בועה
צילום: גיא טל

"השווקים מתקרבים לבועה מסוכנת"

הבנקים להשקעות שמזהירים, מה יכול לגרום לירידות והחשש דווקא מכניסה של הרבה שחקנים קטנים לשוק  

צוות גלובל |
נושאים בכתבה בועה S&P 500

העליות בשווקים והשיאים שנשברים כמעט מדי יום אומנם מעודדים את רוב האנליסטים לשפר את מחירי היעד ולהמשיך להמליץ - הם רודפים אחרי העליות בשווקים, ויש לזה הסבר מקומם - זה האינטורס שלהם, זה המקצוע שלהם. הם ירוויחו יותר ככל שהשוק יהיה שורי יותר. השכר יעלה, האופציות יהיו שוות, המניות יהיו שוות יותר. האינטרסים שלהם ברורים, ובכלל  כמעט ולא תמצאו מנהל השקעות ואנליסט שיגידו שהשוק יקר. הם אופטימיים בהגדרה כי זה ה-DNA. הם לא יכולים "לירוק לבאר ממנה הם שותים". 

לרוב יסבירו לכם שבמקרה הגרוע ביותר צריך להוריד פוזיציה מתיק המניות, אבל להגיד לכם שהשוק יקר וצריך להיות בחוץ? לא תשמעו את זה, כי אז עולה שאלה - האם בכלל צריך אותם? 


עם זאת, העליות בשווקים מובילים בתי השקעות לספק אזהרות. בבנק אוף אמריקה מתריעים כי שוקי המניות העולמיים מתחממים יתר על המידה. צוות האסטרטגים של הבנק, בראשות מייקל הרטנט, פרסם סקירה שבה הוא מזהיר שהשילוב בין הורדות ריבית, הקלות רגולטוריות ונהירה של משקיעים פרטיים יוצר קרקע פוריה לבועה בשוק.

בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

הרטנט מסביר שהריבית הממוצעת בעולם ירדה בשנה האחרונה מ־4.8% ל־4.4% וצפויה להמשיך לרדת ל־3.9% בשנה הקרובה. הסיבה לכך היא סדרת הפחתות ריבית שביצעו בנקים מרכזיים בארצות הברית, באירופה, בבריטניה ובסין. במקביל, מחוקקים ורגולטורים בארה״ב בוחנים צעדים שיאפשרו למשקיעים פרטיים להיחשף לשוקי ההון בצורה רחבה יותר. השילוב הזה, לדבריו, עלול להוביל בדיוק למה שמפחיד את השווקים: "יותר משקיעים פרטיים, יותר נזילות, יותר תנודתיות -ובסוף גם בועה גדולה יותר". אין בסקירה אמירה שהשווקים בועתיים, יש אמירה שהם מתקרבים לבועה וזה הבדל גדול. זה אפילו רמז שיש עוד מקום לעליות, כי עדיין זה לא בועה. 

בחודשים האחרונים המניות בארה״ב שוברות שיאים, למרות מתיחויות פוליטיות, מכסים חדשים וסיכוני סחר. חלק מהאנליסטים רואים בכך סימן לחוסן כלכלי: החברות ממשיכות להציג רווחיות גבוהה, יש ניצול יעיל יותר של משאבים והוצאות המס מצטמצמות. אחרים, כמו הרטנט, חוששים שהעליות מהירות מדי ושמחירי המניות מתנתקים מהמציאות הכלכלית.

בגופים גדולים נוספים כמו ג׳יי.פי מורגן ו־UBS מזהירים שגם אם יש מקום לאופטימיות, השווקים מתעלמים מסיכונים מהותיים. החשש הוא שאם יגיע אירוע שלילי פתאומי, שינוי במדיניות מוניטרית, החמרה במלחמות הסחר או האטה בצמיחה, השוק עלול להגיב בעוצמה ולגרום להפסדים כבדים.

הלקח מהעבר והתחזית לעתיד

הרטנט מזכיר כי זו לא הפעם הראשונה שהוא מעלה דגל אדום. כבר בדצמבר האחרון הזהיר שמחירי המניות נראים מנופחים אחרי העליות של 2024. אז אכן ירד מדד S&P 500 בכמעט 18% לפני שחזר לטפס. ביוני השנה הוא חזר על אזהרתו ואמר כי ההימור על הורדות ריבית נוספות עלול ליצור בועה חדשה.

קיראו עוד ב"גלובל"

לדבריו, השוק נהנה כרגע מכסף זול ומזרימה חזקה של משקיעים, אבל התנאים האלה יכולים להשתנות במהירות. "ככל שיש יותר נזילות ויותר שחקנים קטנים, התנודתיות עולה  וברגע שהשוק משנה כיוון, זה יכול להיות כואב מאוד", הוא מזהיר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה