
דני טל, הממונה על היטלי הסחר: ״עליה במחירי האלומיניום לא תפגע ברוכשי הדירות״
המאבק כנגד החלטת משרד הכלכלה להטיל ערובה זמנית על ייבוא האלומיניום ממשיך להתעצם. דיון התקיים בנושא בוועדת הכספים, בו נכח בין היתר עידן בקשי, בעלים וסמנכ"ל פיתוח עסקי באלום גולד, יבואנית האלומיניום הגדולה בישראל - שיגיד הכל כדי להציל את העסק שלו
תעשיית האלומיניום בישראל מתמודדת עם אויב שאין בכוחה להתמודד איתו: ממשלת סין. הסינים מסבסדים יצוא של פרופילי אלומיניום כדי להציף את העולם באלומיניום סיני. בעקבות הפגיעה בתעשיית האלומיניום בישראל, בקיץ 2024, קצת באיחור ואחרי שנים ארוכות של התמודדות עם יבוא בהיקפים הולכים וגדלים של פרופילי אלומיניום מסין, פתחה מדינת ישראל בחקירה רשמית לבחינת האפשרות להטיל היטלי היצף. הבקשה הוגשה על ידי יצרניות מקומיות – אקסטל, אלובין ובהמשך גם קליל – על רקע ירידה דרמטית בנתח השוק של התעשייה המקומית, ירידה ברווחיות, סגירת קווי ייצור, פיטורי עובדים בפריפריה, ועלייה בייבוא מסין מ-35% בשנת 2020 ל-50% בשנת 2023.
פרופיל אלומיניום הוא חתיכה מאלומיניום שמעוצבת בצורות שונות — כמו מלבנים, זוויות, או תעלות — ומשמש כחומר גלם לבנייה, תעשייה ועיצוב. את הפרופילים מייצרים בתהליך שנקרא ׳שיחול׳ (אקסטרוזיה), שבו מכניסים את האלומיניום המותך דרך תבנית בצורת הפרופיל הרצוי. היתרון המרכזי של פרופילי אלומיניום הוא השילוב בין חוזק למשקל קל, עמידות בפני חלודה, וגמישות עיצובית. לכן משתמשים בהם כמעט בכל תחום: בבנייה (למשל לחלונות, דלתות, תריסים ומעקות), בתעשיית הרכב והתעופה (לחלקים קלים וחזקים), בריהוט, באלקטרוניקה (לגופי קירור), ואפילו באמנות ובעיצוב פנים. בזכות המגוון הרחב של צורות ואפשרויות חיבור, פרופילי אלומיניום הם פתרון פופולרי, מודולרי ועמיד שמתאים לצרכים טכניים ואסתטיים כאחד. בבורסה ישנה חברה העוסקת בתחום ייצור האלומיניות - קליל קליל 0%
במסגרת הדיון בועדת הכספים הסביר עידן בקשי, בעלים וסמנכ״ל פיתוח עסקי באלום גולד, כי ״כבר היום קיים ביקוש גבוה לאלומיניום, העולה על ההיצע״, וגם
״אם יפסק ייבוא האלומיניום, היצרנים לא יצליחו לעמוד בדרישות ענף הבנייה, ומעבר לעיכובים שיחולו, הדבר יביא בהכרח לעליית מחירי הדיור.״ לדבריו, מדובר בהחלטה שהתקבלה ללא בדיקה מעמיקה, ובהליך חפוז: ״בידינו היכולת להוכיח כי לא קיים כלל היצף בתחום האלומיניום. יתרה
מכך, העובדה שרוב היצרניות המקומיות רווחיות, ואף מחלקות דיבידנדים מעידה כי עיקר כוונתן של החברות המתלוננות היא למנוע תחרות בענף. מדובר בצעד דרקוני שננקט בניגוד למתווה החוקי, ומבלי שהנתונים נבחנו כראוי על-ידי הגורמים הרשמיים כפי שנהוג.״
אלא שמר בקשי שכח אולי לספר כמה פרטים, שיכולים להתברר כחשובים: ראשית, אלום גולד היא יבואנית של פרופילי אלומיניום במחירים בלתי חוקיים על פי ארגון הסחר העולמי. כך קבע דני טל, הממונה על היטלי הסחר. אלום גולד קונה פרופילי אלומיניום במחירים זולים במיוחד בסין, במחירים שהממשל הסיני מסבסד ובכך הוא מסיט את השטיח תחת רגלים של יצרני האלומיניום בארץ. היצף פרופילי האלומיניום הוא כל כך חמור עד כדי כך שיבוא הפרופיל עצמו זול יותר מיבוא חומר הגלם הדרוש ליצורו בארץ, לפני עלות היצור עצמה. שנית, אם הממשלה יכול להוכיח שיש היצף, למעשה - כל ממשלה שפנתה לעסוק בנושא החליטה שיש היצף, אז כיצד בדיוק יוכיח מר בקשי, יבואן אלומיניום, שאין היצף?
- אושר: שתי פעימות למודל החשבוניות הפיקטיביות
- הנגיד: "יישום מלא של המלצות נגל יצריך התאמות בתקציב 2026"
ובאשר לפגיעה בתעשיית הנדל״ן ועיכובים בבניה - לא יהיה דבר כזה. כשאלומיניום סיני זול יפסיק להציף את השוק, אז תעשיות האלומיניום בישראל יקבלו הזמנות - יותר הזמנות, במחירים יותר גבוהים. זה טוב לתעשיה. האם זה רע לרוכש הדירות? לא בהכרח. התיאוריה הכלכלית אומרת שמחירים נקבעים על פי התרומה השולית שלהם לערך שהצרכן שם על טובין. מחירה של דירה הוא מה שצרכן מוכן לשלם עליה. נכון שמחירי הדירות גבוהים, אבל זה בגלל שהבנקים מחזיקים את המחירים גבוה כתנאי למימון של הקבלנים. מחיר של דירה לא יעלה, גם לא בתיאוריה, בגלל עליה במחירי האלומיניום.
כדי לסבר את האוזן עוד קצת, הנה המספרים מאחורי הטענה: בדירה של 100 מ״ר יש בערך 300 קילו של מוצרי פרופילים מאלומיניום. המחיר בשער המפעל של הכמות הזו, כיום, הוא 7,500 שקל. היטל של בין 65% ל-145% יעלה את המחיר לטווח של 12,375 ו-18,375. קבלנים יוכלו לספוג את עליית המחירים הזו מבלי לגלגל אותה במלואה לדיירים, וגם אם אכן תתגלגל במלוא לדיירים, זה לא סכום נוראי.
לא אני אומר את הדברים, אלא דני טל, הממונה על ההיטלים בחקירה שעשה בנושא. אז לא עיכובים בבניה ולא עליות של עשרות אלפי שקלים לדירה. לא יהיה כדבר הזה.
- לראשונה בעולם: ישראל חושפת הפעלה מבצעית של מערכת לייזר
- איביי סוגרת את הפעילות בישראל; העובדים יפוטרו
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ולקינוח - יצרניות האלומיניום בישראל אינן רווחיות. הם אינן רווחיות כי יבואנים כמו בקשי מיבאים במחירי היצף לא תחרותיים. קליל, תעשיינית האלומיניום הישראלית אף עברה להפסדים ברבעון הרביעי של 2024. את זה יכול לדעת כל אחד - המידע חשוף לציבור והוא מפורסם על ידי החברות בבורסה ומדווחות על ידי ביזפורטל.
בישראל אין מכרות אלומיניום. אבן המחלוקת בכל הנוגע להיצף אלומיניום היא כשמדובר במוצרי ביניים מתקדמים ובמוצרים מוגמרים, כגון פאנלים, פרופילים, מסגרות, מסילות ועוד ועוד. אין ספק שהעלאת מחירי חומר הגלם הבסיסי עבור מפעלי העיבוד של היבואנים הוא מהלך שפשוט לא עושה שכל. צריך להשוות תפוחים לתפוחים ובננות לבננות - חומרי גלם מעובדים שאין להם תעשיה בארץ ומוצרי ביניים שכן יש להם תעשיה בארץ. וזה בדיוק מה שהממשלה עושה: מטילה היטל היצף על מוצרים שהיבוא שלהם נעשה שלא לפי החוק הבינלאומי, מה עוד שיש להם תעשיה בארץ.
- 3.אנונימי 27/05/2025 19:47הגב לתגובה זוהשר דואג ממש טוב ליוקר המחיה או ליקר את המחיה
- 2.חזי 27/05/2025 16:18הגב לתגובה זושני מונופלים של אלומיניום שטוחנים כסף ויש להם כסף לשכור לוביסטים שיעבירו להם מכס .לא מייצרים אלומיניום בארץ כך שזה מכס לא מוצדק . נותנים עדיפות למקומבנים .כל אחד שיש לו כסף מביא לוביסט שיערבב את הרגולטור על מנת שייצור חסמי כניסה ליעילים והזריזים .
- 1.אנונימייוקר 27/05/2025 15:11הגב לתגובה זומי דואג ליוקר המחייה