3 החולשות הגדולות של המשקיע הקטן בבורסה
בסקירה קצרה של 50 השנים האחרונות בבורסות השונות עולה התמונה שמשקיע שהיה משקיע במכשירים פיננסים הצמודים לביצועי מדדי המניות באופן רציף וקבוע היה היום מיליונר, אך אם נדגום מאה משקיעים באופן אקראי בארץ ובעולם על ציר הזמן ניווכח שהרוב לא צולחים את המשוכה ואינם מצליחים להרוויח את התשואות האלה, שכרם בהפסדם.
מן המפורסמות היא שהשחקנים-ארגונים הפועלים במשחק מרוויחים יפה מאוד כלומר, הבנקים, בתי השקעות ועוד. אך השחקן הקטן, המשקיע הממוצע ידו קצרה מלקצור רווחים. בהנחה שהשוק מתנהל כמו הטבע עולה שוב שהגדולים והחזקים מרוויחים והקטנים המממנים את החמצן של הגדולים מפסידים. עובדה.
עזרה מידידים
במהלך השנים, בעלי מקצוע והוגים פיתחו כלים לטובת המשקיע העצמאי במטרה לסייע להגדיל את הסתברותו להצליח. אך הכלים, טובים ככל שיהיו, עדיין לא משנים את התוצאה עבור רוב המשקיעים העצמאים.
הבאג האנושי
משקיעים עצמאיים סובלים מבעיה אחת מרכזית שממנה הם חייבים להיחלץ. הבעיה היא שהם פועלים כבני אדם רגילים בזירה. כל עוד שבני אדם נורמטיביים ימשיכו לפעול בזירה הזאת הם ימשיכו לאשש את התוצאות הטבעיות שהטבע גוזר עלינו. הבאג האנושי הינו תולדה של תפקוד המוח האנושי. המוח האנושי סובל ממספר חולשות מובנות.
פיזור מול מיקוד
לא צריך להרבות במילים כדי להראות שבאופן טבעי אנחנו יצורי אנוש יותר מבולבלים מאשר מפוקסים. הנטייה לשכוח דברים, להישאב לדבר מה בלתי חשוב על חשבון דבר חשוב ועוד כנה וכהנה. המוח באופן טבעי רודף אחרי זוטות ומתקשה להישאר נעול כלייזר על החשוב באמת. הבלבול וחוסר מיקוד מתגברים באופן קורלטיבי כאשר ניכנס מימד הלחץ לתוך המשוואה.
הרגלים רעים מתים לאט לאט לאט
כל אחד מאיתנו יודע שהוא אוחז בהרגלים בלתי קונסטרוקטיביים. עישון, איחורים, נטיה לכעוס דחיית דברים חשובים, וכו'. המוח שלנו, מה לעשות, אוהב להתאהב במה שהוא רגיל אליו ונורא מזה הוא מצדיק את אותם הרגלים שליליים. למרות הנזקים שהם יוצרים לנו. האחיזה העקשנית באותם הרגלים רעים הינה מהלך טבעי של המוח שאומר לעצמו זה אני לטוב לרע.
הרגל אחד שמזיק למשקיע הינו התאהבות באסטרטגיה או סקטור או מניה מסוימת שלא נדבר על רמת סיכון-סיכוי שמנחה את כל הפוזיציה המרכזית של כל משקיע. הרגלים רעים מתים לאט והרגלים רעים קשה ליצור אך כיף לחיות איתם. אמר פסיכולוג חכם. רואה את קו הגמר ופחות את הדרך לשם
תופעה זו יותר משקפת את המוח הגברי. הגבר המשקיען בונה לעצמו תמונה מה הוא רוצה לראות בהמשך, כמו לדוגמא, אחוז הגידול של התיק, אך את הדרך, אותם צעדים שיש לנקוט במהלך המסלול הוא אינו רואה, שם הוא פחות ערני ורגיש. החשיבה הלינארית של הגבר המשקיע מזהה ומגדיר את קו הגמר אך חפיפניק יותר בהתמקדות על הצעדים-צמתים שבדרך.
מסקנה
המשקיע השכיח הינו גבר המונע להשיג הישגים בשוק ההון וזה טוב ולגטימי. אך יחד עם זאת הוא סובל ממספר באגים מובנים המצעידים אותו לאכזבות והפסדים. פיזור טבעי של המוח, הרגלי חשיבה והתנהלות הרסניים וראיית קו הגמר ולא את המסלול. רק, ורק על ידי התגברות על הכשלים המובנים של המשקיע הנורמטיבי-אנושי יהיה ניתן לנצח את הטבע, וליצר איזון הוגן יותר בין המשקיע הבודד שהוא בסיס החמצן של השוק לבין הגדולים שמרוויחים היטב מהמצב הטבעי כפי שהוסבר לעיל, בטורים הבאים אתמקד בפתרונות.
אלי אברמוביץ ודיוויד סלומון, ממקימי המכון הישראלי לקבלת החלטות, עוסקים בטיוב תהליכי קבלת החלטות של אירגונים, מנהלים ומשקיעים פרטיים. כמו כן, משמשים יועצים אסטרטגים ומנהלי משא ומתן עבור אירגונים בארץ ובחו"ל. לשאלות [email protected]
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.