דינה בן טל גננסיה צוחקת
צילום: ביז

איך תראה אל על ביום שאחרי דינה בן טל-גננסיה?

מה היה ההישג הגדול של מנכ"לית אל על? (לא מה שחשבתם) ואיך היא הצליחה להבריא את חברת התעופה המקרטעת?

אדיר בן עמי | (9)

דינה בן טל-גננסיה, מנכ"לית אל על צפויה לעזוב את החברה. בן טל-גננסיה נבחרה שלוש שנים ברציפות בצמרת של "מנהלי השנה של ביזפורטל", כשהיא מצליחה להוציא את החברה ממשבר הקורונה, להביא אותה לרמת רווחים מרשימה ולהאיץ את הרווחים בעקבות המלחמה. המניה שברה שיאים כשבמקביל הרווחים בשנתיים האחרונות מסתכמים בקרוב למחצית מהשווי. 

התמונה צפויה להשתנות. החברה נכנסת עכשיו ל"מוד" אחר.  התחרות תיגבר, אבל אל על הרבה יותר חזקה ממה שהיתה בעבר, היא עברה מגירעון של מאות מיליונים להון של 2.6 מיליארד שקל, היא מצוידת במזומנים, והיא עם צי חזק והזמנות שיתקבלו בשנים הקרובות וזה בשעה שיש מחסור אדיר במטוסים.

אל על נסחרת ב-6.6 מיליארד שקל, כשהיא מרוויחה תודות להיותה כמעט בלעדית בכמה קווים רווחיים סדר גודל של קרוב ל-2 מיליארד שקל בשנה. זה לא יחזור, אבל גם במצב רגיל, בלי מלחמות, בלי בלעדיות על קווי תעופה, היא צפויה לייצר 500-600 מיליון שקל בהנחה שמרנית. במקביל יש לה מזומנים בקופה, נזכיר שהיא רצתה לרכוש את ישראכרט. מצבה טוב הרבה יותר מלפני שנתיים וחצי-שלוש, אז היא נסחרה בכ-2 מיליארד שקל והיה לה גירעון של מעל מיליארד שקל בהון העצמי. למעשה, כשחושבים על זה, עליית הערך בבורסה די שקולה לעלייה בהון העצמי, כלומר, היא לא "נופחה" מעבר למה שנכנס פנימה לעסק. היא בסדרי גודל של אותו שווי תפעולי למרות שיש שיפור עצום בתפעולי - גם ביחס להמשך. 


כל זה בזכות הניהול של בן טל-גננסיה. נכון, היא עשתה זאת בזכות תנאים טובים לחברת התעופה, אבל היא נערכה היטב, פעלה נכון מבחינה תפעולית, ידעה לנצל ולהשביח את הקווים של המטענים, לספק שירותים לקהל שלה, למרות הסיכונים. כן, במחיר גבוה, אבל מה אנחנו רוצים מחברת תעופה שבמשך עשרות שנים היתה הפסדית, עד שמגיע הזמן שלה והיא מרוויחה שתתחיל להיות צדיקה ונדבנית? 

הרווחים וההשבחה של המניה הם רק חלק אחד מההצלחה, ואולי לא המרשים ביותר. החלק החשוב והמרשים ביותר היה לקחת חברה מפורדת ומפורקת, שהיתה "מת מהלך" שנשלט על ידי מספר וועדים ולהפוך אותה לחברה אמיתית שמטרתה להרוויח, חברה חיה ובועטת ומצליחה. החברה התכווצה, התיישרה, הוועדים הבינו שצריך ללכת עם בן טל-גננסיה, והיא כך ממקורות מבפנים עשתה זאת - בלי אגו, עם הרבה שיחות והכלה של הוועדים השונים. זה לא עניין של מה בכך, אל על, בעבר נכנעה לוועדים, אל על בעבר נוהלה על ידי מפקדי יל אוויר ואחרים שהיו מלאים באגו, דבר שבסוף גרם לפיצוצים מול הוועדים. בן טל-גננסיה, הצליחה לדבר איתם בגובה העיניים והם הלכו אחריה. 


בן טל-גננסיה, כלכלנית בהכשרתה, הצטרפה לאל על לפני יותר מ-18 שנה אחרי עשור בייעוץ אסטרטגי. את דרכה החלה כראש אגף ניהול הכנסות, ובהמשך התקדמה לסמנכ"לית מסחר וקשרים תעופתיים. מונתה למנכ"לית באפריל 2022, בעיצומה של תקופה מורכבת לתעופה הישראלית. הייתה זו הפעם הראשונה שאישה עמדה בראש החברה, והמהלך סומן כהבעת אמון של הדירקטוריון ביכולותיה להצעיד את אל על לתוך עשור חדש.


אל על ביום שאחרי?

אל על ביום שאחרי היא חברה יציבה, מלאה במזומנים, שמכוונת להרחיב את פעילתה. התוצאות כמובן יחלשו דרמטית. אך כאמור זו חברה שאמורה להרוויח רווח מייצג שמרני של 500-600 מיליון שקל בשנה, לייצר דיבידנדים וכל הנראה גם להיות עם פעילות נוספת די גדולה, זרוע נוספת לתעופה. מניות חברות תעופה נסחרות בעולם במכפילים חד ספרתיים, לא 3-3.5 כמו אל על כעת שהמשקיעים מבינים שהרווחים שהיו לא יחזרו, אלא באזור 7-8. לכאורה זה לא מצדיק את השווי הנוכחי ויכולה להיות ירידת מדרגה, אבל צריך לזכור שיש לחברה מזומנים רבים שמייצרים כעת תשואה נמוכה ואם יושקעו ייצרו ככל הנראה תשואה טובה יותר. כלומר, זה תלוי מה החברה תעשה במזומנים שייצרה ותמשיך לייצר כנראה לפחות עוד שני רבעונים. 

קיראו עוד ב"שוק ההון"

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    אנונימי 13/07/2025 23:51
    הגב לתגובה זו
    זו מנכלית שהפכה למשתפ של חרדי שלא גר בארץ כדי לעשוק את הלקוחות השבויי שלה. חברה גרועה וחזירית. ברחתי ממנה ברגע שהחברות הרצניות חזרו לטוס. כמו הרבה אנשי עסקים שאני מדבר איתם. לא נשכח ולא נסלח
  • 4.
    אנונימי 13/07/2025 23:28
    הגב לתגובה זו
    לא הבריאה את אל על ולא כלום ושום דבר...
  • 3.
    מנכלית מצויינת (ל"ת)
    אנונימי 13/07/2025 21:35
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אנונימי 13/07/2025 21:10
    הגב לתגובה זו
    חברות אסטרטגיות צריכים לעמוד בתור להתחנן שתגיע. היא ידעה לנצל את היותה חיונית למדינה בעוד יש חיוניות אחרות שיורקים עליהם ואומרים זה גשם. חבל שלא זיהיתי זאת מזמן ולא השקעתי אלאל.
  • 1.
    אנונימי 13/07/2025 20:36
    הגב לתגובה זו
    זה חברה פח חזירית ומזמן לא ציונית. הבעלים החרדי שבכלל לא גר בארץ חושב רק על הכסף. הנוסע הישראלי לא מעניין אותו והמנכלית הייתה משתפית של הלכלכול הזה. תתביישי לך ותעופי לנו מהחיים
  • אנונימי 13/07/2025 23:43
    הגב לתגובה זו
    אתה מקנאאתה גם יכול להיות חרדיבהצלחה
  • אנונימי 13/07/2025 22:14
    הגב לתגובה זו
    תיתפוצצו במחראה
  • בדיוק כך. זו נבלה וזו טרפה (ל"ת)
    אנונימי 13/07/2025 22:12
    הגב לתגובה זו
  • אנונימי 13/07/2025 21:03
    הגב לתגובה זו
    ציפית שאל על יעבירו לך אחוזיםאיזה חברה בעולם לא עובדת בשביל רווחים אלא לטובת הציבור הבנקים למשל רק טובת הציבור לנגד עיניהם .....חברה כזאת הייתה קורסת אתמול.אך אחד לא מכריח אותך לטוס איתה אבל כולנו חייבים שתהיה אל על חזקה.ולמרות הבעלים החרדי כלשונך אל על חילקה עשרות אלפי כרטיסים לאנשי מילואים.