מסיסקו-איזיצ'יפ ועד אבוג'ן בניו יורק

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לעסקת סיסקו-איזיצ'יפ והשפעותיה על המניות; עד כמה מחיר אבוג'ן בניו ירוק ריאלי לחברה?

ישנו איזה פרשן או אנליסט, המחפש לעשות לעצמו שם, שמצליח להפיץ ברשת שיש קשר בין תכנית לפHתוח של מעבד חדש בסיסקו (סימול:CSCO ) למעבד ספציפי שסיסקו רוכשת מחברה ביוקנעם בשם איזיצ'יפ (סימול: EZCH) וחותך בכך את EZCH ברבע. תופעה זו, לאור יכולות ההפצה ב-IT, חוסר ההבנה הטכנולוגית של רוב המשקיעים והשתלטותם של הסוחרים וקרנות הדג' על השוק, מובנת. ראינו דוגמאות אינספור מהסוג הזה בשנים האחרונות. הבעיה היא שככל שהתופעה הולכת ומתרחבת, ככל שיותר ויותר משקיעים מקבלים אינפורמציה בלתי נכונה וככל שהפיקוח על הנעשה במסחר הולך וקטן - כך גם גדלה הסכנה שמה שמראה גרף המניות מאז 2008 יימשך, ועוצמת התנודות תגדל בהרבה.

ההבדל היחיד שבין תגובת המשקיעים, השטויות שמישהו מפיץ על יחסי סיסקו-איזיצ'יפ והוויכוח בבית הנבחרים האמריקני הוא רק במספר ה"משתתפים". במקרה הראשון נפגעת EZCH ובשני, בגלל מספר "המשתתפים" העצום, נפגע השוק כולו. סגירת הממשל כעת, בסביבה כלכלית שאינה יציבה, עלולה להפחיד משקיעים רבים ולייצר, בלוויית מקהלת הפרשנים, מיני-מפולת. בפועל, שום דבר לא יקרה לכלכלה האמריקנית. לידיעתכם, סגירת הממשל אינה דבר חדש בארה"ב - זה קרה כבר בעבר, רק שבזמנו לא היה IT. הסגירה האחרונה הייתה בטווח של סוף 1995 לתחילת 1996. אם תבדקו - תגלו, השפעתה על הכלכלה הייתה מצוינת (כי הושגה הסכמה במהלך ההשבתה) ובוול סטריט לא הורגשה כלל.

על הבלגן במניות חברת הרבלייף (סימול: HLF) כתבנו בעבר. אנחנו עוקבים אחרי החברה הזו שנים רבות (עוד מהימים שהייתה WH Holdings). הרבלייף היא חברה קמעונאית רגילה לחלוטין, שמתמחה במזון בריאות. מה פירוש "רגילה"? זו חברה וותיקה, שמרנית ובעלת מוניטין, שמפתחת, מייצרת ומשווקת מזון, חטיפים וארוחות בריאות וכן מוצרים מבוססי מחקר מדעי לטיפול במשקל, תזונה מיוחדת, ספורט ומיני טיפולים תזונתיים אחרים. זו חברה פשוטה להבנה, היא אינה קוואלקום (סימול: QCOM) או מלאנוקס (סימול: MLNX) אפילו לא איזיצ'יפ. היא מוערכת בשוק "נורמלי" על פי הכנסותיה, רווחיה ומאזניה, ובהתאם לכך מנייתה הייתה צריכה להראות גרף של 45% ומעלה לאורך השנים. אלא שבשלוש השנים האחרונות, למרות שהמכירות, הרווח והרווח למניה ממשיכים לעלות בקצב דו-ספרתי נאה (כפי שהיה עד ל-2011), ולמרות שלא תמצאו שום פגם בדוחות הכספיים, המניה זעה-נעה כמטוטלת.

במהלך השנה האחרונה המניה ביקרה ב-75 דולרים, ירדה ל-25 וחזרה ל-75 - תנודות שלבטח לא היו קשורות בפעילות החברה. אז מה קרה שם? כלום, מלבד העובדה שכמה שמות גדולים של תעשיית קרנות מגננה (שהתקשורת אוהבת) "גילו" את המניה והחליטו שהיא מתאימה למשחקיהם. הבעיה, שלכל אחד מהשחקנים יש אג'נדה משלו. כל אחד מהאנשים האלו, ביל אקמן, ג'ורג' סורוס, דן לוב, קרל אייקן ולאחרונה גם ויליאם סטיריץ ואחרים, מייצג עוצמה אדירה, וכולם נכנסו למניה בגדול - אקמן בשורט והאחרים בלונג. כיוון שכ"א מהם קשור בעורקיו לתקשורת, הרי שגם זו נכנסה למשחק ואנליסטים ופרשנים מספרים עליה סיפורים אינספור שלרובם אין קשר למציאות, אבל השפעתם גדולה. ביל אקמן נמצא בפוזיציית שורט ענקית, כאמור, כי לטענתו "המניה תגיע לאפס", החברה תפשוט רגל. אייקן, שאינו מחבב את אקמן (בלשון המעטה) מנהל מולו ויכוחים בתקשורת. היתר מתראיינים אף הם ותורמים דעות שטנה שמשרתות את השקעתו. ראו מי משחק מבין הסוחרים, את התנודות והצטרפו למניה בהמוניהם, "לשחק על התנודות".

אנחנו, שכאמור מכירים היטב את החברה, אומרים לכם שהדבר הכי בולט בה הוא היציבות בהכנסות וברווחים. אבל המסחר ומצב המניה בהחלט לא מצביעים על כך - למעלה מ-40% ממניות החברה נמצאות בשורט. למה? "כי אם אקמן בשורט סימן שמשהו לא בסדר שם.." באמת?! למה? האם אקמן עד כדי כך מומחה להרבלייף? הבנתו בחברות קמעונאות "הוכחה" במקרה של JC Penney (סימול: JCP). העובדה שהאיש עשה הון משורט על חברת ביטוחי המשכנתאות שקרסה במשבר ההוא, MBIA, אינה מכתירה אותו כמומחה לחברה קמעונאית. סורוס עשה הון מהימור נגד השטרלינג ואז מה? זה מבטיח ש-HLF תעלה בגלל שהוא נכנס? ואייקן, שללא ספק מבין דבר או שניים בהערכת חברות, נכנס בדרך כלל לפוזיציה בגלל סיבות שונות שמתאימות לו, אבל לא מבטיחות מאומה למשקיע. מספר המשקיעים ב-HLF שמנסים לחקות את סורוס, אייקן או אקמן ואינם קונים או מוכרים את המניה על סמך פעילותה העסקית הולך וגדל. אגב, מה שקורה ב-HLF, קרה גם ב-EZCH ובשוק כולו. אם אנחנו היינו משחקים ב-Follow the Leader על HLF, "המנהיג" שהיינו עוקבים אחריו הוא דווקא סטיריץ. אבל זה האחרון לא אוהב תקשורת ואינו מככב בה, אז הוא היחיד שהתקשורת מתעלמת ממנו.

ב-2009 בחרנו בג'נרל אלקטריק לצד פייזר (סימול: PFE) כמניה לעשור הבא. זו הראשונה עברה מהפך גדול מאז 2008. אנחנו מפנים תשומת לבכם ל הוול סטריט ג'ורנאל מאתמול, שכדאי מאוד לקרוא.

אבוג'ן הפקידה תשקיף להנפקה בנאסד"ק. ללא ספק, מדובר בזמן הנכון מבחינתה לגיוס כסף מהציבור, משתי סיבות, שוק ההנפקות חזר למצבו ב-2007 ותחום העיסוק של החברה יעניין רבים. קרדיט סוויס ודויטשה בנק יובילו את ההנפקה, ונראה לנו שהביקוש יהיה משמעותי, למה? כי החברה מלאה בפטנטים, עם יכולות הוכחה למסחורם, עוסקת בהגדלת יבולים ושיפור האמידות של הצמחים - נישה לוהטת, בטח בוול סטריט 2013. הבעיה היחידה לדעתנו, שההערכה בה נמצאת החברה היום, כמיליארד דולרים, כבר כוללת חלק גדול מאוד של החלום. החשיבות של התחום, שמתעסק בהבנה וניצול של הגנומיקה של הצומח (plant genomics), הולכת וגדלה ככל שאוכלוסיית העולם צומחת. תופעות כמו חוסר במים להשקיה, פגיעה בסביבה האקולוגית, התרבות והתחזקות המזיקים, אמידות הגידולים והצורך להפיק יותר מאותם גידולים, מעלות את הביקוש לפתרונות, שחלקם הגדול מצוי בתחום הגנומיקה.

תורתו של הכומר הבריטי, רוברט מאלטוס (חי במאה ה-18, וכתב את העבודה An Essay on the Principle of Population) הזהירה את העולם דאז שהגידול באוכלוסייה יביא לאסון של התפרצות רעב ומחלות. בפועל זה לא קרה, כי היכולת להאכיל את האוכלוסייה גדלה (בגלל יישומים טכנולוגיים) בקצב מהיר הרבה יותר מהביקוש. הפער הלך ותפח עד לתחילת המאה ה-21, ומאלטוס נשכח. אלא שמאז 2004-5 התהפך המצב והביקוש גדל מהר, הרבה מההיצע. התופעה הזו (שהסיבה העיקרית לה היא ההתפתחות בכלכלה הגלובלית, סין והודו בעיקר) החזירה את מאלטוס לכותרות. אנחנו מאמינים שמעריצי תורת מאלטוס שוב טועים. הסיבה לכך נעוצה בחברות מהסוג של אבוג'ן, שפועלת בתחום שיפור תכונות בצמחים באמצעים ביו טכנולוגיים, והצליחה לפתח טכנולוגיה חישובית לאיתור גנים ורצפי ד.נ.א אחרים בצמחים, העשויים לשפר אחת או יותר מתכונות הצמח. בגדול, אבוג'ן תורמת להגדלת היבולים ולשיפור באמידות הצמחים. אנחנו מאמינים שהחברה תעניין מאוד את משקיעי הטווח הארוך הגדולים בוול סטריט, לא רק בגלל הצלחתה בתחום הביו-גנומיקה, אלא גם בגלל שהיא מאפשרת להם להשקיע בתחום שצמיחתו העתידית ארוכת הטווח (כפי שהם מבינים זאת) אינה מוטלת בספק.

אמונתם של המשקיעים נשענת גם על המודעות שבישראל קיימת תשתית טכנולוגית מתקדמת בתחום ואבוג'ן תמשיך ליהנות ממנה. אבל לא רק זה ימשוך משקיעים, רבים אחרים ייכנסו למניה, כאשר תיחשף בוול סטריט, מתוך המחשבה שהיא תהפוך לאובייקט להשתלטות ע"י ענקיות כמו באייר (סימול: BAYRY), סינג'נטה (סימול: SYT), מונסנטו (סימול: MON) (שכבר מחזיקה ב-10%) ממניות אבוג'ן, דו-פונט (סימול: DD), בייג'ינג דבאינונג טכנולוג'יס גרופ (סימול: 002385:CH)בבלומברג ועוד, שבחלקן הגדול כבר עובדות מול החברה הישראלית.

ענקיות החקלאות / מזון, כפי שהסביר בסוף השבוע האחרון מנכ"ל סינג'נטה מייקל מק, מחפשות בקדחתנות לרכוש חברות שיכולות לתרום להרחבת שליטתן בשוק המתפתח הזה. "דבר אחד ברור יותר מהכל", אמר מק, "אנחנו חייבים להמשיך ולהגדיל את פעילות הרכישות והמיזוגים שלנו. יש לנו את הכסף לכך, את יכולות המיזוג ולבטח את הצורך בטכנולוגיות שיעזרו לנו להתקדם". ידוע לנו שחברה כמו סינג'נטה (שאנחנו עוקבים אחריה עוד מהימים שהייתה חטיבה בנוברטיס, כידוע לקוראים הוותיקים), שזה עתה האריכה ושידרגה את חוזה הפיתוח שיש לה עם אבוג'ן מ-2009 בנושא פיתוח צמחי סויה שאמידים בפני נמטודות, טפילים ונחשבים למזיק מוביל בחקלאות, עוקבת אחרי החברה הישראלית מקרוב, כפי שהיא עוקבת אחרי כל פיתוח בתחום הצמחים, המים, ההדברה והדשן בישראל. אין לנו שום ספק שכאשר חברה כמו סינג'נטה תגיע למסקנה שמה שיש לאבוג'ן נמצא בתחום העניין שלה (ובמיוחד אם מצרפים לכך את כמות ואיכות ה-IP שברשות אבוג'ן וההצלחות במסחורו, וכן התקדמותה בתחום ה-Biofuel וה- Biodiesel , בהם פועלת החברה באמצעות חברת הבת EvoFuel). היא תגיש הצעת רכש, וכך גם כ"א מהאחרות שהזכרנו. אנחנו מאוד מקווים שהנהלת החברה לא תבחר אקזיט, כי הנישה בה היא פועלת, יכולה להפוך אותה לענקית גלובאלית, בעזרת ההנהלה מתאימה.

הבעיה כרגע (שגם קשורה להנהלה) היא בקצב הצמיחה וברווחיות - אלו אינם מצדיקים את הערך בו נסחרות המניות. החברה סיימה את הרבעון השני של 2013 עם כ-51 מיליון דולר בקופה (כולל ני"ע סחירים). המכירות, במחצית הראשונה של השנה, הגיעו ל-8.93 מיליון דולרים, עלייה של 7.7% לעומת התקופה המקבילה ב-2012. ההפסד התפעולי, 2.15 מיליון, גדל ב-92%, בעיקר בשל הוצאות מו"פ והנהלה, והחברה הציגה הפסד של 6 סנט למניה. לחברה יש כרגע כ-38 מיליון מניות, מה שנותן לה הערכה של כמיליארד דולרים.(מיד לאחר ההנפקה תבצע ספליט אחורה של 2 ל-1 כך שיהיו לה 18,817,847 מניות). הערכה הזו לוקחת בחשבון גם את מחיר ההנפקה שהחתמים צופים, לדעתנו גם חלק גדול מהציפיות העתידיות - המניה מאוד יקרה. אישית, בהערכה הנוכחית, סינג'נטה, באייר ודו פונט כדאיות למשקיע הסולידי יותר. אלא שהסיכוי לתיקון, כרגע נמוך מאוד. אז בינתיים, אנחנו נמשיך להתבונן מבחוץ ונאחל לחברה בהצלחה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(17):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 17.
    שלמה ניתח נכון את מצבה של איזיציפ. תגיע ל-35$ בטוח (ל"ת)
    אני קונה 04/10/2013 18:38
    הגב לתגובה זו
  • 16.
    אחד שעוקב 03/10/2013 08:10
    הגב לתגובה זו
    ממש כאן היתה המלצה שלהם לפני חודשיים או יותר. לא הפסיקה לעלות מאז. תותחים
  • 15.
    ביולוג 03/10/2013 08:09
    הגב לתגובה זו
    שלמה, האם ביצעת הערכת שווי לאבוג'ן? האם הערכת השווי כללה את כל החטיבות? על סמך מה ההערכה שהמחיר גבוה מידי? אין ספק שהיא לא זולה, אך כמעט ובלתי אפשרי לתמחר אותה ונראה כי המחיר הנוכחי הוגן מאוד (עבור תרחישים אופטימיים לעתיד) וצפוי אף לעלות לאחר ההנפקה
  • 14.
    אייל 02/10/2013 07:10
    הגב לתגובה זו
    הקישור שהוספת לתגובתך רק מעלה תהיות נוספות. בכתבה בברונס נכתב ואני מצטט:״but the announcement has suggested to the Street that nPower will not push out Ezchip parts in other segments of Cisco’s portfolio. ההודעה של סיסקו בכלל לא מתייחסת לאיזיציפ ורק הכתב מציע פרשנות סובייקטיבית להשפעה על מוצריה. יתר על כן נכתב שמשפחת המוצרים החדשה של סיסקו ה- NCS בכלל לא היתה אמורה להשתמש במעבדים של סיסקו, אבל הם התעלמו מהעובדה שמוצרים אלו הם תחליפים למשפחת הראוטרים הישנה ומספקים ביצועים טובים יותר.
  • 13.
    שלמה גרינברג 01/10/2013 18:11
    הגב לתגובה זו
    למה לא הסברתי? מה שכתבתי הוא שמישהו הפיץ, מבלי שבדק כלל אם המעבד שתפתח סיסקו אכן יפגע במעבד שפתחה ומוכרת אי זי לסיסקו. אין שום הודעה, בשום פרסום טכני או רשמי שהמעבד העתידי יהפוך את המעבד של אי זי אובסוליט. יש מאות סוגי מעבדים למטרות מגוונות.ההסבר שלי הוא חד ממדי??? אין סימוכים רלוונטיים? מה עם סיסקו עצמה כ"סימוך רלוונטי? http://blogs.barrons.com/techtraderdaily/2013/09/24/ezchip-soars-16-as-cisco-ncs-calms-fears-of-business-lost/?mod=yahoobarrons
  • 12.
    אייל 01/10/2013 15:38
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר, לא הסברת איך חברה שנשענת על סיסקו, כ-40% מההכנסות, לא תפגע מפיתוח פנימי למעבד חדש. מעבד שעל פי הפרסומים מהיר יותר, ניתן לתכנות ועשוי להיכלל במשפחת המוצרים החדשה של סיסקו. ההסבר שלך הוא חד מימדי ולא תומכים בו סימוכין רלוונטים.
  • 11.
    שלמה גרינברג 30/09/2013 17:16
    הגב לתגובה זו
    ל 10: זו בדיוק התיאורייה של אקמן אלא שבשנתיים האחרונות החברה יוצאת מהשיטה הזווהיום החלק הארי מהמכירות נעשה בצורה קמעונית רגילה. מלבד זאת התוצאות, לאורך זמן, מדברות בעד עצמן. אגב, אפל פועלת בדיוק אותו הדבר, תבדוק
  • 10.
    הרבלייף..קימעונית רג 30/09/2013 16:45
    הגב לתגובה זו
    כך שהאינטרס של כל סוכן להביא עוד סוכנים, כי מהם הוא מרוויח, ומעמדו עולה במערכת..מה שיוצר סוג של פרמידה. כי "יום אחד", הסוכנים החדשים יגמרו,לכאורה (=להבדיל מהציבור הרחב).
  • 9.
    שלמה גרינברג 30/09/2013 16:22
    הגב לתגובה זו
    אני בדיוק התחלתי לקרוא התשקיף, אתייחס בקרוב, חברה מעניינת
  • 8.
    אורי 30/09/2013 14:08
    הגב לתגובה זו
    ומאמין בהם להבא עם אפשר להתיחס לחב אנזימוטק היית להם הנפקה שבוע שעבר
  • 7.
    תבקשו ממר גרינברג לבדוק את השווי של אבוגן (ל"ת)
    למערכת 30/09/2013 13:41
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    שלמה גרינברג 30/09/2013 13:20
    הגב לתגובה זו
    ל 1,2,3 אכן זה מיליארד שקל והטעות נבעה כיוון שאספתי החומר מטיוטת התשקיף שם הכול בדולרים (מלבד מחיר המניה הנוכחי) אבל גם הערכה של כרבע מילארד דולרים גבוהה לטעמי. ל 4: אין שום קשר בין ירידת מחיר מניה לסיכויי ההשרדות במקרה זה. ליוסי (5): נתתי דעתי מספר פעמים ובקרוב אתן שוב.
  • 5.
    יוסי 30/09/2013 12:25
    הגב לתגובה זו
    אתה כותב " לא פשוטה להבנה" ובכל זאת אבקש דעתך המלומדת על החברה לאחר הטלטלה ומחיקה מאחד העם. תודה - וכרגיל מחכים ממך
  • 4.
    מלאנוקס 30/09/2013 11:57
    הגב לתגובה זו
    מ120ל35 תוך פרק זמן קצר. האם גם חברה כזו יכולה להימחק מהמפה???
  • 3.
    gene2profit 30/09/2013 11:09
    הגב לתגובה זו
    i think you got confused in the market cap of the company - it's 1 billion ILS not USD
  • 2.
    קורה... 30/09/2013 11:06
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר, שווי החברה אינו מיליארד$ וגם לא יההי אחרי ההנפקה. מציע לבדוק ולתקן לפני שהמלעיזים יקפצו... :-) גיורא
  • 1.
    משקיע באבוגן 30/09/2013 10:51
    הגב לתגובה זו
    תודה על כתבה מאירת עיניים...תקן אותי אם אני טועה אבל שווי השוק בו נסחרת החברה כרגע בתל אביב הןא כמיליארד ₪ ולא מיליארד דולר....