איך משפיעים נתוני המאקרו בשוק האמריקאי על שוק האג"ח?
בימים האחרונים אנו מוצאים את עצמנו מתעסקים בעיקר עם אירועי מיקרו וזאת בגלל הודעת אפריקה ישראל על הקשיים שבה היא נמצאת. אתמול הסאגה המשיכה, אג"ח החוב ברובם עלו ברובם ואפילו בצורה ניכרת, אך מחזיקי הסדרות הקצרות של אפריקה המשיכו לסבול מסנטימנט שלילי. מחזיקים אלו נקלעו בעצם למצב שבו תשלום שהיה אמור להיפרע תוך מספר חודשים עלול להידחות לשנים ולהיכנס לתוך הסדר כולל. אתמול כבר שמענו ממחזיקי אג"ח ט' של אפריקה שבכוונתם להילחם ולנסות לקבל את כספם במועד הנקוב.
אבל עם כל הכבוד לסיפור אפריקה, העולם ותהליכי המאקרו בעולם ישפיעו על כולנו יותר בטווח הארוך. אתמול סך הכל היה יום חיובי בזירת המאקרו העולמית, זה החל בסקירה של קרן המטבע העולמית שהייתה אופטימית ובהחלט רואה סימנים של התייצבות והתחלת צמיחה בעולם. בהמשך פורסמו נתוני מסירות הרכב ארה"ב שגם הם ראו גידול יפה והתאוששות בתעשייה החבוטה הזו. ולסיום ראינו כי מדד מנהלי הרכש האמריקאי עלה למעל 50 נקודות לראשונה מאז ינואר 2008. מי שקלקל את השמחה מעט ושפך מים קרים על הנתונים היה ביל גרוס שבהתבטאות חריפה הזהיר את המשקיעים מלחפש תשואות גבוהות בשנים הקרובות: "דפוסי הצמיחה של הכלכלה העולמית משתנים לאחרונה, שנוצרה אחרי המשבר הפיננסי הגלובלי, בשל ירידת המינוף, הידוק הגלובליזציה והרחבת הרגולציה. ה'בום' בשוק הדיור הוביל לשוק דיור מרושש ושבור", כתב גרוס. "שוק הדיור לא יכול להוביל אותנו לצמיחה ולא משנה מה המספרים של מדד קייס-שילר".
"הנכסים, שהפכו למוצרים פיננסיים באמצעות מערכת צללים, הובילו לעידן של זמינות אשראי וריבית נמוכה, מה שגרם לחיים קלים ובזבזניים", כתב גרוס, "המצב כעת מתחיל להשתנות, ללא היכר".
בסיכום הדברים ציין גרוס כי "אם אתה ילד שוק פרי, זה הזמן להתבגר ומהר. זה הזמן להבין שדברים השתנו וכי הם ימשיכו להשתנות ב-10 עד ה-20 שנים הקרובות". מה שבעצם אומר גרוס זה שהמשקיעים יפסיקו לחפש התאוששות מהירה ויתרגלו לדשדוש ארוך. דבר זה אמור להשאיר את הריבית נמוכה יחסית כל עוד לא יהיו עליות מחירים מוגזמות מצד הסחורות או הדיור.
מהמתרחש בשווקים:
שוק האג"ח החל ברגיעה יחסית כאשר אג"ח הממשלתיות נסחרו ללא שינוי ניכר. במדדי התל-בונד נרשמת ירידה קלה של 0.2% לאחר יום וחצי של התאוששות. האג"ח של אפריקה ישראל שריכזו השבוע את מרבית העניין מאבדות 4% בממוצע.