מעלות על חברות הביטוח: בחינת הביצועים-על בסיס שנתי

התשואות השליליות במרבית האפיקים פגעו בתיק הנוסטרו של חברות הביטוח, ההשפעה החריפה ביותר תהיה על חברות עם ריכוז גבוה של ביטוח חיים, כמו קבוצות מגדל וכלל
דותן לוי |

במהלך הימים האחרונים יצאו לפרסום שורה של אזהרות רווח על ידי חמש חברות הביטוח הגדולות, אשר מזהירות בפני ירידות חדות הצפויות ברווחיות לרבעון השני של 2006. החברות לא ציינו את עוצמת הפגיעה הצפויה ברווחיות אבל ברור בשלב זה כי חברות הביטוח ידווחו על קיטון ניכר ברווח הנקי לעומת הרבעון המקביל אשתקד ולעומת הרבעון הראשון של השנה. להערכת מעלות, ההשפעה החריפה ביותר תהיה על החברות עם ריכוז גבוה של ביטוח חיים, כמו קבוצות "מגדל" ו"כלל".

במעלות מציינים, כי הרווחיות הכוללת של חברות הביטוח נגזרת מפעילות ביטוחית וכן מפעילות השקעות בשוק ההון. רווחי החיתום, הן בענף ביטוח החיים והן בענף הביטוח הכללי, לא מושפעים מהתשואות המושגות בשוק ההון מכיוון שרווח חיתומי אינו כולל הכנסות מהשקעות.

השפעת ביצועי שוק ההון על הרווחיות הכוללת באה לידי ביטוי הן בהשקעות פוליסות ביטוח חיים משתתפות ברווחים, והן בהשקעות העתודות לתביעות תלויות ולסיכונים שטרם חלפו וכן השקעות של ההון הפנוי. לפיכך, בשנים של גאות בשוק ההון, כמו בשנים 2003-2005, רשמו חברות הביטוח רווחים גבוהים, בעוד בתקופות של שפל (דוגמת שנת 2002 והרבעון השני של 2006), מדווחות חברות הביטוח על רווחיות נמוכה יותר, ולעיתים אף על הפסדים.

תוצאות ביצועי שוק ההון והצפי של חברות הביטוח לעתיד, מאפשרות לחברות להחמיר או להגמיש את נהלי החיתום שלהן, בעיקר, בתחום הביטוח הכללי, וזאת על מנת להקטין או להגדיל את חשיפת החברה לביצועי שוק ההון. מכאן ניתן ללמוד כי הצפי לביצועים טובים בשוק ההון, לאורך זמן, יכול להוביל להתרופפות בחיתום ולהביא לפגיעה ברווחי החיתום, לטובת שגשוג ברווחי ההשקעות.

יש לציין, כי השיפור שחל במערכות המידע בענף הביטוח והדגש על ניהול מערכתי של סיכונים, מאפשר גמישות רבה יחסית בתמחור הסיכונים, בין היתר, בתגובה לתשואות הצפויות בשוק ההון, אם כי התחרות הקיימת בענף פוגעת בגמישות זו.

כאמור, התשואות השליליות במרבית האפיקים פגעו בתיק הנוסטרו של חברות הביטוח וכן בדמי הניהול הנגבים על פוליסות הביטוח המשתתפות ברווחים. דמי ניהול משתנים שנגבו ברבעון הראשון של 2006 בגין רווחים בתיק של המשתתפות יקוזזו ברבעון השני ויוחזרו לבעלי הפוליסות, וזאת מכיוון שדמי הניהול מחושבים במונחים שנתיים. לכן, חברות ביטוח בעלות פעילות משמעותית בביטוח חיים חשופות יותר לתשואות בשוק ההון לנוכח תלות גדולה יותר בדמי ניהול.

להערכת מעלות, אין בביצועי רבעון יחיד בכדי לפגוע ביכולת החזר החוב של חברות הביטוח הגדולות. בחינת ביצועי חברות הביטוח צריכה להיעשות, בעיקר, על בסיס שנתי. האיתנות של חברות אלו, כמתבטא במגוון פעילותן, רמת המנוף הפיננסי שלהן, תזרימי המזומנים הטובים שלהן, רזרבות ההון שלהן ויחסי כיסוי חוב הקיימים, הנה טובה דיה להתמודדות עם התונדתיות הגלומה ברווחיותן - כל חברה בהתאם לרמת דירוג החוב שלה. יש לציין כי בעת הערכת יחסי כיסוי החוב של חברות הביטוח, מעלות בוחנת את החברות בהתבסס על רווחיות ותזרים "מייצג" שהנו ממוצע של שנות רווחיות טובות ושנות רווחיות פחות טובות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה