ירידות במדדי התל בונד: הגיוסים בשוק האג"ח מתגברים ומפעילים לחץ על המסחר
אתמול הייתה זו חברת הפניקס שהשלימה גיוס של 470 מיליון ש"ח בהצלחה בריבית של 4.4% צמוד מדד. היום יונפקו אג"ח של קבוצת דלק.
לא סתם בחרתי להתחיל בחברות שבשליטת תשובה מכיוון שבמקביל להנפקות אלו של חברות שבשליטתו, חברה אחרת בשם דלק נדל"ן מקבלת סקירה שלילית מחברת הדירוג מעלות ובעצם נכנסת לקטגוריה של חברות שיש ספק ביכולתן לעמוד בהתחייבויות לבעלי האג"ח.
לפני מספר שבועות סקירה שכזו הייתה מתקבלת ללא התרגשות גדולה, אבל בימים כאלו, לאחר שאפריקה "הדהימה" את השוק, אנו רואים היסטריה של ממש באג"ח החוב הללו ונפילות של 20% בממוצע. בכך מצטרפת דלק נדל"ן לקבוצת החברות הלא מכובדת שנסחרות בתשואות של מעל ל- 20%.
גם קבוצת פישמן יורדת היום יפה, את הירידות בכלכלית ניתן להסביר בסמיכות העסקים של החברה לאלו של לבייב, גם בקבוצה זו התשואות הן מעל ל- 20% והן נוחתות בכ- 10% במסחר כרגע. נראה שעיתוי ההודעה של אפריקה ביחד עם גל ההנפקות מפעיל לחץ גדול מאוד על שוק האג"ח, ושוב אנו רואים תופעות דומות לאלו של סוף שנת 2008, בה המשקיעים מוכרים אג"ח בכל מחיר מתוך הפחד מסיכון חדלות הפירעון. רוב הלקוחות שנכנסו בחודשיים האחרונים לשוק האג"ח מגלים שוב את פרצופו התנודתי של שוק זה.
שוק אג"ח הממשלתיות נסחר ביציבות. שוק זה, למרות התשואות האפסיות שבו, הינו מפלט בימים קשים אלו.
מדדי התל בונד סיימו את היום בירידות חדות כך שמדד תל-בונד 20 ירד בכ- 0.4% ומדד תל בונד 40 ירד בכ- 1.4%.
היום, כאמור, יוצאות שתי הנפקות חדשות ציבוריות ואחת ציבורית של חברת סקיילקס: קבוצת דלק תנסה לגייס ממוסדיים כ- 150 מיליון ש"ח בשתי סדרות, האחת של אג"ח בריבית משתנה מבוססת גילון 817 בפער מקסימאלי של 3%. השנייה באג"ח שקלי בריבית קבועה של 5.5% ריבית בתוספת אופציות על המניה בשער 890. שני אג"ח אלו במח"מ של כ- 4.3 שנים.
הנפקה מוסדית נוספת היא הנפקה של בנק אגוד המנפיק שטרי הון משני סוגים, האחת, צמודי מדד למח"מ של 8 שנים ובתשואה מקסימלית של 6.6%. השנייה, בריבית משתנה למח"מ של 8.6 שנים ובתשואה מקסימלית של 3.1% מגילון 817. סך כל ההנפקה הינה בסכום בלתי מוגבל בהתאם להזמנות.
ההנפקה הציבורית שמתרחשת היום היא של חברת סקיילקס המוציאה 4 סדרות של אג"ח שסקרנו אותה בשבוע שעבר. אג"ח יצאו בריבית המקסימום ובהיקף של 800 מיליון ש"ח לציבור. היום יצא בעל החברה אילן בן-דוב בהצהרות במרבית המצאי התקשורת על כדאיות העסקה ועל הסיכון הנמוך שבה , דבריו אינם מעודדים ונראה שההנפקה בסביבה הקיימת תהיה קשה לעיכול בהיקפה.