דינה בן טל שיחה
צילום: ביז

למה באמת פורשת דינה גננסיה בן טל ומה יהיה באל על בהמשך?

לא מה שחשבתם - הסיבה האמיתית לפרישה של בן טל, מה האופציות של אל על ומה האופציות של בן טל?

רונן קרסו | (20)

פרישתה של דינה בן טל גננסיה, מנכ"לית אל על' מתפקידה, הכתה  בהלם את עובדי החברה, הדף שהגיע גם למגזר העסקי והעלה מחדש את הסוגיה העדינה ביחסים בין מנכ"ל לבעלים. בן טל נכנסה לתפקיד רק לפני שלוש שנים  הביאה את  אל על שהיתה על סף פירוק עם כניסתה לתפקיד ועם חוב עצום של 1.7 מיליארד, לעודף של מאות מיליוני דולרים, תזרים מזומנים חיובי ונתונים פיננסיים חזקים.

שנת השיא של בן טל היא 2024, בה הרוויחה החברה 545 מיליון דולר. ההצלחה נזקפת כמובן לירידה בתחרות עקב הפסקת פעילות של חברות תעופה זרות אולם אלו תוצאות פנומנליות בכל קנה מידה שהצליחו להאיץ את המעבר של אל על מחברה כושלת לחברה משגשגת. בתקופת כהונתה של בן טל גננסיה מניית החברה עלתה יותר מפי 4 והניבה רווחים עצומים לציבור ולבעלי העניין.שווי השוק של אל על טס בשיא ל-8 מיליארד שקל, כעת הוא כ-6.7 מיליארד שקל. 

בן טל קיבלה לנהל את אל על כשהחברה היתה עם חשש ממשי להמשך קיומה ולאחר ששני המנכ"לים הקודמים אביגל שורק וגונן אוסישקין הפסידו סכומי ענק במהלך ארבע שנות כהונתם. בן טל תיזכר לצד דוד מימון, שהיה מנכ"ל אל על בשנים 2014-2017, כמנכ"לים הטובים ביותר שהיו לחברה כנראה מיום היווסדה.

יש קווי דמיון לא קטנים ביניהם - בראש ובראשונה ניהול עובדים ברמה הגבוהה ביותר, שניהם היו נערצים על ידי העובדים, עם הבנה מסחרית גבוהה והם הביאו את העובדים למוטיבציה גבוהה ואת החברה לתוצאות  שיא. המינויים של בן טל ומימון היו מצוינים ומקצועיים. בתקופה שלהם האווירה בחברה היתה חיובית ותומכת. לא במקרה נצפו עובדים רבים בהלם, מאוכזבים ועל סף דמעות, דקות לאחר שבן טל הודיעה על סיום תפקידה. 

היחסים של בן טל עם ועדי העובדים היו מצוינים. הדברים נעשו בהסכמה, בניגוד לתקופתו של גונן אוסישקין, שבה הוא הודיע לנציגות העובדים על פיטורים ובאותו הזמן הוועד קרא לעובדים לא להתייחס לאיגרת המנכ"ל ויחסי העבודה היו מעורערים.

יתרון נוסף גדול של בן טל הוא הדידקטיות והמומחיות בתחומי הפיננסים. להבנה הזו ולהתנהלות הכספית שעליה אחראי סמנכ"ל הכספים יענקלה שחר היה חלק גדול בהצלחה של אל על. לפני שנתיים הציגה בן טל את התוכנית האסטרטגית של החברה לשנת 2023, שכותרתה "Rising above", שהתמקדה בצמיחה הדרגתית לאורך חמש שנים, בין השנים 2023-2028. התוכנית כללה פיתוח עסקי ומנועי צמיחה חדשים, והושפעה מתחזיות מחירי דלק ושערי חליפין, שהתעדכנו מעת לעת.

התוכנית האסטרטגית של החברה לשנים 2023-2028 מבוססת על שלושה כיווני התפתחות וצמיחה עיקריים - חיזוק פעילות הליבה של החברה, התרחבות לעולם התיירות, ולבסוף מינוף המותג והדאטה לטובת פעילות עסקית מעבר לפעילות הליבה. התוכנית עודכנה לאחר המלחמה בעיקר בנושא האצת רכישת מטוסים.

קיראו עוד ב"בארץ"

במהלך המלחמה נשמעה ביקורת גדולה על בן טל ועל החזירות במחירי הטיסה הגבוהים, כאשר בעצם לא היתה תחרות בשוק התעופה במלחמה. אל על שהיתה חברה הפסדית במשך שנים רבות, בחרה להרוויח. בסוף זה עסק, יש כאן ניצול של תנאי השוק, אבל איזו חברה לא מנצלת לטובתה את תנאי השוק? הטענות הן שהיא עשתה זאת בצורה מוגזמת. 

תקלה שאינה קשורה לבן טל, אלא לבעלי השליטה ובעיקר המדינה, היתה סביב נושא הטיסות בשבת. כאשר ההיצע מוגבל והביקוש מרקיע שחקים, לא סביר ש-40 מטוסים יעמדו יום וחצי בשבוע על הקרקע. היו חייבים למצוא פתרון ראוי שיגדיל את ההיצע ובאופן טבעי יוריד מחיר. הפעלת טיסות בשבת היתה עשויה להביא לירידה של כ-15% במחיר אלא שאיש במדינה לא העז לבצע זאת ולהורות לאל על להמריא בשבת. המדינה יכלה לעמוד על כך שהטיסות יפעלו לאורך כל השבוע כאשר העבירה את השליטה לקני רוזנברג. היא לא עשתה זאת. רוזנברג גם לא היה מסכים לכך. 

מה קרה בנסיעה הדרמטית  של בן טל לבעלי הבית בניו יורק ומדוע היא פרשה?

לפני שבועיים טסה בן טל לפגישה עם קני רוזנברג בניו יורק. רק מעטים ידעו על הנסיעה ועוד יותר על מטרתה. כאמור בן טל הציגה לפני שנתיים תוכנית אסטרטגית לחברה לחמש שנים עד 2028 והיא בהחלט תיכננה להישאר בתפקידה עוד שלוש שנים. ההערכות שלפיהן היא מעדיפה לפרוש בשיא אינן נכונות במקרה של בן טל. היא ווינרית שמאמינה ששיאים נועדו תמיד להישבר. ברור שהתוצאות ייפגעו עם חזרה מלאה של חברות התעופה הזרות, אבל לבן טל היו תוכניות מדוקדקות לאל על וזו אינה הסיבה לפרישה.

גם שחיקה אינה סבירה בחברה כזו ובתקופה היחסית קצרה בה כיהנה בן טל בתפקיד. בנוסף, עקב המורכבות הגדולה קדנציה מינימלית של מנכ"ל חברת תעופה צריכה להיות חמש שנים. בן טל פרשה אחרי שלוש שנים. אורי סירקיס מנכ"ל ישראייר בתפקיד כבר 14 שנה, סקוט קירבי מנכל יונייטד חמש שנים בתפקיד, שי וייס מנכ"ל וירג'ין כבר שבע שנים בתפקיד, קרסטן שפור מנכ"ל לופטהנזה 11 שנה וכך הלאה.

על מנת להבין את משמעות הפגישה הדרמטית בניו יורק יש לחזור חצי שנה אחורה. הגופים המוסדיים ביטלו, בהחלטה מעוררת מחלוקת, חבילת תגמול הוני לבן טל בשווי של 10 מיליון שקל. בנוסף, המוסדיים לא אישרו את ההעלה בשכרה מ-130 אלף בחודש ל-150 אלף. ההתנגדות היתה של מנורה, הפניקס, כלל ביטוח והראל בייעוץ של חברת עמדה.

הטענה העיקרית של המוסדיים היתה שחבילת האופציות שהוצעה היתה בתוך הכסף והיא לא תהווה תמריץ למנכ"לית. איש לא האמין ולא העריך שהחלטה כזו עשויה לסיים את דרכה של בן טל באל על. כמו במקרים אחרים, ייתכן והניצחון אז של הגופים המוסדיים יתברר כניצחון פירוס. לא היתה הסכמה בשלה עם בעלי השליטה על מסגרת העסקה ראויה חדשה.

בן טל  נשארה ללא חבילת תגמול הונית וללא העלאה בשכר. ההסכם הנוכחי שלה מוגבל עד 2% מהרווח השנתי במגבלה של 150 מיליון שקל רווח. הסכם שנעשה כאשר החברה הרוויחה מעט ומאפשר לבן טל להגיע לבונוס שנתי של עד 3 מיליון שקל. אלא שאל על הרוויחה הרבה יותר.  

בן טל הסתכלה ימינה וראתה גורד שחקים, היא הסתכלה שמאלה וראתה גורד שחקים אחר, היא הבינה שמשהו לא בסדר שהיא עדיין בבניין בן חמש קומות. עלות שכרו של מנכ"ל נייס, שרווחיה קטנים משל אל על, כולל התגמול ההוני עמדה בשנת 2024 על 87 מיליון שקל. עלות השכר של מנכ"ל שטראוס שמרוויחה 418 מיליון שקל ב- 2024 היתה 7.5 מיליון שקל. עלות שכרו של מנכ"ל עזריאלי היוצא אייל חנקין היתה 22 מיליון שקל כאשר הרווח היה 1.4 מיליארד, קטן מרווחי אל על, והרשימה כמובן ארוכה. 

בן טל בשנת שיא של כל הזמנים היתה עם עלות שכר של 6.5 מיליון שקל על רווח של 1.8 מיליארד שקל. בן טל ראתה את קני רוזנברג ובעלי השליטה מרוויחים מהזינוק במניית אל על סכום פנומנלי של מעל 2 מיליארד שקל. היא היתה משוכנעת שהתוצאות מצדיקות שיפור משמעותי בשכרה ותגמול הוני, לרבות הסכם בונוס חדש. ההסכם שנחתם עימה לא היה כבר רלוונטי לתוצאות ולמעמד החדש של אל על. היו גם קולות שצרמו לה, שאמרו שבהעדר תחרות אמיתית כל מנכ"ל היה מביא תוצאות טובות.

במקום להבטיח יציבות וחוזה חדש ועמוק לשלוש שנים נוספות, החלו להישמע קולות בקרב בעלי השליטה שהביעו קורת רוח על כך שבן טל מימשה מניות אל על בשווי של 8 מיליון שקלים. נוצר פער בלתי ניתן לגישור, למרות שכמעט כולם היו משכנעים שהמשבר ייפתר.

הנסיעה של בן טל לארצות הברית לא היתה מוצלחת. היא חזרה בידיים ריקות והדהימה כמה ימים לאחר מכן כאשר הודיעה על התפטרותה בהודעה לקונית שהוציאה החברה לבורסה בשעה שש בערב, שעה לא מקובלת ולא שגרתית להודעה על עזיבת מנכ"ל.

מה צפוי לאל על 

הזעזוע באל על גדול. לצד בן טל יפרשו בסוף השנה שתי דמויות מפתח בחברה. ירום ודיש, שמכהן בפועל כמספר 2 בחברה ויד ימינה של בן טל, שמשמש כסמנכ״ל המכירות והתיירות באל על ויו״ר סאן דור. הוא עוזב בסוף השנה והוא ינהל את פעילות אל על באירופה. מנכ"ל מועדון הנוסע המתמיד רונן גלפרין יפרוש גם הוא בסוף השנה לאחר קדנציה מוצלחת של חמש שנים בתפקיד. המועדון צמח משמעותית, עם תוספת של כמיליון חברים, מה שהעלה את מספרם לכ-3.3 מיליון איש (נכון לסוף 2024, מאז המספר גדל). 

גלפרין החליף בתפקידו ניהול מנומנם שהיה במועדון והביא אותו לשנות שיא ולשווי מוערך של מעל 500 מיליון דולר לצד שיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות מובילות במשק, כמו קבוצת קסטרו, שופרסל, הוט וחברות אחרות שהגדילו את השימוש בכרטיס. טרם מונה מחליף לגלפרין.

שלושה מחמשת הבכירים באל על יסיימו את תפקידם בסוף השנה דווקא כשהחברה נמצאת בשיאה. 

נהוג היה בעבר באל על שמנכ"ל מגיע מתוך החברה, כך בן טל שהיתה סמנכ"ל המסחר והקשרים התעופתיים,  וגם מימון ואושיסקין שהיו בעבר בתפקיד זהה לפני שקודמו למנכ"לים. סמנכ"ל המסחר הנוכחי של אל על שלומי זעפרני שנחשב לכוח העולה באל על עדיין צעיר (בן 40), וסביר שהוא יהיה מועמד בעתיד לתפקיד המנכ"ל. אין בשדרה הניהולית  של אל על אדם מבפנים שיכול להחליף את בן טל, ולכן סביר שיגיע אחד מאנשי הניהול הבכירים במשק, כשם שלפני 20 שנה הוצנח עמוס שפירא לנהל את החברה לאחר תקופה מוצלחת כמנכ"ל סלקום.

לאן פניה של בן טל

קשה להאמין שבן טל עם המרץ והיכולות שלה תצא למסע ארוך ומפנק בעולם. פחות סביר גם שתפתח "פרלמנטים" בחופי הים. בן טל, אחת מאנשי השנה של ביזפורטל, היא אחת משלוש המנהלות היחידות בחברות ה-125 בבורסה בתל אביב. תעודת עניות גדולה לחברות הציבוריות בארץ.

כל שלוש המנהלות בן טל, ענת בוגנר מדלתא מותגים וקרן כהן חזון מתורפז הציגו תוצאות נפלאות בשנים האחרונות, והוכיחו שניהול נשי לא פחות טוב מניהול גברי, ובמקרים רבים טוב ממנו.

לאחר קדנציה מרשימה והצלחה גדולה, בן טל לא נעלמה מעיני שועלי שוק ההון ובעלי חברות ציבוריות ופרטיות והיא עשויה למנכ"ל חברה ציבורית גדולה. אופציה אחרת היא ללכת בדרכן של מנכ"ליות הבנקים לעבר רקפת רוסק עמינח ולילך טופילסקי ולהיות חלק מקרן השקעות או אפילו להיות מעורבת בהקמת קרן שתעסוק בתעופה מלונאות ותיירות.

מה שבטוח, בן טל משאירה את אל על חברה אחרת מזו שהיתה עם כניסתה לתפקיד, חברה חזקה, בריאה ומאד רווחית.


תגובות לכתבה(20):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 16.
    חייבת להיתבע על מה שגרמה לענף התעופה ולכיס שלנו יש תביעה חייבת לקבל אחריות שיוכית (ל"ת)
    מנדל 20/07/2025 11:27
    הגב לתגובה זו
  • 15.
    אנונימי 20/07/2025 10:55
    הגב לתגובה זו
    ואז קוראים לך גאון
  • 14.
    אנונימי 20/07/2025 10:22
    הגב לתגובה זו
    החברה נשארה בדיוק באותו מקום כמו ביום שהיא קיבלה את תפקיד המנכל. ללא שום חדשנות בשורה והכי חמור העדר מוחלט של הנחת יסודות לימי השגרה בהם החברה מתמודדת עם תחרות אגרסיבית ומבנה הוצאות שלא מאפשר לשרוד לאורך זמן.
  • 13.
    אנונימי 20/07/2025 10:14
    הגב לתגובה זו
    היא שיתפה פעולה בצורה מעוררת גועל נפש עם בעל הבית כדי לעשוק את הנוסעים. מקני רוזנברג עושק הקשישים מניו יורק אין לי ציפיות הוא אפילו לא ישראלי אבל ממנה ציפינו לגישה קצת יותר ציונית.בוה
  • 12.
    אנונימי 20/07/2025 09:49
    הגב לתגובה זו
    במקרה נמצאה במקום הנכון בזמן הנכון. כמו אלי גליקמן בצים. אין קשר בין הרווחים העודפים של החברה ליכולת שלה כמנכלית ולכן אין שום סיבה בעולם לשדרג את שכרה. התוצאות היו זהות גם אם לא היה מנכל לחברה בתקופה שכל חברות התעופה הזרות נעלמות מנתבג.
  • 11.
    אנונימי 20/07/2025 09:34
    הגב לתגובה זו
    שתרם לקפיצה ברווח של החברהכמו לומר שהגידול ברווחי צים זה זה אודות למנכל או במקרה של הבנקים והריביות מנכלית בינונית ומטה שבשנה רגילה לא היינו מדברים עליה בכללתחפש את עצמה בתפקיד אחר ותבין שאין לה שום מגע קסם רק היתה שם בזמן הנכון במקום הנכון
  • 10.
    אייל 20/07/2025 08:53
    הגב לתגובה זו
    יותר קשה להיות מנכל חברה בתנאי תחרות המנכלים הכי מוכשרים הם של מונופולים
  • 9.
    אנונימי 20/07/2025 08:52
    הגב לתגובה זו
    בלי קשר שאפו ענק
  • 8.
    כלכלן 20/07/2025 08:51
    הגב לתגובה זו
    6.5 מליון זה מספיק כסף למחיה פלוס ביבוזיםיש מספיק אנשים ראויים שעבור חצי מזה יסכימו להיות מנכל ולהביא תוצאות לא פחות טובות
  • כלכלן 2 20/07/2025 09:21
    הגב לתגובה זו
    המשפט המפורסם כשיורד גשם כלם נרטבים נכון כפי שלא היה מעולם . בהעדר תחרות והמחירים החזיריים והלא שפויים הם שהובילו את החברה לרווח המפלצתי ולא בזכותה. כשיתפוגג האבק מעל התביעה היצוגית שהוגשה נגד החברה נבין טוב יותר מהיכן נגזרה שורת הרווח
  • 7.
    אנונימי 20/07/2025 08:40
    הגב לתגובה זו
    אולי די עם זה
  • 6.
    לרון 20/07/2025 08:40
    הגב לתגובה זו
    כולם הבינו מזמן שהמצב הטוב המצוין היוצא מן הכלל ז מ נ י
  • 5.
    לרון 20/07/2025 08:28
    הגב לתגובה זו
    בשנות ה 70 קינאת בסלון ובמכונית.היום מקנאים במשכורת המנופחת.עיניים גדולות כשם הסרט חיים בסרט.לא קיבלתי הלכתי ואפילו טרחתי ונסעתי למרחוק לצורך הדגשה כמובן
  • 4.
    עשתה לי 100% אז תודה רבה! ובהצלחה (ל"ת)
    בעל מניות 20/07/2025 08:19
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    לרון 20/07/2025 08:13
    הגב לתגובה זו
    בעוד חצי שנה הרי FOLLOW UP לא יהיה.גם סמוטריץ הוא מזליקו למרות הגרנדמייזר.שאלו את זהבה בן וזאב רווח טיפת מזל כבר לפני שנים
  • 2.
    זד 20/07/2025 08:06
    הגב לתגובה זו
    העלתה מחירים . זה כל הסיפור. כמו כל מנהל ישראלי טיפוסי זה הטריק היחיד בשרוול שלהם... דפקה את הישראליים וניצלה את זה שהיא הייתה מונופול כשכל החברות לא טסו לפה ברוב הכהונה שלה. היא יודעת שעכשיו נגמר הסוס וכל החברות חוזרות והתחרות גוברת והרווחים לא יהיו כמו בעבר אז היא מנסה לפרוש בשיא. מנהלת ממוצעת לא יותר
  • אנונימי 20/07/2025 08:52
    הגב לתגובה זו
    וכול האחריות עליה והיא זכאית לקרדיט הרבה מעבר למה שתוגמלה
  • אז למה ישראייר לא הצליחה כמו אלעל בתקופה הזאת זה אותם תנאי שוק (ל"ת)
    אנונימי 20/07/2025 08:28
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    השתן עלה לה לראש. בתקופה כזו כפי שוורן באפט אומר גם קוף יכול לנהל את אלעל (ל"ת)
    אנונימי 20/07/2025 08:03
    הגב לתגובה זו
  • לרון 20/07/2025 08:43
    הגב לתגובה זו
    בהמשך.רוסק עמינח וטופולסקי או ברבר צדיק היא לא! לא זכור לי שמישהי מהן דרשה דרישות אולי לא ידוע לי