ספייס איקסספייס איקס

טראמפ ניסה לבטל את החוזים של ספייס איקס, המהלך כשל

בעקבות הסכסוך בין טראמפ למאסק, הממשל האמריקאי פתח בבדיקה רשמית של חוזי הענק של ספייס איקס אך גילה שאין לו באמת תחליף; הבדיקה, שנולדה מאיום פוליטי, עשויה להתברר כהזדמנות לשוק: הסוכנויות הממשלתיות מאותתות שהן מחפשות תחרות, גם אם הדרך לשם עוד ארוכה

תמיר חכמוף |

ברקע סכסוך מתוקשר בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאילון מאסק, הממשל האמריקאי פתח ביוני האחרון בסקירה כוללת של החוזים של ספייס איקס מול הגופים הפדרליים, במטרה לבחון אפשרות לקיצוץ או אפילו ביטול. אבל אחרי שבועות של עבודה מול הפנטגון, נאס"א וסוכנויות נוספות, עלתה המסקנה שברוב המקרים פשוט אין תחליף.

המהלך החל בעקבות שורה של מתקפות אישיות של מאסק על טראמפ ברשת החברתית X, שבהן מתח ביקורת על חוקי המס וההוצאה החדשים, ואף לעג לנשיא. טראמפ לא נשאר חייב, וברשת החברתית שלו (Truth Social) רמז שהדרך לחסוך כסף פדרלי היא "לסיים את החוזים עם החברות של מאסק".

אלא שבניגוד לרוב הציוצים בטוויטר, הפעם טראמפ פעל באופן אקטיבי. בתוך ימים נשלחו מכתבים ממנהל השירותים הכלליים לפנטגון, נאס"א וסוכנויות נוספות, עם דרישה לפרט את כלל ההתקשרויות מול ספייס איקס, כולל שוויין, היקף הפעילות, ויכולת פוטנציאלית של ספק אחר לבצע את אותן משימות. הגיליונות הפנימיים שכונו "scorecards" נועדו לאפשר לבית הלבן תמונה מלאה על היקף התלות במאסק.

אבל אז עלתה ההבנה שלרוב המשימות הקריטיות, כמו שיגור לווייני ריגול, שיגורי ביטחון לאומי, שיגור אסטרונאוטים לתחנת החלל, ואפילו אספקת אינטרנט מהיר דרך מערך Starlink, אין כיום אלטרנטיבה אמינה בשוק, בטח לא בעלויות שמציגה ספייס איקס. היכולת של החברה לספק טילי שיגור, לשגר בתדירות גבוהה, ולעמוד ביעדים ומחירים שהמתחרים לא יכולים להציג, הפכה אותה לגורם שממשלת ארה"ב פשוט לא יכולה לוותר עליו.

ההקשר העסקי

ובכל זאת, המהלך הכושל הזה יוצר הזדמנות משמעותית, כאשר הבית הלבן, הפנטגון ונאס"א מאותתים לעולם העסקי שהם מעוניינים בצמצום התלות במאסק. הם לא מסוגלים לעשות זאת עכשיו, אבל הם ישמחו לראות מתחרים מתחזקים.

חברות כמו בלו אוריג'ין של ג'ף בזוס, ורוקט לאב מקבלות רוח גבית מהממשל, בין השאר באמצעות מכרזים שמעודדים תחרות או דרישות רגולטוריות חדשות. עם זאת בטווח הקצר, מרבית המתחרות לא מוכנות להיקפים ולמורכבויות שספייס איקס מתמודדת איתם בשגרה. רובן עדיין בונות, בודקות, נכשלות וחוזרות שוב, תהליך מוכר כשמדובר בטכנולוגיית חלל.


בשורה התחתונה, הממשל האמריקאי ניסה להכות במאסק, וגילה שהוא לא יכול לעשות זאת בלי "לירות לעצמו ברגל". ספייס איקס הפכה קריטית למערך הביטחוני והמדעי של ארה"ב בתקופה שמאסק היה חלק לא רשמי מהממשל, דבר שהקנה לו חוזים משמעותיים שכרגע אין להם תחליף. אבל המהלך הזה לא היה לשווא והמאמצים לגוון את שוק החלל יגברו, והחברות שיידעו לבנות חלופה אמינה ימצאו שוק עצום שמחפש תחרות.

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה