מה עדיף: דירה או מניות?
כולם רוצים לרכוש דירה בישראל. זו עובדה. התשואה על דירות בישראל מאז אפריל 1994 (אין נתונים מהלמ"ס לפני כן) ועד היום עומדת על 357%. למעשה, כל 100,000 שקלים שהייתם שמים על דירה אי שם לפני 28 שנים היו שווים היום 456,740 שקלים. לא רע, אפילו תשואה יפה, בהתחשב בכך שהתשואה על דירה בטווח ארוך, גם בישראל וגם בעולם, עומדת על כ-2.7% בממוצע לשנה.
יצוין כי התשואה הזו כוללת את הזינוק של 18% במחירי הדירות בשנה האחרונה. אם היינו עוצרים את החישוב בשנה שעברה היה מדובר על תשואה של 288% בלבד. כלומר, הזינוק של השנה האחרונה תרם רבע מהרווח כולו. ומדובר בהחלט בתשואה חריגה שלא צפויה לחזור על עצמה בשנים הבאות. מחירי הדירות לא מזנקים ב-20% כל שנה. זו לא מציאות סבירה ונורמלית ובדרך כלל היא לא חוזרת על עצמה (וכאמור - בדרך כלל מחירי הנדל"ן עולים ב-2.7% בשנה).
(הערה - רוב השוק הם רוכשי דירה ראשונה שקונים דירה במטרה שהערך שלה יעלה או 'בשביל לא לפספס את הרכבת' - כשבפועל הם למעשה משקיעים בנדל"ן, למרות שהם לא רואים בעצמם כאלה - אבל אם אתם משקיעים אז תוסיפו גם את השכירות הממוצעת על פני זמן והגעתם למעל 5% תשואה).
אבל האם יש אלטרנטיבה טובה יותר? בהחלט. שוק ההון הישראלי נתן באותה תקופה בדיוק תשואה של 887%. כלומר, אם הייתם שמים את אותם 100,000 שקלים על מדד ת"א 35, באותה נקודת זמן, אפריל 1994, היו לכם היום 987,000 שקלים: התשואה של שוק ההון הישראלי לאורך אותו פרק זמן הייתה גבוהה ב-116% (יותר מפי 2) מאשר התשואה על דירות בישראל. כן, גם כולל הזינוק של בשנה האחרונה במחירי הדיור בישראל, ולמרות השנה הבעייתית בשוק ההון.
- חיפה: למה המחירים הנמוכים - דווקא הכי קרובים לים?
- באר יעקב: היתר ראשון להתחדשות עירונית – פרויקט של 1,880 דירות יוצא לדרך
האם זה רק במקרה? לא. גם אם הייתם שמים את הכסף על המדדים האמריקאיים או המדדים העולמיים הייתם מגיעים לתשואות דומות. מדד ה-S&P500 עלה ב-785% באותו פרק זמן. כלומר הייתם נפגשים היום עם 885,000 שקלים, גם קרוב לפי 2 מאשר התשואה על דירות.
(הערה - רק מיעוט האנשים הם משקיעים, אבל במקרה של משקיעים צריך לחשב גם את שכר הדירה על דירה להשקעה, כך שעל פי החישוב התשואה מגיעה ל-800%, ואז כבר ההבדל-פער נמוך יחסית. מעבר לכך, יש מקומות שבהן התשואה מהשכר דירה היתה גבוה במיוחד (פריפריה) ושם ההשקעה בדירה עשויה היתה להניב יותר ממניות).
ומה אם הייתם בוחרים נקודת התחלה אחרת? למשל - 10 שנים אחר כך, אפריל 2000. ממש רגע לפני משבר הדוט.קום? התוצאה עדיין הייתה זהה: התשואה על ת"א 35 הייתה 288% (על ת"א 125 היא הייתה 300%), ואילו התשואה על הדירות הייתה 173%. עם זאת, התשואה הזו כבר דומה לתשואה על מדד ה-S&P500 האמריקאי, שעלה מאז ב-185%.
- שכונת מגורים חדשה תוקם ביישוב דרוזי בגליל המערבי
- בנייה לגובה בירושלים? לא כל כך מהר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
האם מתישהו מחירי הדיור 'ניצחו' את שוק ההון? כן, אבל רק אם ממש נבחר בפינצטה את התאריך הרצוי. אם נבחר את שנת 2007, ממש לפני התפוצצות משבר הסאב פריים נגלה ששוק הנדל"ן בישראל טס מאז ב-198%, ואילו בורסת ת"א טיפסה 'רק' ב-86%. ה-S&P500 עם זאת עלה כמעט כמו הדירות בישראל: 175%. (הערה - עם השכירות - הדירות בתקופה זו מנצחות). אבל אם נשווה פחות משנתיים מאוחר יותר, מתחילת שנת 2009, נגלה ששוב ששוק ההון ניצח בגדול: 244% בשוק המקומי, ה-S&P500 עם 450% ואילו הדירות בישראל עלו ב-163% באותו פרק זמן. כלומר: נכון שאפשר למצוא נקודות זמן שבהן שוק הדיור עלה יותר מאשר שוק ההון, אבל הניצחון של שוק הדיור הוא יוצא הדופן. לא ההיפך.
בנקודה הזו יש אנשים שיבואו ויגידו 'רגע אבל מה עם יפן, מי שהשקיע שם לא עשה את כל התשואות האלה?'. נכון, יפן היא יוצאת הדופן. יפן היא 5% מהכלכלה העולמית, ואי אפשר להתעלם ממנה. אבל זה היופי בפיזור השקעות - אין לנו שמץ של מושג אלו שווקים בעולם יעבדו טוב בשנים הבאות. אין לנו שום יכולת נבואית כזו. אבל סך השוק העולמי עלה ועלה מצוין בתקופה הזו. למעשה, ארה"ב מהווה לבדה חצי ויותר משוק המניות העולמי. כך שנכון, אוקי, אם ארה"ב תתמוטט אז יכול להיות שהתשואה ממניות תהיה נמוכה יותר. אבל אין הרבה אנשים שימליצו לכם להמר נגד כלכלת ארה"ב. היא עדיין מנוע הצמיחה של העולם.
שאלה נוספת ששואלים אותנו 'רגע, אבל ההשוואה לא נכונה. כי כשמשקיעים במניות צריך במהלך השנים לגור איפשהו ולכן צריך להוריד מהתשואה את השכירות שמשלמים?' התשובה היא שזה לא נכון. כי הרי גם כאשר קונים דירה - משלמים משכנתא (ומחזירים לבנק בערך פי 2 מסכום המשכנתא שמבקשים ממנו - הרחבה בהמשך). את השכירות משלמים מ'תשלומי החיים השוטפים' וגם את המשכנתא משלמים באותה צורה. ולכן מבחינת החישוב הם מקזזים אחד את השני. תגידו, 'רגע, אבל אחרי 30 שנה תישאר לכם דירה ביד?'. נכון, ולמשקיעים במניות אחרי 30 שנה יהיו ככל הנראה הרבה יותר כסף מההשקעה בשוק ההון, ובכסף הזה ניתן יהיה גם לרכוש דירה (בלי לקחת משכנתא) וגם יישאר בצד עוד הרבה כסף להמשך השקעה בשוק ההון.
שוק ההון מנצח. אבל מה היתרונות של דירה? אז כן, כאשר משווים את הפרמטרים היבשים - שוק ההון לוקח ובגדול. לכאורה אין סיבה להשקיע בשום אפיק השקעה אחר.
אבל זה לא כזה פשוט - כדי להרוויח את תשואות שוק המניות צריך עצבים של ברזל. שוק ההון נוטה למצבי רוח קיצוניים. פעם בשנה שנתיים הוא 'אוהב' ליפול ב-10-20%. יש כאלה שקוראים לזה 'תיקון בריא'. בכל פעם יבואו לכם שלל מומחים שיסבירו למה הפעם יש נפילות. מה הסיבה הספציפית שהשוק יורד וכו'. פעם ב-7-10 שנים השוק מתרסק ב-50% (זוכרים את בועת הדוט.קום ב-2000 ומשבר הסאב פריים ב-2008?) כאשר לפעמים הוא 'עושה חסד' עם המשקיעים ונופל 'רק' ב-30%.
איפה הבעיה? צריך לומר בהגינות - קל להסתכל על הטווח הארוך ולהגיד 'אני אשאר בשוק ההון בכל מחיר. לא אתפתה למכור בנפילות. אני אהיה חזק'. אבל הרבה יותר קשה לעשות את זה בפועל כאשר אתה רואה את הכסף שלך מתאדה פשוטו כמשמעו מול העיניים שלך. קשה מאוד לראות 300 אלף שקל או 500 אלף שקל נמחקים ולהישאר אדיש. למרות שזה בדיוק מה שצריך לעשות - מה שצריך לעשות זה לנשום עמוק, ואשכרה לא לעשות כלום. בשוק ההון מפסידים כסף רק כשמוכרים מניות במחיר נמוך יותר מהמחיר שבו הן נקנו. אם לא מוכרים מניות בנפילות לא קרה שום דבר. יישאר למשקיע בדיוק אותו מספר מניות שהיה לו לפני הנפילות. הם פשוט שוות פחות "על הנייר" - אבל אם לא מתכוונים למכור אין לזה משמעות. אפשר להמתין שהשוק יתקן (ועד היום הוא תמיד תיקן). רק שלהיות רציונאלי בתיאוריה זה קל. הבעיה היא שצריך לשרוד את הדרך לשם, לשרוד את מהמורות שוק ההון ולא ליפול באמצע. ולא, זה לא קל. זה קשה. אפילו קשה מאוד.
וכאן נכנסים היתרונות של דירה - 1 - יותר קשה לברוח בנפילות. כאשר רוכשים דירה הרבה יותר מסובך 'לצאת מההשקעה' באמצע נפילות. בניגוד לשוק ההון, בדירה אי אפשר פשוט ללחוץ על כפתור 'מכור את כל התיק' ולקבע את ההפסד. בשוק הנדל"ן הכל קורה הרבה יותר לאט.
זה לא ששוק הדיור לא יורד. הוא יורד. רק לפני 20 שנה מחירי הדיור בישראל נפלו ריאלית ב-25% (נומינלית הם ירדו ב-14%. תבדקו בעצמכם במחשבון הלמ"ס מה קרה מדצמבר 1999 עד אוגוסט 2007). לפני הזינוק הגדול שהצית את המחאה החברתית ב-2011 היו בישראל כמעט עשר שנים של ירידה ריאלית במחירי הדיור (וגם נומינלית). קשה להיזכר בזה היום, אבל זה ממש קרה כאן בישראל. אבל גם כשהשוק נפל - אנשים לא מכרו בהיסטריה כל מה שהיה להם. השוק עובד לאט יותר.
2 - מינוף. כאשר אתם נוטלים משכנתא מהבנק אתם למעשה משתמשים בכסף של אנשים אחרים למטרות שלכם. אתם משתמשים באותו כסף כדי 'לקדם את עצמכם לדירה' - וזה נקרא מינוף (Leverage). בפועל, רוב הצעירים מביאים 20-30% מהבית, אולי אפילו פחות (יש היום סיפורים על אנשים שמביאים 100% מימון לדירה. טירוף מוחלט. הסיכון גבוה מאוד), ושאר ה-70-80% מעלות הדירה היא מינוף. היא שימוש בכסף של אחרים. בשוק ההון אין הרבה אנשים שיסכימו לקחת על עצמם מינוף כל כך גבוה (ובצדק רק... לא כדאי להתפתות למינוף גבוה שעלול להסתיים במפח נפש).
לגבי המשכנתא רק נסייג ונציין את הכלל החשוב - לא מדובר כאן במתנת חינם. אתם משלמים ריבית על כך שמישהו נתן לכם כסף. הריבית בעולם עולה ומתחילה לחזור לטווח ה"נורמלי" והמשמעות היא שהחזרי המשכנתא הולכים ומתייקרים. כלל האצבע (שלא היה נכון בעשור האחרון אבל הוא נכון בטווחים של 25-30 שנה ומשכנתא היא הלוואה לתקופה כזו) אומר שעל כל שקל שתקחו במשכנתא אתם תחזירו 1.96 שקלים. כלומר כמעט פי 2 על מה שלקחתם. תזכרו את זה כשאתם הולכים לבנק ונוטלים משכנתא ממוצעת היום בישראל של מיליון שקל. אתם צפויים להחזיר כ-2 מיליון שקלים לבנק. מיליון שקלים רק על הריבית לאורך השנים.
3 - עזרה מההורים. מעבר לכך - גם בלי קשר לנפילות, נסו לדמיין את עצמכם באים להורים ומבקשים עזרה בשביל המשכנתא לדירת החלומות שלכם. רוב ההורים ירצו לעזור, גם אם לא יוכלו בפועל. והורים שיכולים בדרך כלל גם ישמחו לעזור.
עכשיו דמיינו שאתם באים להורים שלכם ומבקשים מהם את אותו סכום בדיוק כדי להשקיע במניות. התוצאה תהיה שונה לחלוטין: ההורים יצעקו עליכם, יכעסו, יגידו שאתם מהמרים עם כסף שאין לכם, שאתם מסכנים את העתיד שלכם. רוב ההורים לא יסכימו בשום פנים ואופן לתת כסף בשביל להשקיע בשוק ההון. זו המציאות הישראלית, גם אם היא לא רציונאלית.
אז מה יותר טוב? דירה או מניות? כנראה שהתשובה לשאלה הזו היא גם וגם. כלומר, כדי ליהנות מהיתרונות של שני העולמות, תוך שימת לב לכך שכולנו בני אדם, כולנו נלחצים מנפילות בבורסה, ומנגד כולנו כנראה גרידיים וחמדנים במידה זו או אחרת - כדאי ללמוד על היתרונות של שוק ההון ולהבין מדוע מדובר באפיק השקעה חשוב שאי אפשר לוותר עליו, בוודאי לצעירים שבינינו. ומנגד, לא להיכנס להרפתקאות מסוכנות מדי, לא להתמנף יותר מדי. זה נכון גם במניות וגם בנדל"ן, אבל במניות התוצאות עלולות להיות הרבה יותר הרסניות. אה - ובשוק ההון לא לשכוח את צמד המילים "טווח ארוך". חסכון להרבה שנים עשוי ליצור תשואה מדהימה. רק אסור לברוח בנפילות שקרוב לוודאי יהיו בדרך.
- 31.יואב התותח 21/08/2023 10:01הגב לתגובה זואתה מכיר מישהו שיש לו 3 מ.שח נניח והוא במקום לשים על דירה אז ישים 100% במניות? לא, נכון? אז כבר אתה מבין שזה לא כל כך פשוט
- 30.רוסלן 04/12/2022 02:19הגב לתגובה זובזמן עליות בריבית עדיף למכור דירה ביוקר ולקנות ואגחים ממשלתיים אמריקאים 10-30 שנים(להמתין עד 4.5% לפחות רווחיות) + מניות (חברות טובות ) כעת בזול. ואחרי שנתיים שלוש ארבע לממש את רווח ושוב לקנות דירה במחיר יותר נמוח.... ציינתי פשות גישה להשקעה באופן כללי. כמובן שיש נקודות ספציפיות להגישה לגבי מניות.....
- 29.רק1 22/09/2022 11:39הגב לתגובה זוקל להגיד תהיה חזק זה הפסד הון עצמי לדירה לאחד הילדים קל להגיד בסוף יעלה כשהכל יורד וחדשות לבקרים קריסה קרבה
- 28.זה לא נכון שבמניות תוכל לקנות אחרי זמן דירה וישאר לך (ל"ת)שכחת את המס 25% 18/09/2022 04:48הגב לתגובה זו
- 27.בחיים צריך לגוון ולהתכונן לכל דבר רע שעלול לקרה גם 02/09/2022 02:24הגב לתגובה זובחיים צריך לגוון ולהתכונן לכל דבר רע שעלול לקרה גם בגיל צעיר.50 הוא גיל צעיר בימינו וזמן מצויין להתחיל להתכונן לפנסיה.בגיל זה אני עדין רוכשת נדל״ן כאשר יש הזדמנות זולה אבל חושבת גם על מזומן בשעת צורך. קירות אי אפשר לאכול וגם לא לשלם איתם למטפלת. אז הולכת על חסכונות נזילים יחד עם הכנסות מובטחות מהשכרת דירה.ו הטוב ביותר זאת פנסיה תקציבית של הצבא, חברת חשמל וכו׳
- דרור 02/09/2022 13:02הגב לתגובה זולפזר השקעות .
- 26.בחיים צריך לגוון ולהתכונן לכל דבר רע שעלול לקרה גם 02/09/2022 02:23הגב לתגובה זובחיים צריך לגוון ולהתכונן לכל דבר רע שעלול לקרה גם בגיל צעיר.50 הוא גיל צעיר בימינו וזמן מצויין להתחיל להתכונן לפנסיה.בגיל זה אני עדין רוכשת נדל״ן כאשר יש הזדמנות זולה אבל חושבת גם על מזומן בשעת צורך. קירות אי אפשר לאכול וגם לא לשלם איתם למטפלת. אז הולכת על חסכונות נזילים יחד עם הכנסות מובטחות מהשכרת דירה.ו הטוב ביותר זאת פנסיה תקציבית של הצבא, חברת חשמל וכו׳
- אביהו 17/11/2022 09:43הגב לתגובה זוחוק ראשון בהשקעות!חז"ל אמרו: לעולם ישלש בן אדם רכושו,שליש בקרקע,שליש במסחר ושליש במזומן.למען יעשה פי 3
- 25.רותי 01/09/2022 14:28הגב לתגובה זוהיו מרגישים את הקורה כשאתה נזרק לרחוב,הבנק מוכר בהפסד את דירתך הממושכנת ,ואותך מפטרים מהעבודה......
- 24.רותי 01/09/2022 14:26הגב לתגובה זולא עבר על בשרו את משבר הבנקאיות ונפגעי המשכנתאות של שנות ה 80
- בשנות ה80 המשכנתאות היו בריבית קבועה והיתה היפר אינפלצ (ל"ת)אנשים קיבלו דירהחינם 18/09/2022 05:00הגב לתגובה זו
- הנריק 06/09/2022 12:16הגב לתגובה זומדד הבנקים, כמו שמומלץ פה בטוקבקים.
- 23.משקיע 31/08/2022 17:37הגב לתגובה זומי שמבין קצת במימון וכלכלה יודע שהשקעה בבנקים תמיד אבל תמיד תניב תשואה גבוהה יותר מנדלן פיסי.כאשר בישראל יש גם יתרון נוסף משמעותי שנקרא בנק ישראל והמפקח על הבנקים. עליית נדלן מתאפשרת כתוצאה ממינוף וצמיחה ומי מרוויח הכי הרבה סמצב כזה? הבנקים.
- 22.איל 31/08/2022 16:36הגב לתגובה זועניין הנזילות לא הוזכר עד כה. אם בעל תיק השקעות צריך לממש חלק מרכושו, (למשל עבור טיפול רפואי חלילה או בשביל לעזור לילדים ברכישת דירה למגורים) בדרך כלל לא יהיה בזה קושי. לעומת זאת אם הונו מושקע בדירה, יהיה קשה לממש רק חלק מההשקעה.
- 21.מיכאל 31/08/2022 13:06הגב לתגובה זואבל ראוי היה להתייחס להבדלי המיסוי ולהשפעתו.
- 20.אין פה שום שאלה , כל השקעה עדיפה על יוקר מחירי הדירות בישראל , מחירי הדירות זו בועה שתתפוצץ. (ל"ת)היום עם בועת יוקר מחירי הדירות בישראל עדיף מניות 31/08/2022 12:52הגב לתגובה זו
- גלית 31/08/2022 15:23הגב לתגובה זובייחוד שהכל הולך חלק העם מצוין רק לקטר והמחירי דיור בשמיים והיד עוד נטויה..
- 19.ירון 31/08/2022 12:32הגב לתגובה זולו רק הייתם משווים נניח בין דירה לבין מסלול כללי ( 40 אחוז מניות ) אז מילא...אבל להשוות מסלול מנייתי מלא 100 אחוז אל מול דירה ?? לא חוכמה גדולה . דירה זו השקעה סולידית בהגדרה . תשוו מול הגדרה סולידית של מסלול כללי ואז כל החישוב משתנה...לטובת דירה כמובן. למה לא השוותם בין דירה לבין ביטקויין ? ברור שזו השוואה הזויה...כך גם להשוות דירה מול 100 אחוז מניות.
- מסלול כללי זה ממש לא 40% מניות. (ל"ת)הנריק 06/09/2022 12:16הגב לתגובה זו
- זה 45% (ל"ת)בבר 18/09/2022 05:03
- 18.שני 31/08/2022 10:33הגב לתגובה זואהבתי מאוד
- 17.רוטשילד 31/08/2022 10:29הגב לתגובה זוהכתב התייחס לכל הנושאים כולל תשואה של שכר הדירה. הנקודה הראשית היא ההשוואה למסלול/מדד מסוים בבורסה. מספיק שהייתי מתמקד במסלול שונה ההשוואה לא הייתה נכונה. בנוסף לכך הנדל"ן בישראל רק עולה ויעלה והמסלול הזה הרבה יותר ברור ובטוח בתשואה בהשוואה לתנודות בבורסה. כמה פעמים הבורסה עלתה וירדה לעומת גרף הנדל"ן בישראל שהינו במגמת עליה בלבד כבר מעל 20 שנה.. נותן לפריירים להמשיך לשחק בבורסה ולמרוט שערות. אני, אמשיך להשקיע בנדל"ן. איזה שקט נפשי...
- 16.מגיב 31/08/2022 10:19הגב לתגובה זועל הרווחים .
- הנריק 06/09/2022 12:17הגב לתגובה זוראל.
- 15.תום 31/08/2022 08:17הגב לתגובה זוומה תיהיה התוצאה, אם מכניסים לתחשיב גם את חיסכון שכהד מחד ומאידך את ההכנסות משכהד??
- מישהו 31/08/2022 14:56הגב לתגובה זוחוץ מזה שהוא מוסיף לחישוב רווחים משכר דירה (במקרה של דירות להשקעה), באותה המידה אתה יכול להכניס הוצאות על תחזוקה וארנונה.
- 14.יש עוד דבר חשוב שבדירה 1 עד 1.7 אין מס רווח לעומת 25% (ל"ת)חשוב 31/08/2022 04:19הגב לתגובה זו
- 13.אריאל 30/08/2022 22:11הגב לתגובה זוהתעלמות מרכיב השכירות היא פשוט הטעיה. ביחד איתו התשואה ההסטורית של השקעה בדירה היא סביב 5.5%, שזה נמוך ממניות אבל רק במעט. ועכשיו צריך להוסיף את כל הטיעונים שזה פחות תנודתי ואפשר למנף וכו' ולחשוב מה עדיף. כמובן שעדיין יש יתרון לכל צד, אבל צריך לפחות להציג את הנתונים כהוויתם.
- אשר 01/09/2022 05:53הגב לתגובה זוזה כן מופיע בהשוואה
- 12.אנשים מעדיפים לגור בדירה ,מאשר ברחוב... (ל"ת)אנשים מעדיפים ל 30/08/2022 21:13הגב לתגובה זו
- לאוניד 30/08/2022 21:33הגב לתגובה זואנשים יכולים גם להעדיף לגור בשכירות (ולא ברחוב) ולהרוויח יותר על הכסף שלהם.
- 11.אריק 30/08/2022 15:19הגב לתגובה זוהכל תלוי בתזמון. מניות לא תמיד עולות. גם לא בטווח הארוך. תשאלו את היפנים. המצב בחצי שנה האחרונה הוא של no win situation. השאלה שהמשקיע צריך לשאול את עצמו כעת היא לא "איפה אני ארוויח יותר" אלא "איפה אני אפסיד פחות"
- אתה טועה 30/08/2022 22:04הגב לתגובה זוזה אומר , שבכל שנה נוספים 180,000 פיות להאכיל. ביפן ובמערב אירופה אין את זה. לכן המניות יעלו בלונג רן.
- קשקוש. (ל"ת)כגן 30/08/2022 20:59הגב לתגובה זו
- 10.דמי שכירות של הדירה 30/08/2022 15:14הגב לתגובה זוהמשמעות הינה תוספת תשואה של 3% על כל שנת שכירות. זה מעלה את התשואה הכוללת של הדירה משמעותית מאד.
- איך עיתונאי יכול להתעלם ממרכיב בסיסי בחישוב? תמוה (ל"ת)צודק לגמרי 30/08/2022 20:42הגב לתגובה זו
- ונאפשר לקבל דיבדנטים במניות (ל"ת)שאקי 30/08/2022 21:45
- 9.נדלן 30/08/2022 15:13הגב לתגובה זואם קנית דירה ב1994 וקיבלתי דמי שכירות הכפלת את הכסף פי 14 בהשוואה לפי 8 בבורסה.אם קנית דירה ב2007 הכפלת את ההשקעה פי 5 לפחות ובבורסה בקושי פי 2( 84 אחוז ברוטו)
- לא ברור לאיזו בורסה השווית. אבל זה פשוט טעות. (ל"ת)רז 06/09/2022 12:18הגב לתגובה זו
- 8.הכי כדאי 30/08/2022 15:13הגב לתגובה זוהקרובה (בסביבות סוף 2022)
- צודק. זה הכי נכון כלכלית, אבל הפסיכולוגיה לא תתן לזה לקרות... (ל"ת)צודק 08/10/2022 10:56הגב לתגובה זו
- צריך אומץ רב 30/08/2022 22:08הגב לתגובה זואבל הפחד גדול. רק עשירים אמיתיים (רכוש של למעלה מ-10 מיליון דולר), יכולים להרשות לעצמם לעשות זאת
- 7.למגורים ? דירה בבעלות. להשקעה? רק תיק השקעות. (ל"ת)רז 30/08/2022 14:26הגב לתגובה זו
- אז תמשיך להשקיע במניות ואני בנדל"ן (ל"ת)רוטשילד 31/08/2022 10:20הגב לתגובה זו
- רז 31/08/2022 14:51משלם מס דיבידנדים, אבל מזדכה על שנים שנסגרו בהפסד באמצעות החזר מס. בלי להתעסק עם שוכרים ישראלים מעפנים, בלי תיקונים. כלום. מזומן בחשבון כל חודש וכל רבעון.
- 6.הכלכלן 30/08/2022 13:08הגב לתגובה זוזה נכון שמי שקנה מניות ב1994 ב100K - עכשיו יש לו מניות בשווי 987K, אבל הוא חייב עליהם מס רווחי הון של 221K, כלומר נשאר לו ביד 765K, נכון, זה עדיין גבוה ב200K לעומת מי שקנה דירה בסכום זהה בשנה זהה - אבל בדירה גם יש מינוף והכנסות משכירות בעוד תשואת המניות שהבאת - כוללת בתוכה דיבידנדים. בקיצור - אם מורידים מס רווחי הון ל10-15 אחוז אז הבורסה תיהיה משתלמת יותר בטוטל, עד אז, יש לדירה יתרונות מיסוי רבים.
- מתעניין 30/08/2022 16:49הגב לתגובה זומי שקונה דירה שניה להשקעה צריך לשלם מס לא נמוך במכירה. בנוסף, מי שלוקח משכנתא משמעותית צריך לקחת בחשבון הרווח לא את פער המחירים בין הקניה למכירה אלא כמה שילם "על באמת" בהתייחס לריבית על המשכנתא.
- 5.אוהד 30/08/2022 12:39הגב לתגובה זועליית הריבית שינתה את המשוואה ואולי המיתוס שנדלן רק עולה יתפוגג מצד שני אולי יהיו שינויים רגולטוריים כדי לדחוף את המחירים למעלה. כך או כך מחירי הדיור בישראל הם מהגבוהים בעולם יחסית להכנסה וקיימת אופוריה בציבור שהם לעולם לא יורדים.
- 4.אהרון 30/08/2022 12:19הגב לתגובה זונכס אתה נוגע בו ומניות לא . צריך הרבה אורך רוח לעמוד בתנודתיות של מניות
- בלונג ראן זה לא הימור. ההיפך. (ל"ת)סמי בורקס 31/08/2022 14:52הגב לתגובה זו
- 3.אלווין גונס 30/08/2022 11:33הגב לתגובה זואיפה תשואה על ההון?איפה שכירות חודשית( דירה צריך להשוות לאגח)איפה מס 25 על בורסה?דירה למגורים? דירה להשקעה?אין סוף דיונים בנושא , לפי נתונים היסטוריים נדלן עדיף חד משמעית
- לאוניד 30/08/2022 21:29הגב לתגובה זולפי נתונים היסטוריים עובדתית השקעה במניות לאורך הרבה שנים( 20-30 שנה בפיזור רחב) מנצחת השקעה בנדל"ן כולל כל ההיבטים שהזכרת. אין טעם להתווכח על זה, פשוט תבדוק בצורה יסודית את העובדות. דירה למגורים כלל לא רלוונטית לדיון, כיוון שזו לא השקעה By definition. זו הוצאה.
- זאת השקעה שחוסכת דמישכירות ולכן מניבה שכירות ועולה בערך (ל"ת)ואין מס במכירת יחידה 18/09/2022 04:53
- 2.שולתתתת1 30/08/2022 11:28הגב לתגובה זוהמשקיעים הם בני אדם ולכן ברגע שקונים דירה הם לא משחקים כל רגע או שנה בלקנות ולמכור. בנוסף, יש את המינוף וגם את ההרגשה שמדובר במשהו פיזי.
- לאוניד 30/08/2022 21:23הגב לתגובה זולמה לא בדיוק נכון? קראת את הכתבה? הוא התייחס לכל ההיבטים האלה בכתבה.
- 1.צעירים יכולים בכיף להיות בבורסה…הם ישרדו הכל.אבל מ 30/08/2022 11:27הגב לתגובה זוצעירים יכולים בכיף להיות בבורסה…הם ישרדו הכל.אבל מבוגרים , נגיד בני 50 ומעלה, אבוי להם.
- כגן 31/08/2022 14:53הגב לתגובה זוולצמצם חשיפה ככל שהם מתבגרים. זה מנצח כל השקעה בדירה.