
מה זה המדד המשולב של בנק ישראל ומה אפשר ללמוד ממנו?
המדד המשולב של בנק ישראל הוא כנראה המדד הכי חשוב להבין לאן הכלכלה הולכת; אחרי שנה של דשדוש וירידות קלות 2024, המדד התחיל להראות סימני חיים בסוף השנה – אבל הקצב עדיין רחוק ממה שהמשק צריך; מה היה המדד במרץ ומתחילת השנה ומה המשמעות של הנתונים?
בכל חודש, מפרסם בנק ישראל את אחד הכלים הכי אפקטיביים שלו לניטור הכלכלה: המדד המשולב למצב המשק. הוא לא נוצץ כמו מדד המחירים לצרכן, ולא דרמטי כמו החלטות ריבית, אבל הוא יודע לספר משהו חשוב – מה קרה בכלכלה בחודש החולף. הוא אמור להיות המדד שהכי קרוב לשטח.
בשנתיים האחרונות, המדד הזה משרטט סיפור ברור: מ־2023 ובמיוחד בחודשים האחרונים של השנה על רקע המלחמה ישראל נכנסה לתקופה ממושכת של האטה – עם חודשים שלמים של ירידה בפעילות או קיפאון, ורק לקראת סוף 2024 חזר "דופק" לכלכלה ויש צמיחה.
המדד המשולב לא מנסה לנבא את העתיד. הוא פשוט בודק, בכל חודש, מה קורה בפועל – לפי שורה של נתונים שמרכיבים את הכלכלה הישראלית: יצוא סחורות, יצוא שירותים, פדיון בענפי מסחר ושירותים, נתוני בנייה, תעשייה, צריכה פרטית, תעסוקה, יבוא של חומרי גלם וציוד להשקעה. הוא משקלל ומערבב את המדדים האחרים ונותן תוצר שמבטא על פי בדיקות ומחקר את מצב המשק.
כל אחד מהנתונים האלה מתעדכן בתאריכים שונים, ולכן המדד המשולב נותן תמונה כמעט "בשידור חי" של מצב הפעילות הכלכלית – עוד לפני שהלמ"ס מפרסם את התמ"ג. זה מדד שזז לרוב בשברי אחוזים בכל חודש.
עלייה במדד בחודשים האחרונים - מה זה אומר?
בכל שנת 2024, המדד המשולב רשם עלייה של 1.4% בלבד. זה נתון נמוך שמבטא את המלחמה והשלכותיה על הכלכלה. ברבעון האחרון של 2024 יש התאוששות וזה נמשך לשנה הנוכחית - המדד המשולב לחודש מרץ עלה בשיעור של 0.25% והמדדים לחודשים ינואר ופברואר עודכנו מעלה. נתונים אלו מבטאים המשך צמיחה מתונה בפעילות הכלכלית במשק ברביע הראשון של 2025. המדד המשולב הושפע לטובה מעליית יבוא מוצרי הצריכה, יבוא התשומות לייצור, יצוא הסחורות והרכישות בכרטיסי אשראי (מרץ) ומדד הייצור התעשייתי, מדד הפדיון בשירותים ומדד הפדיון במסחר הקמעונאי (פברואר). לעומת אלה, יצוא השירותים ומשרות השכיר (ינואר) ירדו והשפיעו שלילית על המדד.
העלייה בחודשים האחרונים מסמנת חזרה לצמיחה, אם כי זה עדיין רחוק מהקצב שהיה בעבר. הקצב הנוכחי מלמד על עלייה של כ-3%-3.5% בשנה, זה לא רע, אבל צריך לראות שזה נמשך למרות הטלטלות בכלכלה העולמית כשבעבר המדד עלה אפילו בשיעור גבוה יותר. צריך להזכיר שישראל צומחת יותר מרוב המדינות ב-OECD בעיקר בשל שיעור ילודה גבוה וצמיחה משמעותית יותר, כלומר המדד שצריך לתת אינדיקציה לעלייה בתוצר וצמיחה, צריך להיות בסביבה של הנתונים האלו והוא אכן די קרוב.
- מלכודת קצבאות הילדים - ולמה צריך לבטל אותן?
- אינטל בישראל: "ציוד בניילונים", שבבים ישנים והמפעל שכולם לומדים ממנו
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
המדד חשוב להגיד יודע לנבא תופעות מראש ולזהות מגמות בשוק עוד לפני שהן מופיעות בנתוני התמ"ג. בעבר הוא היה זה שהתריע מראש על תחילת המיתון של 2020 וגם על החזרה לצמיחה בסוף 2021. מנגד, המדד נשען גם על נתונים שחלקם מתעדכנים באיחור – ולכן לכאורה מגיב מאוחר מדי. עם זאת, שקלול הנתונים מספק ערך שלא קיים במדדים אחרים ולמרות שהוא לא תמיד מעודכן הוא מספק מגמה שהיא מאוד חשובה להבנת המשק.
- 1.אנונימי 01/05/2025 12:29הגב לתגובה זומדד משולב זה מדד מאד חכם שכולל בתוכו הרבה מרכיבים פוליטים כלכליים מלחמתיים ועוד לכן אי אפשר לנחש אותו וצריך להמתין לקביעה של בנק יישראל