המדד השלילי אינו מהווה גורם תומך באי שינוי הריבית
אתמול (א') פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר. כצפוי, ירד המדד בשעור של 0.2% והאינפלציה השנתית ל-2005 נקבעה על 2.4%. לקראת ההחלטה על גובה הריבית הקרובה, מעריכים בבית ההשקעות, אי.בי.איי כי המדד השלילי אינו מהווה גורם תומך באי שינוי הריבית.
בבית ההשקעות סבורים כי ישנן מספר סיבות התומכות בהערכתם. הראשונה, מאחר והמדד ירד בהתאם לציפיות השוק. השנייה, משום שהתחזיות לשנה הקרובה כבר מגלמות את התחזיות החודשיות הקרובות. השלישית, משום שהגורמים שהביאו למדדים שליליים אלו (ירידה במחירי הדלקים, ייסוף בשער החליפין), אינם עושים זאת עוד (כלומר, לא מדובר במגמה של ירידת מחירי דלקים, להפך, הם עלו לאחרונה, וגם שעה"ח של השקל כנגד הדולר שינה כיוון).
מנתוני בנק ישראל עולה, כי ציפיות האינפלציה לשנה הראשונה ירדו משיעור של 2.1% בנובמבר ל-1.7% בדצמבר (וב-30 הימים האחרונים). הציפיות לשנה השנייה ירדו מרמה של 2.5% בנובמבר ל-2.1% בדצמבר ו-2% ב-30 הימים האחרונים.
גם הציפיות לטווחים הארוכים יותר ירדו מרמה של 2.8% בנובמבר ל-2.6% בדצמבר (וב-30 הימים האחרונים). ממוצע תחזיות האינפלציה של החזאים ירדו אף הן, מרמה של 2.2% בנובמבר ל-1.9% בדצמבר ו-1.7% ב-30 הימים האחרונים.
ציפיות האינפלציה תומכות באי שינוי הריבית. עם זאת, בהינתן הצפי לעליית הריבית האמריקאית בסוף החודש, לאור העלייה האחרונה במחירי הדלקים, ובעיקר בשל אי הודאות הפוליטית-מדינית (מצבו הבריאותי של שרון, הבחירות שבפתח, הבחירות ברשות הפלשתינית לקראת סוף החודש), לא זה הזמן להערכת כלכלני אי.בי.איי לבחון את יציבות השקל ע"י צמצום פער הריביות לאפס.
בבית ההשקעות מזכירים, כי השוק צופה (ע"פ תשואות המק"מ) את עליית הריבית, ומעל לכל - נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר מצטייר עד כה כמוניטריסט, וכמי שאינו לוקח סיכונים מיותרים.