מיטב: מסתמן - פישר לא יספק לשוק הפתעות משלו
בבית ההשקעות מיטב מנסים לעמוד על שיקוליו של נגיד בנק ישראל החדש, פרופסור סטנלי פישר בהחלטתו מחר (15:30) על שיעור הריבית במשק לחודש יוני.
כלכלני מיטב מעריכים, כי בנק ישראל, ככל הנראה, לא יספק לשוק הפתעות משלו בהחלטתו הקרובה. הנגיד, הם אומרים, צפוי להמשיך ולהותיר את הריבית, שוב, ללא שינוי, מפני שמבחינת הגורמים הכלכליים המשפיעים, הסטטוס קוו בשווקים נשמר גם בחודש האחרון, מה שצפוי, לדעתם, לעזור לנגיד להגיע להחלטה שכזו.
עם זאת, מפנים את תשומת הלב במיטב, לכך שחלק לא מבוטל מהגורמים המהווים שיקול בהחלטה ממשיכים להצביע על תמיכה בהורדת הריבית, מה גם שמנתונים שפורסמו בשבוע החולף עלה כי קצב הצמיחה של המשק ברבעון הראשון הואט באופן משמעותי.
לאור זאת, חוזים בבית ההשקעות, כי הריבית תיוותר ללא שינוי, אך "לא ניפול מהכיסא", הם אומרים, אם פישר יפתיע בכל זאת ויחליט להוריד את הריבית בשיעור קל. במיטב מזכירים, כי לפני כניסתו לתפקיד, הודיע הנגיד החדש כי בין המשימות העיקריות שעומדות בעיניו בפני הבנק המרכזי ב-2005 ואילך, היא לאפשר הגדלת הצמיחה גם במחיר של עלייה מסוימת נוספת בשיעור האינפלציה. לכאורה, המשקולת המרכזית שמעיקה על בנק ישראל היא הריבית בארה"ב, ולא גורמים מקומיים. זו, הם מציינים, צפויה להמשיך לעלות בחודשים הקרובים (לפי תחזיות הכלכלנים) ולהביא בכך לצמצום נוסף בפער הריביות ואולי אף לשיוויון ביניהן.
עוד אומרים בבית ההשקעות, כי חלק מהגורמים המקומיים, שתמכו בהפחתות הריבית עד לפני 4 חודשים, עדיין מתקיימים. האינפלציה הנמוכה בפועל (עלייה של 0.3% ב-12 החודשים האחרונים), היציבות בשערו של השקל למרות הצמצום בפער הריביות, הירידה הנמשכת בתשואות לפדיון באג"ח הארוכות של ממשלת ארה"ב שהסירה לחץ גם מעל התשואות לפדיון באיגרות החוב הצמודות והלא צמודות של ממשלת ישראל שירדו בחודש האחרון באופן ניכר, נתוני התקציב החיוביים של הרבעון הראשון של השנה, והמגמה הנמשכת של תנועות הון במט"ח פנימה למשק, מהווים רקע נוח לנגיד להוריד את הריבית.
מול כל אלה עומדים הפרשי הריביות שקל - דולר והפרשי תשואות אג"ח ממשלת ישראל/ארה"ב. העלאת הריבית בארה"ב לרמה של 3% הקטינה את פער הריביות בין השקל לדולר לרמה הנמוכה ביותר מעולם: 0.5%. רמה זו אינה מעניקה, למשנתם של כלכלני מיטב, מרחב תמרון מספק לבנק ישראל להמשיך ולהוריד את הריבית, מה גם שהתחזיות הן להמשך עליית הריבית בארה"ב. פרמיית הסיכון של ישראל ירדה משמעותית בשנה האחרונה, וכתוצאה מכך מגיב בינתיים שוק המט"ח באיפוק יחסית מול צמצום הפער.
בחודש האחרון, מציינים בבית ההשקעות, המשיכה כלכלת ישראל לקבל מחמאות מהגופים הבינלאומיים, כאשר כלכלני ה"אקונומיסט" שיבחו את היעדר האינפלציה בישראל ותיתכן בעתיד גם העלאת דירוג של ישראל. גם מגמה מבורכת זו תתרום, לדעתם, לתחושת הנוחות של הנגיד בהחלטתו הצפויה להותיר את הריבית ללא שינוי על אף הצמצום בפער הריביות.