משלושת הקופים היפניים ועד לתוכניות של ד"ר פרוסט וטבע
מיזרו, קיקאזרו ולאוזרו הם שלושת הקופים המוכרים - הראשון מכסה עיניו כדי שלא יראה עוולות, השני סותם אוזניו שלא לשמוע עוולות והשלישי מכסה פיו על מנת שלא להשמיע עוולות, לפי האגדה היפנית. אותה שלישיה מייצגת בוול סטריט 2013 את המומחים / אנליסטים בנושא העובדות - לא רואים, לא שומעים ולא אומרים עובדות. הצרה היא שציבור המשקיעים מקשיב, בטווח הקצר, לקופים האנושיים, הרי הקונצנזוס שלהם הוא הקובע בתקשורת, לא העובדות.
התוצר האמריקני עלה הרבעון הראשון ב-2.5% לעומת 0.4% ברבעון הקודם - אלו העובדות. אבל הקונצנזוס היה לעלייה של 3.2% וזה איכזב. מדוע? הרי הקונצנזוס נאסף מאותם אנשים, שהקונצנזוס שלהם לפני 5 שנים היה על חזרה ל-1933 ולפני שנתיים על דאבל-דיפ. אלו אותם אנשים שלפני 3 חודשים הבהילו את העולם כולו בכך שהצלת קפריסין וההיטל שהוטל שם על פיקדונות יברחו את כל המשקיעים מקפריסין ואירופה כולה תתרסק, לבטח איטליה, ספרד ואירלנד. גם במקרה הזה הגיעו השבוע העובדות - הנתונים הרשמים לחודש מארס 2013 מראים שבחודש שלאחר ההחלטה הפיקדונות בספרד, איטליה ואירלנד גדלו ב-1.1%, 3.2% ו-6.5% בהתאמה, כאשר בקפריסין ירדו ב-3.9% - אחוז הירידה החודשי הממוצע במדינה מזה 10 חודשים. עסקת האיחוד עם סרביה מוכיחה, שוב, שהדיבורים על מותו של האיחוד מוקדמים (http://www.bloomberg.com/news/2013-04-23/kosovo-deal-shows-the-eu-deserved-its-nobel-prize.html). מזלם / גדולתם של משקיעים, שבטווח הקצת יותר ארוך הם יודעים לבחור בין אשליות למציאות, לכן השוק מתנהג כפי שהוא מתנהג. בתחילת החודש על ת'ארמו-פישר (סימול: TMO) והניסיון, שבינתיים נראה שהצליח, לרכוש את לייף סיינס (סימול: LIFE) ב-13.6 מיליארד דולרים (ועוד 2.2 מיליארד חוב). כיוון שאנחנו עוקבים אחרי LIFE מאז הנפקתה בסוף שנות ה-90', ידוע לנו שהייתה מהחביבות ביותר על מומחים / פרשנים / אנליסטים בתחום הביו-רפואה. בהכירנו מעט את התחום, נראה לנו שהרכישה מתאימה לתרמו-פישר כמו כפפה ליד.
אבל כעת, לאחר שמועצת המנהלים של LIFE אכן אישרה את המכירה, מתחיל ויכוח בתקשורת הפיננסית, שם טוענים שלהוציא 15.8 מיליארד במזומן על חברה שסיימה את 2012 עם מכירות של 3.8 מיליארד ורווח של 431 מיליון - מוגזם הן לרוכש והן לנרכשת - "חברה שערכה מנופח רוכשת חברה שערכה מנופח עוד יותר". צריך כמובן להזכיר ש"הניפוח" ב-TMO וב-LIFE נוצר לא רק בשל הצמיחה המהירה של שתי החברות, אלא בעיקר בשל העובדה שאותם מומחים שכעת חושבים שהכל מנופח, הם-הם "המנפחים" העיקריים. הם אלו שהתלהבו משתי החברות בשנים האחרונות ובמיוחד לאחרונה. הם אלו שעודדו לרכוש את LIFE בשל הניסיון של עוד 3 חברות ענק, Sigma-Aldrich,בלאקסטון ו-Carlyle לרכוש אותה. כשהחלו שמועות שמתחילה מלחמת שליטה על LIFE, הסבירו האנליסטים את הסיבה להמלצותיהם לקנות את המניה על בסיס המשפט, "ארבע המתמודדות יודעות בדיוק איך מעריכים....", אז כעת "המחיר גבוה מידי והקונה מנופחת"? יושב לו היום בחור צעיר בשם ריץ' סמית, "תורם לאתר ה-Fools", ובפנים מלאות, חוכמה ואהבה עצמית וטיפה של שחצנות, מדוע זו הרכישה היקרה ביותר בתולדות תחום הבריאות, ומדוע מנכל ת'רמו , Casper, אחד האנשים המוערכים ביותר בתעשייה עם הוכחות מרובות, "אינו בדיוק מעריך נכון את הרכישה".
זו בעצם הבעיה הכי גדולה בפניה ניצבים משקיעים - הם חשופים למומחים ששאבו את מומחיותם מהאקדמיה ומשוק ההון, אבל חסרים את "השפשוף" הכל כך חשוב בתעשייה עצמה. המשקיעים הוותיקים יזכירו לכם מה בדיוק טענו המומחים כאשר פורסם סיפור הקופקסון לראשונה ("טבע זורקת כסף על ניסיון חסר סיכוי")או את ההצלחה הבטוחה של תרופת ה-Elelyso של פרוטליקס ("הכניסה של פייזר מבטיחה שפרוטליקס תסלק את גנזים מהשוק"). מזלו של ד"ר פיליפ פרוסט, שריצ'י סמית וחברים, לא מכירים את אופקו (סימול: OPK) ופרולור (סימול: PBTH), אחרת היו עושים גם עליו וידאו ציני ומטופש כפי שעשו על TMO ו-LIFE.
איך מגייסים לפי 4.25 כשהמניה שלך על 2.3 דולרים? תלמדו מ-Superconductor Technologies (סימול: SCON) ומד"ר פרוסט
סופרקונדקטורס מטקסס, מתפרנסת (בקושי, חייבים לציין) מפיתוח ומכירה של חומרים לטיפול בהעברה חשמלית בטמפרטורות גבוהות (HTS - high temperature superconducting) בהם משתמשים בתעשיית האלחוט. החברה הונפקה לפני 20 שנה ע"י בנק ההשקעות H.J. Meyers & Co של מיודענו "באד" מאיירס, אותו הכרנו בהנפקתה של מג'יק (סימול: MGIC) בלוס אנג'לס. זו חברה שהגיעה לשיא מכירות ב-2005 - 24.2 מיליון דולרים, אבל ב-2012 המכירות התדרדרו ל-3.5 מיליון עם הפסד של 11 מיליון דולרים. אגב, החברה מפסידה בכל שנה מאז אותה הנפקה.
סופרקונדקטורס מובלת ע"י שני אנשים רציניים ביותר בתעשיית האלחוט, היו"ר מרטין קפלן שהיה מבכירי סאות'רן בל (היום חלק מ-AT&T) ומשמש גם כיו"ר של JDS Uniphase (סימול: JDSU), ו-Jeff Quiram, המנכ"ל / נשיא, ומבכירי ADC Telecommunications (שהיום חלק מ-TE Connectivity השווייצרית). הבעיה שלה, שבמהלך השנים הקימו לקוחותיה חטיבות שמטפלות בנושא. בעלי המניות שקנו בהנפקה, מלבד אותם בעלי מזל שמכרו בבועה ועשו 1000% על הכסף, הפסידו למעלה מ-99% מכספם. מקרים מהסוג הזה לא חסרים בארה"ב, ובטח לא בין מניות הטכנולוגיה הישראליות. חלק מאותן חברות ממשיכות איכשהו להתקיים לאורך השנים, חלק גדול מהן נמחקות, אך בודדות אכן מצליחות (ברוב המקרים בגלל הנהלה חדשה).
כיצד הצליחה חברה כמו סופרקונדקטורס להחזיק מעמד עד היום? בעזרת אינספור הנפקות שביצעה על סמך יכולותיה של ההנהלה לחדש את החלום ערב כל הנפקה. כמובן שבדרך דוללו בעלי המניות למוות כמעט (המניות הונפקו, בהתאמה להיום, בשער של 1,050 דולרים). איך מצליחים לגייס שוב ושוב לאחר כישלונות כה רבים בעבר? הסטטיסטיקה מוכיחה שמספר הטיפשים בשוק לא יורד לעולם, "הטיפשות", אמר אלברט איינשטיין, "היא לחזור על אותה הפעולה ובכל פעם לצפות לתוצאה אחרת". בשבוע שעבר נשבר השיא (בטיפשות) – המניה סגרה את יום שני האחרון על 2.32, עלתה ביום שלמחרת ל-5.45 (כן, %135 כמעט) מדוע? כי לאחר סגירת המסחר של היום הראשון, על קבלת הזמנות מכמה חברות אלחוט מובילות למוצר שלה, ובסכומים "שימתחו את יכולת הייצור שלהם למקסימום, לפחות עד לסוף הרבעון...". בסופו של אותו יום גייסה החברה 2.8 מיליון דולרים לפי 4.25 דולר למניה, פלוס חצי אופציה למימוש בשער 5.45 ד' - הצלחה שאין ספק שמחייבת לתת בונוס להנהלה ולחתם.
החתם היה בית ההשקעות הוותיק Ladenburg Thalmann & Co (סימול: LTS) שבבעלות הד"ר פיליפ פרוסט, היו"ר של טבע, שגם מארגן את המיזוג בין Opko Health לפרולור. יש לנו עדיין מכרים בבית ההשקעות הזה, לא התעצלנו וצלצלנו להבין איך הצליחו לגייס במחיר כזה? הסבירו לנו שההודעה על ההנפקה שהתפרסמה ברשת לאחר ההודעה על הזמנות עוררה התעניינות עצומה, "הוצפנו בבקשות להשתתף בהנפקה", הסבירו לנו, הבנתם? המניה סגרה את השבוע על 4 דולר. ב-8.5 הם יפרסמו את דוחות הרבעון הראשון של 2013 ויתנו הנחיות לעתיד, יהיה מעניין להאזין.
עסקת Opko Health - פרולור וההשלכות
יש הטוענים שמבחינתה של פרולור העסקה אינה טובה. יכול מאוד להיות שמבחינת החשבונאות זה אכן כך, אבל כמי שעוקבים שנים רבות אחרי התעשייה וההתפתחויות בה, כולל ניסיונות של סטארטאפים להצליח, אנחנו חושבים שהעסקה מצוינת לבעלי המניות של שתי החברות, השוללים יבינו זאת עם הזמן - Opko Health (סימול:OPK ) "משלמת" 480 מיליון דולרים במניות, שמייצגות ערך של מעל 2.2 מיליארד עבור חברה שסיימה את 2012 עם מכירות של 47 מיליון והפסד של 31 מיליון. בעלי המניות של PBTH מקבלים פרמיה נאה ומניה בעלת סיכויים גדולים בהרבה מהמניה שהחזיקו. בעסקה הזו יש הרבה יותר מסתם "תרגיל של ד"ר פרוסט", כפי שרבים מהפרשנים טוענים. אנחנו עוקבים אחרי ד"ר פיליפ פרוסט יותר מ-20 שנה. ד"ר פרוסט, בן ה-78, נחשב כאחד האנשים המכובדים והנערצים ביותר בתעשייה הרפואית, בטח מכיוונה של וול סטריט, ולא בכדי. פרוסט מייצג מיזוג מוצלח ונדיר מאוד של איש עסקים, רופא ויזם, שיכול להציג יותר הצלחות בפועל מכל "מצליחן" אחר שוול סטריט מעריצה מפעם לפעם.
פרוסט סיים לימודי רפואה בביה"ס לרפואה ע"ש איינשטיין, השתלם ברפואת עור בפריז, נעשה פרופסור לדרמטולוגיה באוניברסיטת מיאמי ולאחר מכן התמנה ליו"ר חטיבת העור בביה"ח הר סיני במיאמי, ייסד ומכר בדרך שתי חברות מרשימות ביותר, קי פארמקולוגיה ואייבקס. הראשונה נמכרה ל-Schering-Plough, שמוזגה ל-Merc& Co (סימול: MRK) והשנייה לטבע (סימול: TEVA). כתוצאה מאלה הפך לבעל המניות המוביל וליו"ר החברה הישראלית. בשנת 2007, כתוצאה ממיזוג 3 חברות שיזם, הוקמה Opko Health, ופרוסט התמנה ליו"ר ולמנכ"ל. בנוסף הוא גם היו"ר של פרולור, בית ההשקעות לאדנברג ובעל מניות מוביל בחברות רבות אחרות. הרכישה של פרולור מתאימה לאסטרטגיה (שנראה לנו) שד"ר פרוסט מפתח ל-Opko, לה הוא מקדיש את עיקר תשומת ליבו ואוסף מניותיה כל הזמן (מחזיק כרגע ב-50%, כאשר הקניה האחרונה, של 100 אלף מניות, נעשתה בשבוע שעבר).
פרוסט הוא בעל השליטה בטבע ו-Opko. נראה לנו שהוא "בונה" את Opko כחברה פרמקולוגית / דיאגנוסטית, שנבנית על תרופות ופורמולות קיימות. בעזרת "ניתוח קוסמטי" אלה האחרונות יהפכו לתרופות על- מה שיאפשר באותו השלב למזג את Opko עם טבע, ולהפוך את השתיים תחת פיקודו לאחת מחברות הבריאות הגדולות בעולם, ולמתחרה הגדולה באמת של נוברטיס (סימול: NVS). פרולור היא הרכישה השביעית של Opko, המתמחה בשני תחומים חשובים, אבחון וחיסון. שני אלה ללא ספק עתידים להוביל את הרפואה. אגב, בשניהם מובילה החברה על המתחרות. כדאי מאוד למשקיעים לצלול ולבדוק לעומק את החברה שקרן מלינדה, ביל גייטס ועוד גופים רציניים אחרים כבר השקיעו בה. אחד הסממנים שתומכים בעמדתנו, שלצדו של פרוסט ב-Opko נמצאת ד"ר Jane H. Hsiao, שלוותה אותו עוד מימי אייבקס ומחזיקה בעצמה כ-10% מהחברה. החברה נמצאת בשלב השלישי והאחרון של בחינת התרופה לטיפול במחלת הכליות (תרופה שנרכשה כאשר החברה רכשה את חברת Cytochroma). פרוסט מצפה שאותה תרופה אמורה להיות תרופת-על ותאושר בסוף 2013 – אז לדעתנו יעשה פרוסט את הצעד הבא. OPK צפויה לפרסם דוחות ב-9.5, אז נוכל לדעת יותר.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 19.שלמה גרינברג 01/05/2013 16:40הגב לתגובה זו18 אינה הערה שלי.יש רק אדיוט אחד גדול יותר מהמגיב, זה שנתן לתגובה להיכנס.
- 18.שלמה גרינברג 01/05/2013 08:06הגב לתגובה זובבקשה לא לכתוב לי על טאואר. שלא יזכרו תפדיחה שעשיתי איתה.
- 17.שלמה גרינברג 30/04/2013 19:03הגב לתגובה זולערן (13): אני כותב על EW מפעם לפעם מאז היותה חברה פרטית שבהנפקתה השתתפתי. לא החברה פספסה, הקונצנזוס היה לא ריאלי. הסיבה האמיתית ל"פקשוש" הוא בעובדה שבגלל חוסר הבהירות של תכנית הבריאות של אובמה משהים בתי החולים רכישות ציוד. לרועי (15): שורי על אפל? לא קראת בעיון. כחברה, כמו צ'קפוינט, היא מוערכת הרבה מתחת לערכה הכלכלי אבל המניה זה ספור אחר לגמרי. לדוד (16): מאוד מעניינת, עוקב אחריה שנים אבל היא לא קבלה אישור FDA לתרופה עדיין (תבדוק באתר). היא קבלה Orphan Drug ו Fast Track שזה אכן ייחודי.
- 16.דוד 30/04/2013 15:31הגב לתגובה זואשמח להתייחסות לגבי החברה
- 15.רועי 30/04/2013 10:24הגב לתגובה זוכתבת שלמה לפני הדוח. האם נשארת שורי גם אחרי הדוח??????????
- 14.שווי השוק היום כ-20 מיליון $...כולה... (ל"ת)scon 30/04/2013 01:39הגב לתגובה זו
- 13.ערן 29/04/2013 22:37הגב לתגובה זוערב טוב בעבר דברת על המנייה בעקבות אכזבה מהדוחות ירדה ב20 אחוזים האם ישנה פה הזדמנות
- 12.fixrfixr 29/04/2013 22:02הגב לתגובה זושלימלה תותח על..אבל סוחר לא משהו
- 11.CJ 29/04/2013 21:44הגב לתגובה זועליה , מפרסמת דוחות ב 7 למאי
- 10.מוטי 29/04/2013 21:25הגב לתגובה זוב2005 נסחרה טבע בכ-30 דולר. טבע קנתה את בארר ב9 מיליארד דולר כולל חוב. 7.4 מיליארד לאיוואקס, את רצ'יו ב4 מיליארד, טאיו במיליארד, ספלון ב6.8 מיליארד ועוד חברות קטנות בשווי של 500 מיליון דולר... מחיר של טבע היום 39 דולר. מאז 2005 טבע בזבזה כ29 מיליארד דולר... ממשיכים להאכיל את טבע בחברות סוג ז. אז שלא יבלבלו לכם את המוח..הסכם OPK-PBTH אחד הגרועים שמשקיעים קיוו. רוצים עוד מידע? חפשו אותנו בפורום 'ביומד' בפייסבוק.
- 9.שלמה גרינברג 29/04/2013 19:17הגב לתגובה זול 5 ו - 6: מכיר את VAXILL אבל תתעניינו אצל מומ חים לשוק הישראלי. לירון (7) מכיר היטב את PIP. השוק מלא בחברות שפועלות בתחום המלחמה הביו/כימית. התחרות נוראית ובכול מוצר.הם אפילו מתחרים בפרוטאליקס בנושא האנטידוט לגז העצבים. המכירות סטגנטיות ותמיד מפסידה, ביזנס קשה מאוד. לשועלי (8): דעתי ידועה.
- 8.שועלי 29/04/2013 18:44הגב לתגובה זומה דעתך לגבי החברה המקבילה לומניס ומתי תחזור להסחר בבורסה
- 7.ירון 29/04/2013 18:17הגב לתגובה זושלום שלמה אני עוקב זמן מה אחרי הניתוחים שלך ונהנה מהידע והחשיבה הרציונאלית שלך. האם ידוע לך משהו על החברה הנ"ל? בתודה ירון
- 6.מצטרף ל- 5 דעתך על ווקסיל ? (ל"ת)לשלמה 29/04/2013 16:56הגב לתגובה זו
- 5.בועז 29/04/2013 15:59הגב לתגובה זומה דעתך על החברה , פורסם על ניסוי מוצלח ברמב"ם ובהדסה האם זו חברה פורצת דרך ?? תודה רבה
- 4.שלמה גרינברג 29/04/2013 15:13הגב לתגובה זוהפוטנציאל מתרופה אחת הוא בסדרי גודל של כפי 30 מהפוטנציאל שניתן בשיא לפרוטאליקס וכאן אין תחרות. יש לחברה אגב הרבה יותר מ 4 מוצרים (תבדוק שוב). לגבי טענת האינטגרציה היא דווקא מחזיקה הרבה מים ומה שחשוב כאן הוא תחום הפעילות של פרולור שעיסוקה "בהחיאה" של חלבונים שכבר אושרו מה שמאוד חשוב לתהליכים שונים בהם פועלת OPKO (על נושא זה בנה פרוסט את הצלחתו בעבר). כפי שאני כותב תמיד, אסור לרדוף אחרי שום מניה
- 3.שלמה גרינברג 29/04/2013 14:58הגב לתגובה זול 1 : אין שום מגמה של הבחלשות בשוק התקשורת, בטח לא מצד הביקוש. החברות שהזכרת פספסו את הקונצנזוס, לא את השוק.יש האטה זמנית בהשקעות תשתית בעיקר בשל הסיקוונסוס האמריקאי (חוסר תקציב) וגם בשל חוסר הוודאות באירופה ואלו שתי בעיות חולפות. מלאנוקס, כמו כול ספקי המישנה, סובלת מכך. לעדי (2): אם אתה באמת מאמין שפרוסט קונה על מנת לנפח הערך אז זה עניינך אבל זה בפירוש לא כך.אין שום ספק שערך החברה מוגזם ואני מציין זאת בכתבה. אבל הערך הוא תוצאה של מה שאתה מציין "שרק ל-2 מתוכם יש פוטנציאל ענק אמיתי" (המשך)
- 2.עדי 29/04/2013 13:00הגב לתגובה זואני עוקב אחרי OPKO תקופה מאוד ארוכה והסיבה היחידה שהחברה הזאת הגיעה לשווי כזה מנופח הוא שמר פרוסט לא מפסיק לקנות מניות של OPKO. כל פעם שהוא הפסיק לקנות הגיע מימוש במניה עד הסבב הבא של קניות שלו. אין שום סיבה בעולם שחברה עם חוב של 150 מ' דולר (ויש כ-200 בקופה) והפסד רבעוני של 28 מ' דולר תהיה שווה 2.2 מיליארד דולר גם אם יש 4 מוצרים בפאזה 3, שלא נדבר שרק ל-2 מתוכם יש פוטנציאל ענק אמיתי. גם הטענה של הנהלת פרולור שיש "אינטיגרציה" בין החברות ברמת התפעול (כפי שנאמר בשיחה למשקיעים) לא מחזיקה
- 1.שאלה למר שלמה גרינבר 29/04/2013 12:59הגב לתגובה זועושה רושם ששוק התקשורת סובל ממגמה של החלשות כמעט כל החברות פספסו כולל ibm jnpr orcale ועוד גם מלאנוקס פספסה האם יש פה האטה חריפה בשוק התקשורת? כמו כן תוכל להסביר קצת על השוק שבו מלאנוקס פועלת במה היא עדיפה ומול מי היא מתמודדת?