
בריטניה על סף מיתון לאחר התכווצות הכלכלה ב-0.2% ברבעון השלישי
כלכלת בריטניה התכווצה ב-0.2% ברבעון השלישי של 2022, מה שיכול להיות תחילתו של מיתון ארוך. עם זאת, ההתכווצות עדיין לא מייצגת מיתון טכני - המאופיין בשני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית - לאחר שההתכווצות של 0.1% ברבעון השני תוקנה עד לעלייה של 0.2%.
במונחי תפוקה, חלה האטה ברבעון בענפי השירותים, הייצור והבנייה; מגזר השירותים הואט לתפוקה אחידה ברבעון כתוצאה מירידה בשירותים הפונים לצרכן, בעוד שענף הייצור ירד ב-1.5% ברבעון השלישי של 2022, כולל נפילות בכל 13 תתי המגזרים של מגזר הייצור - כך לפי דו"ח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של בריטניה.
הבנק המרכזי של אנגליה חזה בשבוע שעבר את המיתון הארוך ביותר במדינה מאז תחילת הרישומים, מה שמרמז שההאטה שהחלה ברבעון השלישי תימשך ככל הנראה עמוק לתוך 2024 ותביא את האבטלה ל-6.5% בשנתיים הקרובות. המדינה מתמודדת עם משבר יוקר המחיה העמוק בהיסטוריה שלה, הניזון על ידי צמצום ההכנסות הריאליות מהעלייה במחירי האנרגיה והסחורות. הבנק המרכזי הקפיץ לאחרונה את הריבית הגדולה ביותר שלו מאז 1989, כאשר קובעי המדיניות מנסים נואשות להוריד את האינפלציה.
הלשכה המרכזית לססטיסטיקה אמרה כי רמת התמ"ג הרבעוני ברבעון השלישי הייתה 0.4% מתחת לרמה שלפני הקורונה ברבעון האחרון של 2019. בינתיים, הנתונים לספטמבר, שבמהלכו ירד התמ"ג הבריטי ב-0.6%, הושפעו מיום השבתון שהוכרז בהלוויה של המלכה אליזבת השנייה.
שר האוצר של בריטניה, ג'רמי האנט, יכריז בשבוע הבא על אג'נדה חדשה של מדיניות פיסקלית, שצפויה לכלול העלאות מסים משמעותיות וקיצוץ בהוצאות. ראש הממשלה רישי סונאק הזהיר כי יצטרכו לקבל "החלטות קשות" על מנת לייצב את כלכלת המדינה. "בעוד שמספרי האינפלציה הכותרתיים עשויים להתחיל להיראות טוב יותר מכאן ואילך, אנו מצפים שהמחירים יישארו גבוהים למשך זמן מה, ויוסיפו לחצים נוספים על הביקוש", אמר ג'ורג' לגאריאס, הכלכלן הראשי. "אם התקציב של השבוע הבא אכן יתברר כ'קשה' עבור משלמי המסים, כצפוי, הצריכה כנראה תדוכא עוד יותר, והבנק המרכזי צריך להתחיל להרהר בהשפעה של הפגיעה בביקוש על הכלכלה".
הבנק ההולנדי ING רואה פגיעה מצטברת בתוצר של בריטניה של 2% עד אמצע 2023, שתהיה דומה למיתון של המדינה בשנות ה-90. כלכלן השווקים המפותחים של ING, ג'יימס סמית', אמר כי הבנק מצביע על התכווצות של 0.3% בפעילות הכלכלית ברבעון הרביעי, כאשר ההוצאה הצרכנית יורדת, מה שיחזק את המיתון הטכני. "ככל שהחורף נמשך, אנו גם מצפים לראות מתח נוסף בייצור ובבנייה - שני המגזרים הללו סבלו בצורה ניכרת במהלך שנות ה-90 ובמיתון של 2008", אמר סמית'.
"הירידה בהזמנות חדשות בייצור, הקשורה לירידה בביקוש הצרכני העולמי לסחורות ולעלייה ברמות המלאי, כמו גם עלויות אנרגיה גבוהות יותר, מצביעות על ירידה בייצור עד תחילת 2023. כמו כן, העלייה החדה בריביות המשכנתאות, והסימנים המוקדמים מאוד של ירידות מחירי הדירות, מצביעים על פעילות בנייה חלשה יותר עד השנה הבאה".
- מכסים או הקלות מס? ענקיות התרופות בארה"ב מבולבלות
- הודות לבינה מלאכותית - דואלינגו מזנקת ב-19%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ING צופה שמסלול העלאת הריבית של הבנק המרכזי של אנגליה יגיע לשיא בסביבות 4%, אך סמית' ציין כי הרבה יהיה תלוי בהודעות הפיסקאליות של השבוע הבא. "הרבה מההתמקדות באופן מובן יהיה על האופן שבו היו"ר של הבנק המרכזי באנגליה סוגרת את הגירעון התקציבי החזוי ב-2026/27. אבל מעל הכל, אנחנו נחפש פרטים על האופן שבו הממשלה תהפוך את תמיכת האנרגיה שלה לפחות נדיבה מאפריל, משהו שיש לו את ההיקף הגדול ביותר לעצב מחדש את תחזית 2023", אמר.
- 1.לילי 12/11/2022 11:40הגב לתגובה זואם התוצר הנומנאלי לא עולה בתקופה של אינפלציה , משמע יש נסיגה ראלית