ראש עיריית יהוד-מונוסון: הבנקים נהגו כ"שוק אפור"

יוסי בן-דוד בעקבות ההנפקה בבורסה: "פוטנציאל הגיוס לעיריות הוא 13-14 מיליארד שקל. יהוד-מונוסון תכפיל גודלה בכמה שנים ותקים איזור תעשיה ענק יחד עם רש"ת"
שי פאוזנר |

הבנקים התנהגו כמו ב"שוק אפור" לאורך שנים, במתן הלוואות בריבית בלתי נסבלת לעיריות. כך אומר ראש העיר יהוד-נווה מונוסון, יוסי בן-דוד בראיון ל-BizTV כאן ב-Bizportal לדבריו, ההנפקות המוצלחות של אגרות חוב אשר ביצעו לאחרונה עיריות בבורסה של ת"א, משנות את המפה ואת חוקי המשחק בהם לבנקים היתה בלעדיות על תחום מימון פעילות העיריות, שאיפשרה להם לעשות כל העולה על רוחם בו.

עיריית יהוד-מונסון השלימה החודש הנפקת אג"ח מוניציפאלי והצליחה לגייס 100 מיליון שקל בריבית נמוכה של 5.8% בלבד. להנפקה נרשמו ביקושים בולטים של גופים מוסדיים מקומיים וחיתום יתר של 280 מיליון שקל. זו הנפקת האג"ח המוניציפאלי השלישית בישראל, לאחר הנפקות של עיריית רמלה ורעננה.

העירייה הציעה למשקיעים אג"ח מוניציפאלי לתקופה של 15 שנה, בריבית של 6.5% לשנה צמוד מדד, אשר דורגו על ידי מעלות בדירוג של A+. האג"ח מגובה בשעבוד ספציפי של תקבולי ארנונה משלושה אזורי תעסוקה ומגורים (קריית הסביונים, נווה מונוסון ואזור העסקים והתעשייה).

בראיון איתו מסביר בן-דוד, כי לפני ההנפקה הבנקים הציעו לו הלוואות בריבית של יותר מ-20%. ההנפקה, הוא אומר, תשווה את רמת הריביות לעיריות עם זו של המגזר העסקי, למרות שמדובר בגופים עם מחזורי ענק שעסקים מעטים מייצרים בישראל.

בן-דוד מסביר, כי השינוי הגדול שנוצר בעקבות ההנפקות המוניציפליות המוצלחות איננו רק ביכולת לקבל אשראי בריבית נמוכה עבור העירייה, אלה מבטיח גם חסכון עצום בעמלות על פעולות שבנקים גובים. הוא מציע להסתכל על העשייה הזו כפי שבוחנים התנהלות של משק בית פרטי.

לדבריו, בדיוק כמו שמשפחה הופכת לחזקה מול הבנק, כשאין לה צורך באשראי - ויכולה לדרוש הנחות על בפעולות היקרות בבנק, כך גם עירייה תוכל לנצל זאת, אם היא תגייס הון מחוץ למערכת הבנקאית.

העיר תוכפל - נתחרה ברעננה

לדברי ראש העירייה, העיר נתקע במקום לאורך שנים, בשל ניהול כושל וכישלון של מנהל מקרקעי ישראל לייצר בה שינוי של ממש. הוא מסביר, כי מרכז העיר סבל בשנים האחרונות מהעדר יכולת טיפול בו, בשל המנעות המנהל מטיפול באיזורים מאוכלסים. השינוי, הוא אומר, יבוא על ידי פרויקט "פינוי בינוי" גדול בו מתכננת העירייה שת"פ רחב היקף, עם חברות פרטיות.

בן-דוד הציב תוכנית כוללת שאפתנית בפני חברי המועצה שלו תאפשר הכפלה, ויותר מכך, של שטח העיר יהוד-מונוסון בתוך שנים אחדות. הוא מציג תוכנית אב להגדלת שטח המגורים ממערב ומזרח לעיר (כל הנחלות של המושב מגשימים יעברו ליהוד), טיפול בשכונות המרכז הישנות באמצעות אותו פרויקט "פינוי-בינוי" - עם פינוי של 196 יחידות דיור שיהפכו לשכונה של יותר מ-900 יחידות דיור. האיזור המרכזי של העיר, יבנה לדבריו על פי מודל איטלקי שמאפשר בניה ייחודית - שאינה ב"קווי בניין", כלומר מבנים ללא סדר סטנדרטי בשורות אלה בדומה לערים עתיקות ששומרו באירופה, יבנה המרכז באופן בו יחפפו מבנים זה לזה ויצרו בליל של בניה ייחודית, כיכרות ואיזור בילוי לצד דירות יוקרה.

גולת הכותרת, לדבריו, היא התוכנית שלו להקמת איזור תעשייה חדש מעבר לנווה-מונסון, על אדמות שיופשרו על חשבון שטחים חלקאיים ופינוי של בסיס צבאי באיזור. הוא מסביר כי מדובר בשיתוף פעולה של העירייה עם רשות שדות התעופה ונתב"ג שיפתחו שטחי מסחר ותעשיה צמודים אחד לשני ויהפכו את האיזור שבין נווה מונסון לשדה התעופה לאיזור תעשיה ענק. איזור התעשיה שיקום, מבטיח בן-דוד, יהווה למעשה את הכלי המרכזי להגדלת הכנסות העירייה ויבטיח את החזרי החוב שגייסה העירייה בבורסה.

בן-דוד איננו מסתיר את העובדה, כי הוא מסמן את הפיכת העיר למתחרה בערי המעגל הקטן סביב ת"א שהצלחו בשנים האחרונות, ובראשן רעננה. הוא מדווח היום, כי בשנתיים האחרונות ההישג הגדול של העירייה הוא מעבר בשכונות שאינן במרכז העיר למחירי דירות 4-5 חדרים של 120 אלף דולר, למחירים המגיעים כיום ל-320-340 אלף דולר ויותר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה