שבוע בצל הלחימה הסתיים באווירה שלילית

המסחר שלא הצליח לתפוס כיוון הושפע גם השבוע מהלחימה בצפון. בשבוע הבא יעקבו המשקיעים אחר ההתפתחויות בצפון, כאשר הסתבכות הלחימה תצבע את הבורסה באדום
דרור איטח |

שבוע נוסף בצל הלחימה בצפון עבר על הבורסה התל אביבית. אם האופטימים העריכו שהלחימה עשויה להסתיים בתוך כמה ימים, בדיעבד מסתבר שמצב קצת יותר מסובך, ולפי שעה סיומה של הלחימה בצפון לא נראית. לאחר שבשבוע החולף תיקנו המדדים התל אביבים את הירידות החדות של ימי הלחימה הראשונים, צפינו השבוע במסחר ללא כיוון ברור שהסתיים בירידות שערים בכל המדדים.

בסיכום שבועי השילו המדדים התל אביבים כ-1%-2.5% מערכם. את הירידות הבולטות ריכז מדד הבנקים שנחתך בכ-6%. המדדים העיקריים של הבורסה - ת"א 25 ו-100 השילו כ-1.08% ו-1.1% בהתאמה.

כאמור, הושפעה הבורסה באחד העם מהאירועים בצפון המדינה. ככל שהסתכבה הלחימה עלה החשש שלחימה ממושכת תפגע במשק ולחימה קרקעית נרחבת תגרור את המדדים דרומה. על פי הערכת בנק ישראל, לפי שעה נמדד הנזק הכלכלי למשק ב-1% תוצר - כ-5.5 מיליארד שקל. מנגד, הרגיעו שוב כלכלנים מעבר לים כי למרות הלחימה מצבה של המדינה יציב.

ביום ג' האחרון, אישררה אחת משלוש חברות הדירוג הבינלאומיות החשובות בעולם - Standard & Poor's את דירוג האשראי של ישראל במט"ח לטווח ארוך, ברמה של 'A-' ,ואת דירוג האשראי של ישראל במטבע מקומי לטווח ארוך, ברמה של 'A+'.

אישרור הדירוג סייע לבורסה להתרומם באותו יום ולסיים כשלצידם סימן חיובי, אך למחרת שוב התהפכה המגמה. בעקבות לחימה קרקעית בעיירה בינת ג'ביל שבלבנון, נהרגו כשמונה חיילים מכוחותיו של צה"ל. אמנם, פרסום מותם התבצע לאחר סיום המסחר, אך במהלך היום נפוצו שמועות ופורסמו ידיעות על קרב קשה עם עשרות נפגעים. הבורסה המקומית לא עמדה לדיווחים אלו וחתמה בירידות שערים חדות. את יום המסחר האחרון של השבוע חתמה הבורסה בעליות שערים קלות. ללא אירועים מיוחדים מהגזרה הצפונית, נהנתה הבורסה המקומית מפקיעת אופציות מעו"ף חיובית לחודש יולי.

ביום ב' האחרון העלה נגיד בנק ישראל את הריבית במשק בשיעור של 0.25% לרמה של 5.5%, רמתה הגבוהה ביותר מאז חודש נובמבר 2003. ובכך שוב פתח בנק ישראל פער של 0.25% בין הדולר לשקל לטובת האחרון. נשמעו טענות שונות בקשר להעלאה זו. כלכלנים סברו כי ההסלמה הביטחונית עלולה להוביל להאטה צמיחת המשק בעקבות הירידה בצריכה הפרטית וכן להקטנת העודף התקציבי של הממשלה. מנגד, המצדדים בהעלאה סברו, כי למרות המציאות הכלכלית החדשה, העלאת הריבית הייתה נחוצה מכיוון שבנק ישראל רצה להימנע מאפשרות לפער ריביות שלילי בין הדולר לשקל, במידה והפדרל ריזרב האמריקני יעלה בשליש הראשון של חודש אוגוסט את הריבית הדולרית ב-0.25% נוספים.

למרות המצב הביטחוני נהנה השקל הישראלי מחוזקה מתחילת השבוע. סוחרי המט"ח העדיפו להתעלם מהמתיחות בצפון ולהתמקד בהעלאת הריבית של בנק ישראל. בארבעת ימי המסחר הראשונים של השבוע נחלש המטבע האמריקני בשיעור של 0.8% לעומת עמיתו הישראלי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה