
רשות התחרות הבריטית מציעה רגולציה חדשה לאפל וגוגל
הרשות הבריטית מתכוונת להטיל חובות רגולטוריות על דומיננטיות החברות במערכות הפעלה, חנויות אפליקציות ודפדפנים, כשהמשקיעים חוששים מהשפעה על הכנסות של מיליארדים
רשות התחרות הבריטית הודיעה השבוע על כוונתה להעניק לאפל Apple -0.18% ולגוגל Alphabet 1.02% מעמד של "שוק אסטרטגי" – צעד שיאפשר לה להטיל חובות רגולטוריות חדשות על שתי החברות. ההחלטה מתייחסת למערכות ההפעלה בסמארטפונים, חנויות האפליקציות ודפדפני האינטרנט במובייל – תחומים שבהם אפל וגוגל מחזיקות בדומיננטיות מובהקת בשוק הבריטי.
מערכות ההפעלה iOS ו-Android משמשות כמעט את כל המכשירים החכמים בבריטניה, מה שמקנה לחברות שליטה נרחבת בגישה לשירותים דיגיטליים – מבנקאות וקניות ועד בידור וחינוך. לפי הרשות, המצב הקיים מגביל את אפשרויות הבחירה של צרכנים ועסקים ופוגע ביכולת לחדש.
תגובות החברות לא איחרו לבוא – והיו שליליות. גוגל כינתה את ההחלטה "מאכזבת ולא מוצדקת", ואילו אפל הזהירה כי הגישה הרגולטורית עלולה לפגוע בפרטיות ובאבטחת המידע. שתי החברות חוששות מהשפעה שלילית על המודלים העסקיים שלהן, המבוססים בין היתר על שליטה בערוצי הפצה דיגיטליים וגביית עמלות מעסקאות שמתבצעות דרך הפלטפורמות שלהן.
בחנו את עצמכם
חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף
יוצר שאלות...
מכין את אתגר הטריוויה שלכם
תוצאות
החשש המרכזי בקרב משקיעים נוגע להכנסות מחנויות האפליקציות. ה-App Store של אפל מייצר הכנסות של מיליארדי דולרים בשנה מעמלות, וגם Google Play מהווה מקור הכנסה משמעותי. רגולציה שתחייב את החברות לאפשר הורדת אפליקציות ממקורות חלופיים או שימוש במנגנוני תשלום חיצוניים – עלולה לערער את זרמי ההכנסות הללו.
- בריטניה בדרך להוריד את גיל ההצבעה לשש-עשרה
- עליית אינפלציה חדה בבריטניה מפחיתה סיכוי לקיצוץ כפול בריבית
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
החוק הדיגיטלי החדש שנכנס לתוקף השנה מעניק לרשות התחרות סמכויות אכיפה רחבות. היא יכולה להטיל דרישות התנהגותיות, לגבות קנסות משמעותיים ואף להורות על שינויים מבניים לצורך עידוד התחרות. בין הצעדים הנשקלים: הקלה בהתקנת אפליקציות ממקורות חיצוניים ומתן אפשרות לרכוש תוכן שלא דרך המערכות של אפל וגוגל.
הרשות צפויה לקיים סבב התייעצויות עם הציבור לפני קבלת החלטה סופית על הענקת המעמד הרגולטורי, וההכרזה צפויה עד 22 באוקטובר. המהלך הבריטי מצטרף לשורת יוזמות רגולטוריות במדינות נוספות, ועשוי להשפיע באופן רחב על כיווני ההתפתחות של רגולציה דיגיטלית בעולם המערבי.