תם נובמבר: קו פרשת המים בבורסה נחצה אל המתרס הירוק
הבורסה לניירות ערך בתל אביב חתמה השבוע את חודש נובמבר. כמידי שנה בעשר השנים האחרונות נהנה חודש נובמבר בעליות שערים. בחודש האחרון על רקע האירועים בזירה המדינית, איימה הפוליטיקה לשבור מסורת זו, האיום נראה ממשי עד לאמצע החודש. אך מסורת שוק ההון הוכיחה כי היא לא נשברת כל כך בקלות, והמדדים העבירו הילוך והחלו להתרומם עד לסיום החודש כשהם מציגים תשואה חיובית.
ברקע למסחר, אמנם אי הוודאות הפוליטית העיבה על המסחר המקומי. אך מנגד, התעודדו המשקיעים מדיווחים כספיים חיוביים של חברות הבורסה השונות. בנוסף, למניות חמשת הבנקים הגדולים חלק לא מבוטל בעליות שנרשמו, כשזינקו החודש על רקע מכירת הקרנות והקופות והצגת דיווחים כספיים מצויינים. בורסות ניו יורק, שלהם השפעה על המדדים המקומיים, גיבו במהלך החודש כשרשמו שיאים של כ-4.5 שנים.
במבט לעתיד
אז מה ניצב לפנינו בחודש דצמבר? עונת הדיווחים הכספיים נסתיימה, ואת עניין המשקיעים תחזור לתפוס הזירה המדינית. בתקופה הקרובה יפגשו עם גל של הצעות חוק פופוליסטיות שמתאימות לכלכלת בחירות, הצעות שלא בהכרח יעמדו במבחן המציאות, אך ככל הנראה ישפיעו על מהלך המסחר. נקודות אור לחודש דצמבר מגיעה דווקא מהסטטיסטיקה. החל משנת 1992 נהנו מידי שנה (למעט שנת 2002) מדדי הבורסה מתשואות חיוביות בחודש האחרון של השנה. אם נבחן את חודש נובמבר שהתיישר עם הסטטיסטיקה למרות הזעזועים הפוליטיים, אז ניתן להביע אופטימיות לקראת החודש הקרב.
נסתיימה עונת הדיווחים
עונת הדיווחים הכספיים הגיעה לסיומה. ניתן לסכם את הרבעון כעוד רבעון מוצלח של שיפור בביצועי החברות. בקרב 25 המניות בעלות שווי השוק הגבוה בבורסה - חברות המעו"ף, המגמה הייתה ברורה כש-19 מתוך 25 החברות הציגו עלייה ו-6 חברות הציגו ירידה למול הרבעון המקביל אשתקד. בסיכום רווחי כל החברות עולה כי הרווח המצרפי זינק בכ-27% לעומת הרבעון המקביל והסתכם בכ-6.47 מיליארד שקל.
את השיפור הגבוה ביותר מבין חברות המעו"ף הציגה חברת האחזקות שבשליטת איש העסקים, יצחק תשובה, רווחי קבוצת דלק זינקו בכ-160% לעומת הרבעון המקביל אשתקד והסתכמו בלא פחות מ-234 מיליון שקל. לעומתה, את הביצועים הגרועים ביותר הציגה חברת הסלולר השנייה בגודלה - פרטנר. החברה רשמה ירידה חדה ברווחים בשיעור של 73% בעקבות הוצאות בגין מכשירי הדור השלישי. רווחי החברה הסכתמו בכ-31 מיליון שקל.
כרגיל, את הרווח הגבוה ביותר הציגה ענקית הפרמצבטיקה הישראלית - טבע. יצרנית התרופות הגנרית הגדולה בעולם לא איכזבה גם הרבעון והציגה גידול של 6% לעומת הרבעון המקביל. רווחי טבע הסתכמו בכ-1.22 מיליארד שקל, שהיוו כ-19% מרווחי כל חברות המעו"ף. מנגד, את הרווח הנמוך ביותר הציגה חברת האחזקות - כור תעשיות. רווחי החברה הסתכמו בכ-24 מיליון שקל, זינוק של 74% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
הכי בטוח - ביטוח
את השיפור הגבוה ביותר הציגו חברות הביטוח. תשואות גבוהות בשוק המניות המקומי מתחילת השנה הזניק את רווחיהם במאות אחוזים. שלושת חברות הביטוח הנכללות במדד המעו"ף הציגו רווח נקי של 594 מיליון שקל, עליה 133% בהשוואה לרבעון הקודם, בו הסתכמו רווחי חברות הביטוח בכ-254 מיליון שקל. חברת מגדל רשמה את הרווח הגבוה ביותר שהסתכם בכ-233 מיליון שקל, וחברת כלל ביטוח רשמה את שיעור השינוי הגבוה ביותר של 159%.
הבנקים ממשיכים להשתפר
שנה חיובית ביותר עברה על מערכת הבנקאות בישראל, עם צמיחת המשק חזינו לאורך הרבעונים שיפור מתמיד בביצועי הבנקים. הרבעון השלישי של השנה לא רק שלא איכזב, אלא עקף בצורה מהותית את התחזיות המוקדמות. הבנק הגדול במדינה - הפועלים שיפר את השורה התחתונה בלא פחות מתוספת של 30% לרווח בהשוואה לרבעון המקביל. אחריו, הבנק השני בגודלו - לאומי, השאיר את המעריכים הרחק מאחור. הבנק דיווח שיפור של 5% ברווח הנקי, לאחר שלכל הדעות היה צפוי לרשום הפסד. גם שני הבנקים הנותרים במדד המעו"ף לא איכזבו כשהציגו עליה ברווח הנקי. דיסקונט דיווח על זינוק של 115% ברווח הנקי והמזרחי שיפר את הרווח בכ-16%.
את השיפור הגבוה ביותר רשם הבנק החמישי בגודלו במדינה - הבינלאומי (מניית הבנק אינה נכללת במדד המעו"ף). רווחי הבנק זינקו בשיעור חד של 348% למול העת המקבילה והסתכמו בכ-148 מיליון שקל. לשם השוואה, שווי של הבינלאומי (ע"פ מחירי שוק בבורסה) נמוך בכ-18% משווי של המזרחי וכל ההדל ביניהם בשורה התחתונה מסתכם ברווח של 2 מיליון שקל בלבד לזכות המזרחי.
לסיכום, רווחי חמשת הבנקים הגדולים הסתכמו בכ-1.84 מיליארד שקל ברבעון השלישי, גידול של 32.5% לעומת העת המקבילה. מתחילת השנה הסכתמו רווחי הבנקים בשיא של 5.26 מיליארד שקל.
וזה לא סוף הסיפור. בקיץ האחרון אושרה ועדת בכר. ועדה זו החליטה כי עקב ריכוזיות יתר במערכת הבנקאות הישראלית, יאלצו הבנקים להיפרד מקופות הגמל והקרנות אשר בבעלותם. בתקופה שטרם אושרה המלצתו של בכר, טענו הבנקים לפגיעה ממשית ברווחים ובאיתנותם. לימים התברר כי לא רק שלא נפגעה איתנותם של הבנקים, השוק אמר את דברו ומניות הבנקים הגבוהה ביותר מיום אישור הוועדה ומתחילת השנה.
כאמור, הוועדה החליטה על הפרדת הקופות והקרנות מהבנקים, והאחרונים לא ביזבזו זמן ופעלו נמרצות למכירת הנכסים. עד כה נמכרו נכסים מנהולים בהיקף של 157.7 מיליארד שקל, תמורתם קיבלו הבנקים סכום של 6.44 מיליארד שקל. רווחי ההון ממכירות אלו לא נזקפו לרבעון השלישי של השנה, כך שברבעונים הקרובים צפויים להציג הבנקים שיפור נוסף בשורה התחתונה. על פי הערכות, יסתכמו רווחי ההון של הבנקים ממכירת הקופות והקרנות בכ-4.19 מיליארד שקל.