מצליחים לקלוע? מיטב: בנק ישראל ומשרד האוצר מספקים תחזיות פסימיות לאבטלה ולצמיחה
לאחרונה ולרגל השנה החדשה פרסמו בנק ישראל ומשרד האוצר תחזית מאקרו כלכליות למשק הישראלי לשנת 2012. בניסיון לבחון את טיב התחזיות של שני הגופים הכלכליים המרכזיים בישראל ביצע מיטב בית ההשקעות בדיקה שבחנה את התחזיות אל מול התוצאות בפעול.
"בממוצע המוסדות נוקטים בגישה פסימית", כותב היום רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי במיטב. "ייתכן, כי בבנק ישראל ובמשרד האוצר מרגישים בנוח עם מתן תחזיות שמרניות שמשמעותן האופרטיבית היא שמירה על המסגרת התקציבית".
מהבדיקה שנערכה על תחזיות בשש השנים האחרונות עולה כי שני הגופים פרסמו תחזיות סולידיות המתאפיינות בשיעורי צמיחה נמוכים ובשיעורי אבטלה גבוהים, לעומת הביצוע הכלכלי בפועל. כך תחזית הצמיחה של בנק ישראל הייתה, בממוצע, נמוכה ב-0.9% מהצמיחה שנרשמה בפועל ותחזית האוצר הייתה נמוכה, עוד יותר, ב-1.2%, בממוצע.
נתון נוסף וחשוב הוא תחזית שיעור האבטלה. מהבדיקה עולה, כי רק בשנת 2006 הצליחו לנבא בדיוק בבנק ישראל את שיעור האבטלה (8.4%). ביתר השנים (2011-2007) הסטייה הממוצעת של התחזית הייתה 0.9% כלפי מעלה - כלומר חזו שיעור אבטלה גבוה יותר. במשרד האוצר, גם חזו שיעור אבטלה גבוה יותר משיעור האבטלה האמיתי בכל אחד מהשנים הנבדקות, למעט שנת 2009. הפער הממוצע בין תחזית משרד האוצר לשיעור האבטלה בפועל עומד על 0.9%.
אז מה צפוי לנו בשנה הקרובה? בבנק ישראל צופים כי הצמיחה בשנה זו תסתכם ב-2.8% ובמשרד האוצר אופטימיים יותר לגבי מצב המשק המקומי וצופים כי הצמיחה תהיה ברמה של 3.2%. לכן, בהתבסס על הפער בשש השנים האחרונות בתחזיות לבין הצמיחה בפועל, ניתן לצפות כי שיעור הצמיחה בשנת 2012 יהיה גבוה יותר.
באותה הנשימה, צריכים להנמיך טיפה את הציפיות ולהזכיר, כי קיים קושי ברור ביצירת תחזיות צמיחה כאשר ישנן תפניות מהירות במגמות העסקים; המדגם קטן למדי ומכיל סך הכול 6 תצפיות לכל משתנה.