סל-קיור של הדסית עושה עוד צעד לקראת תרופה ל-ALS
חברת סל-קיור ניורוסיינסס, חברת בת של הדסית ביו-החזקות (הדסית ביו ), הנסחרת בבורסה של תל-אביב (סימול : HDST), הודיעה היום, כי היא זכתה במענק מטעם האגודה הישראלית לטרשת העמוד הצידי של חוט השדרה (ALS) המיועד לסייע בפיתוח טכנולוגיות חדשות של תאי גזע ובחינתם במודל חי של ALS. המחקר עשוי לאפשר בעתיד לנוירולוגים לטפל במחלה ניוונית סופנית זאת, על ידי השתלת תאי עצב לחוט השדרה של החולים.
המחקר ייערך בניהולם של פרופ' תמיר בן-חור ופרופ' בנימין ראובינוף מבית החולים האוניברסיטאי של הדסה בירושלים, והוא יתבסס על תאי עצב שמקורם בתאי גזע עובריים. האגודה מעמידה לרשות התכנית הדו-שנתית של המחקר 226,000 דולר ארה"ב.
"אנו עומדים בפתחה של מהפכה רפואית, אשר טומנת בחובה את היכולת לרפא ולא רק לטפל במחלות ניווניות של מערכת העצבים, כגון ASL" – אמר ד"ר צ'רלס אירווינג, מנכ"ל סל-קיור. "אנו מאושרים שהאגודה הישראלית של הטרשת הצידית בחרה להעניק את המענק לסל-קיור, בהכירה את תפקיד המפתח שחברות ביוטכנולוגיה ממלאות על ידי יישום של ממצאים מחקריים במציאות הקלינית".
בארצות הברית מאובחנים מדי שנה כ-5,600 אנשים כסובלים מ-ALS. מספר החולים המאובחנים בישראל הוא כ-150, כאשר ברוב המקרים אין הבנה לגבי הסיבות למחלה. מחלת ה-ALS תוקפת תאי עצב במוח ובחוט השדרה, כולל תאי עצב מוטוריים האחראיים לתנועת השרירים באמצעות העברת מסרים מהמוח ומחוט השדרה לשרירי השלד. כאשר תאים אלה מתים, המוח אינו יכול עוד ליזום ולבקר את תנועת השרירים.
התקווה הגדולה של הטיפול בעזרת תאי גזע הינה החלפת הנוירונים (תאי העצב) המתים או החסרים על ידי השתלת תאים מסוג קודמן (פרקורסורים) אשר יגדלו וייצרו נוירונים חדשים וכן את תאי התמיכה של נוירונים, כגון תאים כוכביים (אסטרוציטים). מבין המקורות לתאי קודמן של נוירונים, נחשבים תאי גזע עובריים למקור החשוב ביותר תודות ליכולת שלהם להתרבות ללא הפסקה במעבדה ולהתמיין לאחד מ-220 הסוגים השונים המתקיימים בגוף האדם כאשר הם מקבלים את האות המתאים.
יתרה מזאת, שימוש בתאי גזע עובריים יכול ליצור תאי קודמן של תאי עצב המסוגלים להפריש את הגורם המייצר תאי עצב (GDNF= Glial cell-line Derived Neurotrophic Factor), חלבון טבעי המופרש באופן רגיל בזמן ההתפתחות, ואשר תומך בגדילת תאי עצב מוטוריים. הגישה הכפולה לטיפול, אשר מחברת בין החלפת נוירונים שאבדו לבין תמיכה בנוירונים הבריאים שעדיין לא הספיקו להינזק על ידי מחלת ה-ALS נראית מבטיחה ביותר ובעלת סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר.