הסוף להעלאת תעריפים בחברות הסלולר: לא יוכלו לשנות מחיר במהלך תקופת ההתחייבות

החל מה- 31 בדצמבר 2008 לא יוכלו החברות הסלולאריות להעלות תעריפים במהלך תקופת ההתחייבות ויחויבו לקבוע תעריף אחיד מראש לצרכנים בעת ההתקשרות. משרד התקשורת: "הכח יישאר בידי הלקוח"
משה בנימין |

שר התקשורת אריאל אטיאס החליט כי החברות הסלולאריות לא תוכלנה להעלות תעריפים במהלך תקופת ההתחייבות ואף תחויבנה לקבוע תעריף אחיד מראש לצרכנים בעת ההתקשרות, זאת לאחר השימועים שערך משרד התקשורת מול חברות התקשורת בנושא. השינוי יבוצע באמצעות תיקון רישיונות החברות.

על-פי ההנחיות החדשות של משרד התקשורת, מפעילי הסלולר יחויבו להציג למנוייהם את תנאי ההתקשרות באופן שיהיו סופיים, ידועים וקבועים מראש לכל תקופת ההתחייבות. באשר לתעריפי ההתקשרות, אלה ייקבעו ביום ההתקשרות על ידי המפעיל ויהיו אחידים ונקובים בשקלים חדשים למשך כל תקופת ההתחייבות. למרות האמור לעיל, במהלך תקופת ההתקשרות, המפעיל יהיה רשאי כמובן לספק את שירותיו למנוי בתעריפים זולים מאלה שנקבעו מראש בהסכם ההתקשרות.

כיום: המפעילים רשאים לקבוע תעריפים שונים במהלך תקופת ההתחייבות

במצב הקיים כיום, ברישיונות הכלליים של מפעילי הסלולאר, קיימת כבר הוראה לפיה "בהסכם ההתקשרות הכולל תנאי לפיו מתחייב המנוי לתקופת התקשרות מסוימת ("תקופת התחייבות"), יהיו סל השירותים, תעריפיו ותנאיו ידועים וקבועים מראש לכל תקופת ההתחייבות". כמו כן, נקבע כי "בעל הרשיון רשאי לקבוע, לגבי סל שירותים, תעריפים שונים אשר יחולו במשך תקופת ההתחייבות".

בפועל, מה שהתקיים הוא שמפעילים סלולאריים קבעו תעריפים מסוימים בהסכם ההתקשרות, אולם שמרו לעצמם בהסכם את הזכות לשנות את התעריף עד לשיעור מירבי, ובמספר פעמים במהלך התקופה, וזאת כאשר המנוי כבול בהתחייבות אשר הפרתה כרוכה בתשלום דמי יציאה או עמלת מעבר.

כך למשל, בהסכמי ההתקשרות נקבעו שיעורי העלאה שנתיים שהגיעו לעיתים עד ל-30%, והמפעילים אף שמרו לעצמם את הזכות לצבור מספר העלאות במהלך תקופת ההתחייבות.

משרד התקשורת: מדובר ביחסי כוחות בלתי שקולים

במשרד התקשורת מתארים את המצב כהסכם ההתקשרות ה"מאופיין בהעדר שוויון מובנה, ביחסי כוחות בלתי שקולים ובפערי מידע, בין בעל הרישיון ובין המנוי הפרטי".

"משרד התקשורת סבור כי בתוכנית הכוללת תקופת התחייבות, תנאי ההתקשרות, לרבות תעריפיה, צריכים להיות ידועים למנוי וכן צריך שייקבעו מראש".

במשרד מעריכים, כי באמצעות ההחלטה שהתקבלה, לשנות את אופן הצגת המידע, "כוח המיקוח של מנויי המגזר הפרטי ילך ויגבר, הכוח יישאר בידי הלקוח, והתחרות על הצרכן מצד החברות עשויה להתחזק ולהתעצם".

בינתיים התיקון רק בענף הסלולאר

לעת עתה, הוחלט במשרד התקשורת, כי אין צורך להחיל את התיקון על שירותי טלפוניה פנים ארציים ובעלי רישיונות כלליים אחרים (מפעילים בינלאומיים או מפ"א לרבות מפ"א ייחודי) או בעלי רישיון מיוחד לאספקת שירותי גישה לאינטרנט (ISP), אלא אך ורק על מפעילי הסלולאר.

"המשרד נוכח כי בפועל, המפעילים הסלולאריים הינם היחידים שקבעו תעריפים מסוימים בהסכם ההתקשרות, תוך כדי כך ששמרו לעצמם את הזכות לשנות את התעריף עד לשיעור מרבי, ובמספר פעמים במהלך התקופה, וזאת כאשר המנוי כבול בהתחייבות אשר הפרתה כרוכה בתשלום דמי יציאה או עמלת יציאה. זאת ועוד, זה המקום לציין כי תלונות הציבור שהתקבלו במשרד, שעניינן עדכון תעריפים במהלך תקופת ההתחייבות, לרבות פנייה של המועצה הישראלית לצרכנות בעניין זה, הופנו אך רק כלפי המפעילים הסלולאריים".

השר אטיאס: "המצב הקיים הוא בלתי סביר מבחינתי"

שר התקשורת אריאל אטיאס: "אני סבור כי מתן כלים אלו בידי הצרכן עשוי לתרום להרחבת התחרות בין המפעילים השונים. ככלל, התקשרות שבה בעל הרישיון רשאי לשנות תנאי מרכזי בהתקשרות כמו התעריפים במהלך תקופת התחייבות, ומנגד, הלקוח שבוי בהתחייבות כלפי בעל הרישיון ויציאתו מהסכם כרוכה בקנס על אף השינוי בתעריפים שהושת עליו, מקנה לבעל הרישיון יתרון בלתי הוגן כלפי המנוי במתן השירותים, ומחייבת את המנוי לשאת במלוא הסיכון בהיותו כבול לבעל הרישיון.

"מצב כזה הוא בלתי סביר מבחינתי ולכן פעלתי לתיקון המצב הקיים. מבחינתי, המפעיל רשאי לקבוע כל תעריף סביר שיחפוץ, אולם, כל שנדרש הוא כי אותם תעריפים ייקבעו טרם ההתקשרות, באופן שקוף, ברור וודאי".

מועד כניסת התיקון לתוקף יהיה כאמור החל מיום 31 בדצמבר 2008.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה