"אנחנו מתכוונים לצאת לפעילות ברחבי העולם"
"ברמה התיאורטית אפשר להשתמש ביכולות ובטכנולוגיות שלנו גם לביצוע חיפושים ממוקדים ומפולחים במאגרי מידע ארגוניים, אך כמובן שבכפוף להתאמות טכניות שונות", אומר אביב רפואה, מנכ"ל חברת נטקס (Netex), העוסקת בחיפוש ממוקד ברשת האינטרנט. רפואה, שהתראיין בעקבות פרסום הדו"חות הכספיים של החברה, רומז שהחברה לא מתכוונת לפתח אפליקציות דוגמת עשרות השירותים של גוגל והתוכנות שתציג בעתיד ענקית החיפוש, אך בהחלט יש מה לדבר על הרחבת פלחי השוק בהתבסס על הטכנולוגיה הקיימת. "אנחנו ממוקדים מאוד בתחום החיפוש והפרסום הממוקד. כל מה שמתחבר לתחום הזה - הוא רלוונטי ומעניין אותנו. אנחנו לא מתכוונים להתרחב ולהיכנס לפעילויות שלא קשורות, אבל לגבי כל מה שכן קשור – סביר שנכנס אליו".
"אנחנו כל הזמן משפרים את יכולות החיפוש שלנו, את מאגרי המידע שלנו ועסוקים בהוספת עוד פונקציות ויכולות חדשות מבחינת הגולשים והמפרסמים", מוסיף רפואה. "כלפי חוץ הפתרונות שלנו הם יחסית פשוטים, כי זו מטרתם, אבל מאחורי הקלעים שוקדים אנשי החברה בפיתוח ותחזוקת ה'מוח' הטכנולוגי המורכב שמאפשר לנו לספק את שירותינו. כל המערכות שלנו בתחום החיפוש הממוקד והפרסום באינטרנט הן מערכות שאנחנו מפתחים In House אצלנו. יש לנו גם פטנטים שרשמנו בתחום. בכל מקרה, לא מדובר במוצרי מדף שעברו התאמה, אלא בטכנולוגיה מקורית שלנו".
נטקס הוקמה לפני יותר משבע שנים והיום מונה החברה כ-35 עובדים, מתוכם כעשרה אנשי טכנולוגיה. לדברי מנכ"ל החברה, נטקס מוסיפה להתרחב בצורה מושכלת, בעיקר בתחומי השיווק והמכירות - "גם כדי לתת מענה לקהל רחב יותר של לקוחות וגם לצורך הכנת התשתיות למהלך ההתרחבות לפעילות בחו"ל", מסביר רפואה. "המערכות שלנו הן רב-לשוניות ואיתן אנו מתכוונים לצאת לפעילות ברחבי העולם. אנחנו מתעניינים בעיקר בשווקי אירופה והמזרח הרחוק, משתי סיבות: האחת היא מפני שיש לנו יתרון גדול בעבודה בשפות שהן לא אנגלית והשניה היא שיש שווקים מאוד מעניינים מחוץ לישראל, חלקם עוד בתחילת הדרך, כמו חלק ממדינות מזרח אירופה, שם האינטרנט חודר במרץ ושיעורי הצמיחה גדלים משנה לשנה ומרבעון לרבעון. אנחנו מאמינים שמדובר בשווקים שיהיו מאוד משמעותיים בתחום האינטרנט בשנים הקרובות".
אחת המדינות שמזכיר רפואה בהקשר להתרחבות לחו"ל היא סין – מדינה שידועה ככזו היוצרת לא מעט בעיות למנועי חיפוש מערביים. בחודשים האחרונים עלו לכותרות סיפורים על חברות אמריקניות דוגמת גוגל, AOL, יאהו! ועוד, שנכנסו למאבקים שונים מול השלטונות הסיניים, שדרשו שמנועי החיפוש יעבירו אליהם פרטים על הגולשים ועל הרגלי הגלישה שלהם, כמו גם דרישות שונות לסינון תכנים מרשת האינטרנט. המשטר הסיני לא וויתר לענקיות האמריקניות, והשיא עד כה היה הצהרתה של גוגל, כי תספק לגולשים בסין מנוע חיפוש "מותאם אישית", או במילים אחרות: מצונזר. כך, למשל, גולש סיני שיחפש בגוגל את מרד הסטודנטים בכיכר טיאנאנמן מ-1989, יגלה כי ההפגנה המתוקשרת "מעולם לא התרחשה".
"דווקא מבחינתנו קל יותר להתמודד עם הסוגיה הזו, מכיוון שיש לנו בקרה מלאה על התכנים שמופיעים במנוע החיפוש שלנו", אומר רפואה. "להבדיל מהמנועים שעובדים בצורה אוטומטית ומחפשים תכנים בגוף האתרים, נטקס עובדת על מאגר מקוטלג בנושאים ספציפיים ולכן יש לנו את היכולת לבצע סינון של תכנים 'בעייתיים' - מה שיכול לפתור את הבעיות שקיימות בסין. אין לי בעיה לתת מידע חלקי לגולשים, במקומות בהם החוק דורש זאת. הגישה שלי היא: 'ברומא התנהג כרומאי'. נטקס דוגלת בהתאמת פתרון למדינה ולתרבות ולא בלבוא עם מודל שהוא אולי נכון בארץ המוצא שלך, ולנסות לכפות אותו על שוק זר".
ברבעון השני של השנה עלו הכנסות נטקס ל-1.72 מיליון שקלים, גידול של 36.22% לעומת הכנסות של 1.26 מיליון שקלים ברבעון המקביל ב-2005. למרות העלייה במחזור המכירות והנתונים היפים בסעיף ההכנסות, סעיף רווח וההפסד היה פחות מסביר פנים, והחברה עברה להפסד של 378 אלף שקלים או 0.14 שקל למניה, לעומת רווח נקי של 214 אלף שקלים או 0.09 שקלים למניה ברבעון המקביל אשתקד. בסעיף ההוצאות רשמה, כצפוי, החברה עליות משמעותיות. ברבעון השני הוציאה נטקס 345 אלף שקלים או 20.12% מהמחזור על מחקר ופיתוח, לעומת 60 אלף שקלים או 4.77% מהמחזור ברבעון המקביל ב-2005. בנוסף, הגדילה החברה את הוצאות המכירה והשיווק וגם את ההוצאות הניהוליות והכלליות. הוצאות השיווק והמכירה עלו ב-103.64% ל-951 אלף שקלים, לעומת 467 אלף שקלים בתקופה המקבילה אשתקד, ואילו הוצאות ההנהלה וההוצאות הכלליות עלו ל-599 אלף שקלים, המהווים גידול של 68.88% לעומת 331 אלף השקלים שהוציאה ברבעון השני של 2005.
במחצית הראשונה של 2006 גדלו ההכנסות ל-3.27 מיליון שקלים, גידול של 40.94% לעומת הכנסות של 2.32 מיליון שקלים במחצית הראשונה של 2006. החברה רשמה הפסד נקי של 177 אלף שקלים, לעומת רווח נקי של 276 אלף שקלים בתקופה המקבילה אשתקד.
"ההכנסות צמחו בצורה משמעותית והמגמה ממשיכה, ותמשיך גם בעתיד", אומר רפואה. "ראינו את אותו הדבר גם ב-2005. הגידול נובע מכך שיותר מפרסמים מפנים משאבים לפרסום ממוקד במנועי חיפוש באינטרנט. בישראל אנחנו רואים צמיחה משמעותית בתחום הזה בשנים האחרונות: בערך 12% מתקציבי הפרסום באינטרנט הולכים היום למנועי חיפוש. מדובר אמנם בהתקדמות, אך לצורך השוואה בארה"ב הנתון הזה עומד על 40%. אנחנו צופים שגם בישראל הפער הזה ייסגר".
בהתייחסו למעבר להפסד, אמר רפואה כי הסיבה נעוצה בשני גורמים: "הראשון הוא נושא הקמפיין הפרסומי שהרצנו ברבעון האחרון, לרגל השקת המערכות החדשות שלנו – קמפיין שעלה 450 אלף שקלים. הגורם השני הוא הגידול בהוצאות המו"פ, אותו אנו רואים יותר כהשקעה שתניב תוצאות בקרוב. אנחנו משקיעים רבות במו"פ, כי בראייתנו הטכנולוגיה היא אחד הנכסים החשובים ביותר של החברה. הצד הטכנולוגי בנטקס הוא הבסיס והמנוף להרחבת הפעילות למדינות נוספות כמו גם הגדלת נתח השוק שלנו בישראל".
"האינטרנט היום מתחיל להיכנס למקום הרבה יותר פרקטי מבעבר", סבור רפואה. "ברגע ששוק ההמונים גולש באינטרנט בשגרת היומיום - ואנחנו רואים שזה קורה - האינטרנט הופך למעשה לכלי שבא לענות על צרכים שיגרתיים – החל משליחת פרחים, דרך הזמנת טיסות ועד לבירור על קווי אוטובוס. פעם רשת האינטרנט היתה כלי הרבה יותר מחקרי, בו השתמשו רק גורמים מסויימים. הגענו היום למצב שבו האינטרנט הופך לכלי סטנדרטי על כל שולחן עבודה. כלפי חוץ, הדבר הזה הופך להיות משהו שנכנס לכל בית וגורמים שלא ידעו בעבר מה זה אינטרנט, עושים בו היום שימוש נרחב".
לדעתו של רפואה, עתיד האינטרנט והתפתחות הרשת טמונים בשילוב של האינטרנט במכשירים חיצוניים, דוגמת הסלולרי והטלוויזיה, "שהם דברים אינטגרליים שיש גם בבתים בהם אין מחשבים". לדבריו, רשת האינטרנט נכנסת בצעדי ענק גם למכשירים הללו, ודרכם תפיץ עצמה הרשת גם לאותם מקומות בודדים אליהם לא חדרה עד כה. "ככל שנקודות הממשק בין הקהל לבין רשת האינטרנט תתהדקנה, כך יתרחבו יכולותיה של רשת האינטרנט וכל הכלים שהיא מציעה. אנחנו צפויים לראות גידול משמעותי בשימושים ובהפיכה של האינטרנט לכלי פרקטי בחיי היומיום, גם עבור אותם אנשים העושים שימוש באינטרנט רק לצרכי קבלת ושליחת דואר אלקטרוני, ואנחנו צופים שזה יקרה בזמן קצר יחסית ובקרוב".