים דו"ח חדש ומעודכן בנושא חדירת ה-ERP לארגונים בינוניים וקטנים (SMB). החברה מובילה מזה שנים קו ברור הדוחף חברות מהליגה השנייה והשלישית לעבר ה-ERP וכעת היא מספקת גם הוכחה מחקרית למגמה. המחקר, שמתבסס על תשובות מ-1,200 ארגונים, מוכיח כי חברות קטנות ובינוניות זקוקות כמעט לאותה פונקציונאליות כמו חברות הענק. יש הבדל של 6% בלבד בצרכים - כן/לא פחות ולא יותר. המסקנה, אם כך, ברורה: גם הקטנים יותר צריכים לאמץ מערכת ERP.

נהירת יצרני מערכות ה-ERP לשוק הלקוחות הבינוניים והקטנים הפכה כבר לעובדה. כולם יודעים לספר על הפוטנציאל של שוק זה. לפי גרטנר, מדובר בהיקף של 8.5 מיליון עסקים לפחות. הערכה הודית עדכנית מדברת על היקף מידי של 20,000 עסקים בהודו בלבד. בשוק הסיני, גדול מכירות מערכות ה-ERP ללקוחות SMB בשיעור של 20-30% בכל אחת מהשנים האחרונות. האנליסטית עינת שמעוני מ-STKI אמרה לפני כארבעה חודשים כי 90% מהארגונים הגדולים בארץ כבר אמצו ERP ולכן פני הספקיות מופנות לעבר הקטנים יותר. ואכן, סאפ כמו גם אורקל חוזרות ומדגישות ללא הרף, כי יש להן מה להציע גם לארגונים שאינם בחזקת חברות ענק. קבוצה שנייה של יצרניות ERP, כמו אינטנטיה, IFS, לאוסון ואחרות, בעצם עוסקת מראש בחברות הפחות גדולות. בין שתי הקבוצות ניצבת מיקרוסופט עם יותר מפזילה לקבוצת לקוחות מחוזרת זו.

לדעת אברדין, בבסיס ההתרחשויות שתי תופעות: השיפור המתמשך כבר 20 שנים ביחס מחיר/ביצוע של חבילות ERP ומודלים חדשים לשיווק, כגון תשלום לפי שימוש בתוכנה. אני בהחלט מסכים, כי הרוויה בשוק הגדולים דוחפת את המשווקים גם לכוון הלקוחות הפחות עשירים. אינני חולק על כך שלהוזלת המחירים יש כאן תפקיד מכריע, אולם על תהליך התרחשות ירידת המחירים אף אחד למעשה לא מתעכב. ההסבר נעוץ קודם כל בעובדה שפיתוח ראשוני הנו תמיד יקר, לאחריו העלות האמיתית עבור לקוחות דומים הנה שולית ביותר.

אחד מתחומי היישום אותו בוששה גישת ה-ERP לכבוש הייתה, למשל, תחום הניהול המוניציפאלי. בכמה מקומות בעולם ובהם גרמניה ודנמרק, נעשים מאמצי פיתוח בתחום זה באמצעות כלי סאפ. בכל אחד משתי ארצות אלה הושקעו כבר מאות מיליוני יורו בחמש שנות עבודה בקירוב. כאשר יניבו המאמצים פירות, בעתיד הקרוב יחסית, יוכלו ליהנות מהם עיריות ורשויות אחרות. כך גם בארץ. עוד בשנת הכספים הנכחית צפויה נס טכנולוגיות להכניס לעבודה מודול של מיסי ארנונה שפיתחה עבור ויחד עם עירית תל אביב. אחר כך רק טבעי שיעשה הכל לשווק זאת לכל יתר העיריות. כך, בתהליך לא קצר, אבל צפוי, סביר שגם רשות מקומית כמו כרכור, לא תוכלנה בסופו של דבר להרשות לעצמה לוותר על היישום האמור או דומיו.

עם כל זאת, אנחנו שוכחים כי יישומי ERP קיימים כבר שנים רבות. למרות העובדה הזו, מערכות אלה ממשיכות עדיין בתהליכים של הכללת יישומים שנמצאים מחוץ לתכולת חבילות התוכנה מסוג זה. מידי פעם נכבש נתח נוסף והופך למודול אופציונאלי ב"חבילה" הכוללנית. חברות המתמחות ביישומי נישה יוצאות כך מן התמונה. אין לי ספק, כי אחד התחומים ה"חמים" הבאים יהיה הבילינג. יישום זה לא מצא עדיין פתרונו המוצלח בתוך ה-ERP. בזק, חברת הנמלים וחברת הלוויין יס, הנן רק דוגמאות מתוך רשימה ארוכה של חברות בארץ שהטמיעו ERP אך ממשיכות להפעיל את מערכות הבילינג הישנות שלהן תוך התממשקות. חבילות בילינג מגלגלות כסף רב מאד ולכן יש להניח שאחד התחומים הבאים אליהם ינסו חברות ה-ERP להתרחב ביתר הצלחה יהיה תחום זה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה