ביצים
צילום: Pixabay
הטור של גרינברג

חברת הביצים הגדולה בעולם הכתה את נאסד"ק ו-S&P. האם זה יימשך?

מנייתה של יצרנית הביציים הגדולה בעולם טיפסה לשיאים חדשים בשנה האחרונה בעקבות עלייה חדה בהכנסות וברווח. אבל משבר מחירי הביצים בארה"ב וחקירה שפתח משרד המשפטים נגד החברה, עשויים להוריד את המניה, כך שבהנחה שהביקוש לביצים לא יירד, כדאי לעקוב אחריה  

נושאים בכתבה ביצים השמנת יתר

לפתע הפכה מניית בואינג (סימול:BA) ללהיט שוב. למה שוב? כי מאז תחילת המאה מתעתעת המניה הזו במשקיעים, פשוט קשה להאמין כיצד ובאיזו עוצמה משנה BA כיוונים. אבל האמת היא שבעיית התעתוע אינה באשמת המניה אלא באשמת הפרשנים והמומחים שבעזרת מהפכת אינפורמציה מצליחים לשגע את המשקיעים. בין 2009 ל-2019 עלתה המניה הזו פי 10 ועוד קצת ואז, תוך שנה וחצי, צנחה ב-74% רק על מנת לעלות בתוך שנה ב-132% ואז, בתוך שנה וחצי, לרדת ב-57%, לעלות שוב ב-24% ולנחות בתוך חודש ב-30% ומשם, בתוך חודש ושבוע, לעלות ב-55% ל-203 דולר ביום ד' האחרון. 

תבדקו כמה פעמים בחמש השנים האחרונות הסברנו שמניית בואינג מייצרת הזדמנויות בכל פעם שהמניה נשחטת, כי חברת בואינג נהנית משלוש תעשיות שבהן היא משחקת תפקיד מרכזי, הביטחון, התעופה האזרחית ותעשיית החלל. התעשיות האלו הולכות ומתרחבות עם התקדמות המהפכה הטכנולוגית ועם או בלי דונלד טראמפ. אז כשהמניה הזו תרד שוב לרמות הערך הפנימי שלה (וזה יקרה כי הבעיות לא הסתיימו עם ההזמנה הקטארית), תתחילו לבנות לה פינה בתיק.

חברת הביצים שהטילה ביצי זהב

משבר הביצים בארה"ב העלה לכותרות בוול סטריט את יצרנית הביצים הגדולה בעולם Cal-Maine Foods (סימול:CALM) והוכיח שתשואות מטורפות אינן נחלת חברות הטכנולוגיה בלבד. אם תבדקו את ביצועי מניית CALM מאז תחילת המאה, או ליתר דיוק מאז הסתיים משבר הבועה בסוף 2002, תגלו שהיא עלתה ב-9860.5% וזאת כאשר הנאסד"ק עלה ב-1323% וה-S&P 500 ב-534%. מיקרוסופט עלתה ב-1731%, ורק אנבידיה ואמזון היכו בתשואה את CALM מאז. בשנה האחרונה הכתה CALM את המדדים בהרבה יותר כשעלתה ב-62% לעומת 14% ו-12% שעלו הנאסד"ק וה-S&P בהתאמה כאשר מיקרוסופט הניבה כ-8%.  

איך מסבירים דבר כזה? תלוי את מי שואלים. טריידרים ותיקים שבוחנים את התופעה המוזרה הזו טוענים שזה בגלל משבר הביצים שפוקד את ארה"ב מאז 2022, אז פרץ זן חדש וקטלני במיוחד של שפעת העופות שגרם למותן של למעלה מ-20 מיליון מטילות בארה"ב ועוד במדינות שכנות ובעיקר מקסיקו, שם פועלת החברה השנייה בגודלה בעולם,  Proteína Animal (Proan) שהיא חברה פרטית. אבל האמת היא שמעבר להשפעת המגפה הושפעו המחירים גם מעליית האינפלציה הגלובלית שייקרה את המזון לתרנגולות (כמו תירס ופולי סויה), ובנוסף התפתחו הבעיות בשרשרת האספקה ​​העולמית כתוצאה מהמלחמה באוקראינה שהשפיעה על יצוא התבואה. 

לעליות בצד ההיצע נוספו העליות מצד הביקוש בגלל שבמהלך הקורונה אנשים היו בסגר ורכשו הרבה מעבר לרכישות הרגילות (מה שבא על חשבון המזון לעופות). לבסוף צריך להביא בחשבון את הקונסולידציה בתעשיית הביצים שהובילה ליצירת אוליגופול (קבוצה קטנה ששולטת בתעשייה) שלמעשה "משחק" במחירים. בין 2021 ל-2023 עלו מחירי הביצים בארה"ב פי 4 והגיעו ב-2023 ל-6 דולר לקרטון של 12 ביצים. מחירי הביצים ירדו אמנם לממוצע של 2.25-2.40 דולר לתריסר אבל לא בכל מקום, כאשר המחירים של תריסר ביצים מתרנגולות שגדלות במקומות פתוחים או ביצים אורגניות נשארו יקרים, בין 3.5 ל-6 דולר לתריסר. 

CALM הוקמה ב-1969 ומוביל אותה אדולפוס בייקר, היו"ר מאז 2010. האיש, שהגיע לחברה בשנות ה-80, הוביל אותה בהצלחה באמצעות התאמה לכל חידושי מהפכת הטכנולוגיה. החברה עוסקת בייצור, דירוג, אריזה, שיווק והפצה של ביצים ומוצרי ביצים ומציעה ביצים מיוחדות, כגון ביצים משופרות מבחינה תזונתית, ללא כלוב, אורגניות, גידול מרעה וחומות, כמו גם ביצים קונבנציונליות תחת שמות מותג שונים. היא מוכרת את מוצריה ללקוחות שונים, לרבות רשתות, חנויות מכולת לאומיות ואזוריות, חנויות מועדונים, סופרמרקטים עצמאיים, מפיצי שירותי מזון וצרכני מוצרי ביצים. 

רק שלושה אנליסטים מכסים

את 2024 סגרה החברה עם מכירות, רווח תפעולי ונקי של 2.33 מיליארד, 308.6 מיליון ו-278 מיליון דולר או 5.69 דולר למניה, וב-12 החודשים האחרונים (עד וכולל אפריל 2025) הגיעו המכירות ל-3.8 מיליארד, הרווח התפעולי והנקי ל-1.23 מיליארד ו-990 מיליון בהתאמה, או רווח למניה של 20.24 דולר. כלומר, המניה נסחרת לפי מכפיל של 4.6. "הבעיה" של החברה היא שרק שלושה אנליסטים מכסים אותה ואיש מהם אינו ממליץ בקנייה למרות המכפיל הנמוך יחסית. מדוע? כי ההנחה היא שהעלייה החדה בהכנסות וברווחיות בשנה האחרונה היא תוצאה של עליית מחירי הביצים והמוצרים הנלווים, והאנליסטים מאמינים שהרווח למניה בשנה הבאה יירד ל-8.16 דולר, מה שאומר שהמכפיל הצפוי הוא כ-11 פעם וזו הסיבה שהחלטתי לכתוב על החברה. הרקורד של האנליסטים הבודדים שמכסים את החברה לאורך השנים אינו משהו שאפשר להתגאות בו. 

קיראו עוד ב"גלובל"

אני מכיר את החברה, ביקרתי במרכז הייצור שלה במיסיסיפי שהמפעל שבמרכזו בהחלט יכול להתחרות, מבחינת מהפכת הטכנולוגיה, בכל חברת הייטק בפאלו אלטו ויש לי היכרות ארוכת ימים עם תעשיית החקלאות. דעתי היא שהסיבה לחששות האנליסטים מצביעה על חוסר הבנה שהולך וגדל לגבי אותן תעשיות, בראשות תעשיית החקלאות, שמבחינת האנליסטים והפרשנים "מפגרות מאחור". כלומר, אנשים שאינם מתעניינים בענפי החקלאות השונים מלבד באמצעות האכילה/שתייה של מוצריהם, אינם מודעים לעובדה שדווקא תעשיות אלו עברו מהפכה טכנולוגית אדירה גם בתחום ההתייעלות וגם בתחום החדשנות, ותהליך המיזוגים והרכישות בתעשייה מבטיח שזה ילך וישתפר. 

החברה נכנסה למאה הנוכחית עם מכירות של 287 מיליון, הפסד של 17.4 מיליון או הפסד של 1.41 דולר למניה. את 2009, תחילת המיזוג הטכנולוגי, היא סיימה עם מכירות 928.8 מיליון, רווח נקי של 79.5 מיליון או רווח של 3.34 דולר למניה. כלומר, מהתחלת המיזוג הטכנולוגי ב-2009 עלה הרווח למניה פי 6, ואילו מחיר המניה עלה בפי 6.6. מה זה אומר? שהמניה אינה נסחרת במחירי חלל כמו אחיותיה הטכנולוגיות. אז יכול מאוד להיות שלאור הירידה שצופים האנליסטים במכירות, בהכנסות וברווח למניה ב-2026 נוכל לקבל את המניה במחיר כלכלי מאוד. 

הערך הפנימי של מניית CALM, נכון ל-13 במאי 2025, הוא 103.29 דולר, זאת על פי מודל ה-Discounted Cash Flows. מחיר השוק הנוכחי היה 92.67 דולר, מה שאומר שהשווי הפנימי גבוה בכמעט 12% ממחיר המניה בשוק. הדעה שלי היא שהמניה חייבת לרדת ולא בגלל שעלתה בצורה כה חדה אלא בגלל מחירי הביצים ומוצריהן שעלו כפי שעלו. מסתבר ש-50 מיליון התרנגולות של החברה מייצרות בערך אחת מכל חמש ביצים שנמכרות בארה"ב. העובדה שמחירי הביצים שולשו בשלוש שנים הפכה את החברה ל"אויבת הציבור מספר 1" עבור מחוקקים ורגולטורים שמנסים לרסן (בלחץ אטומי של הנשיא טראמפ) את כוחות אינפלציית המזון. במרץ פתח משרד המשפטים בחקירה של העלייה במחירי הביצים ושם בוחנים את נוהלי התמחור של החברה ושל חברות אחרות. חקירות הרשויות לצד מחירים גבוהים לצרכן האמריקאי אינם טובים למניות, לבטח לכאלו שנראות כל כך יקרות, אז מומלץ לעקוב כי רק דבר אחד בטוח - הביקוש לביצים לא ירד.

היסטורית, ביצים נוטות להימכר בארה"ב במחיר של 1-2 דולר לתריסר, והנהלת CALM  מודעת למחירים הגבוהים שכנראה לא יחזיקו מעמד. המחיר הסיטונאי של הביצים, אלו הנמכרות למכולות ולמסעדות, כבר החל לרדת כאמור מהשיא של כל הזמנים. "יש לנו עסק שימשיך לגדול", אמר מקס באומן, מנהל הכספים של CALM בשיחת הוועידה לאחרונה, "חשוב שלא נאבד את ההובלה". בשנה האחרונה הגדילה החברה את התרנגולות המטילות שיש לה ב-14% ואת האפרוחים שהיא יכולה לגדל ב-24%. החברה יושבת על כמיליארד דולר במזומן ותמשיך גם לחלק דיבידנד. כאן אפשר לצפות בפעילות במפעלי הטיפול בביצים של המתחרה המקסיקנית PROAN והאמינו לי שב-CALM זה הרבה יותר טכנולוגי. לכן שווה לדעתי לחכות.

המרוץ אחר פתרונות למגפת השמנת היתר

מגיפת ה-Obesity (השמנת יתר) הפכה לאחד מאתגרי הבריאות הגדולים של זמננו. לפי ארגון הבריאות העולמי, יותר ממיליארד אנשים ברחבי העולם סובלים כיום מהשמנת יתר והמספר צפוי להמשיך לטפס. ההתפשטות המהירה של המגפה מייצרת שוק גדול שצומח במהירות עבור חברות תרופות המפתחות טיפולים יעילים, במיוחד טיפולים מבוססי פפטיד 1 (GLP-1) שהראו הבטחה בקידום ירידה במשקל. הטיפולים האלה מייצגים אפשרויות טיפול יעילות ביותר עבור אנשים עם סוכרת סוג 2 והשמנת יתר שמאפשרים שליטה יעילה בגלוקוז וירידה במשקל, תוך הפחתת תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית וכלייתית.


שמן השמנה שומן משקל יתר
השמנת יתר - קרדיט: freepik


על שתי ענקיות הביו רפואה נובו נורדיסק (סימול:NVO) ואלי לילי (סימול:LLY) שכבר פיתחו תרופות על בתחום כמו ה-Wegovy וה-Zepbound כבר כתבנו בעבר, ושתיהן אכן עלו בעקבות אישורי התרופות הנ"ל ב- 347% וב-496% בארבע השנים בין 2020 ל-2024. אלא שמאז הגיעו לשיא ביולי 2024, הפסידו שתי המניות 50% ו-20% מערכן גם בשל ירידה בביקושים ובעיקר בשל הערכות מטורפות אליהן הגיעו בקיץ 2024. 

אין שום ספק ששתי חברות אלו, במיוחד LLY, הן מהשקעות הבריאות המובחרות בוול סטריט אבל לא עליהן אני מדבר הפעם אלא על חברות חלום בתחום. מדוע? כי נובו נורדיסק הגישה השבוע הצעת רכש של 2.2 מיליארד דולר לחברת Septerna (סימול:SEPN), מה שהקפיץ את המניה ביותר מ-50% ביום ד' האחרון. זה הצעד האחרון בסדרה של מהלכים של יצרנית התרופות הדנית שמנסה לשמור על מעמדה כאחת משתי המובילות בשוק האוביסיטי החם לצד LLY. הסיבה לכך, "שיתוף פעולה ורישוי בלעדי עבור פתוח מולקולות קטנות דרך הפה כנגד  השמנה, סוכרת מסוג 2 ומחלות קרדיו-מטבוליות אחרות", שהן כל התחומים שבהם מטפלות תרופות ה-GLP-1 הנוכחיות. 

Septerna הונפקה לפני שנה וגייסה 331 מיליון דולר לפי 18 דולר למניה ובשווי חברה של 800 מיליון, ובתוך חודשיים הגיעה לשווי של 1.290 מיליארד. מאז ירדה עד תחילת החודש שעבר ב-84.5%. למה? בעיקר בשל הירידות ב-NVO אבל לא פחות בשל העלייה קודם לכן אל מעבר לחלל.

חשוב להבין - מגפת השמנת היתר אינה עוצרת, ההפך, היא מזמן הפכה לבעיה בריאותית מובילה, ויותר ויותר חברות נכנסות לתחום. גם חברות כמו AMGN או אסטרה זנקה הענקיות וכולן, כולל איליי לילי המובילה, בודקות כל חברת סטארט אפ שמופיעה. אז הנה לכם שלושה "חלומות" בתחום, VKTX, GPCR ו-ALT שכולן ירדו כמו SEPN וכולן מתקדמות לכיוון החלום.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.



 

 

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    מירון 16/05/2025 19:05
    הגב לתגובה זו
    לאחרונה פורסם כי רופאי נתניהו מתעניינים בקוצב לב חדש מדטרוניק כדי לשפר את את תפקודו.האם אכן מדובר בחברה מובילה בתחום
  • 9.
    מדקיע נבון 16/05/2025 18:39
    הגב לתגובה זו
    האם לדעתך החברה במצב ממנו יכולה רק לעלות או שחלשה
  • 8.
    גרישה 16/05/2025 18:06
    הגב לתגובה זו
    אחת מחברות ביטוח רפואי הגדולות בעולםמדובר בחברה די גדולה המניה שלה צנחה 50% בחודש לא דבר כלכך שכיח בניירות כלכך גדולים מה קורה שם האם לדעתך מעניינת תודה שלמה
  • 7.
    מנכל נובו נורדיסק עוזב תפקידו לא סימן טוב (ל"ת)
    גוזלי 16/05/2025 18:04
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    יהוושוילי 16/05/2025 17:58
    הגב לתגובה זו
    להיכנס רק לאחר שחיטה. אנחנו בתקופה של אי יציבות מסוכנת בארהב בגלל טראמפ.
  • 5.
    יעל 16/05/2025 17:53
    הגב לתגובה זו
    שלמה תודה על הידע והכתבות שלך.אני יודעת שאתה עוקב אחרי Tmoירדה אתמול מתחת 400$ יש חדש שםאו שכל המגזר חושש מטראמפ תודה
  • 4.
    אייל 16/05/2025 17:50
    הגב לתגובה זו
    ירדה מעל 50 אחוז לאחרונהמתי ראית שעולה
  • 3.
    תודה רבה שלמה. מעניין מאוד (ל"ת)
    עמית 16/05/2025 17:50
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    בגן 16/05/2025 17:45
    הגב לתגובה זו
    לדעתי זו הייתה טעות להמר על טראמפ. רואים שהאיש אינו מבין בכלכלה.
  • 1.
    אנונימי 16/05/2025 16:57
    הגב לתגובה זו
    בניגוד לארץ שבה מכסות ומחיר מובטח נשלט עי מעטים אמריקה שוק חופשי מחיר הביצים יכול להשתנות מדי יום בהתאם לביקוש והצע בקיצור יזהר הקונה. יתכן והמונופול הנל כל כך חזק שמכתיב את השוק.