הגורו ג'ורג' סורוס מתייחס למשבר: "ישנן השפעות על הכלכלה הריאלית, מידת האפקט טרם נאמדה במלואה"

בנוסף מביע המשקיע דעה מנוגדת לגורואים אחרים - משבח את הצעדים שעשה ה'פד' וטוען עוד שהמערכת הפיננסית בארה"ב לא תקרוס
שהם לוי |

ג'ורג' סורוס, מנהל קרנות הגידור הנודע ומיליארדר אגדי, אמר היום בראיון שהעניק ל-CNN כי הפסדי משבר הסאב-פריים עלולים לעבור את הטריליון דולר. למעשה, תיאר את הסיטואציה החמורה ביותר מאז המיתון הגדול של שנות ה-30.

"ההפסדים שבאים להכרה כרגע נאמדים ב-1 טריליון דולר," הגדיר סורוס את תופעת הסאב-פריים בשיחת ועידה כאשר נשאל אודות הדימיון בין תחזיותיו לאלה של קרן המטבע העולמית. "אני מאמין שזו הערכה הוגנת (האומדן של קרן המטבע), אולם המספר עדיין יצמח". עוד הוסיף כי מחירי הנכסים במספר מדינות בארה"ב עדיין ממשיכים להילחץ כלפי מטה," הוסיף סורוס.

סורוס ענה לכתבים ששאלו על ספרו האחרון, "הפרדיגמה החדשה של השווקים הפיננסים: המשבר הפיננסי של 2008 ומשמעויותיו". סורוס מביע פחות חשש מקריסה של המערכת הבנקאית בארה"ב, הודות לפעולות ה'פד' להגברת הנזילות, והתוכנית שרקם יחד עם ג'י פי מורגן להצלת בר סטנס (סימול: BSC).

"אני חושב השלב האקוטי (חמור) של המשבר הוא מאחורינו, ההערכות כי המערכת הפיננסית תקרוס אינן מבוססות", אמר סורוס. באמצע מארס, סייע ה'פד' לג'י פי מורגן לרכוש את בנק ההשקעות בר סטנס ובכך למנוע את קריסתו, מעבר לכך פתח את חלון ההלוואות לחברות הפיננסיות כדי שתוכלנה ללוות בריביות נמוכות. פעולות אלה לחלוטין גרמו לעלייה בבטחון המשקיעים.

למרות זאת, ציין סורוס, כי למשבר הפיננסי מתחילות להיות השפעות משמעותיות על הכלכלה הריאלית, כשהוא מוסיף: "מידת האפקט, לדעתי עדיין לא זוהתה באופן מלא". בתוך כך, הזכיר המשקיע האגדי לחיוב את התקופה הנוכחית בשווקים הפיננסים, כתקופה של מאמצים להפחתת דרגות המינוף, דבר שיגרום לשווקים להיות תנודתיים.

סורוס הזכיר את חוסר השקיפות במוצרי מרווחי האשראי (credit default), שוק שנאמד ב-45 טריליון דולר - שוק שהיה שורש הבעיה של הפחתת ההלוואות הבנקאיות – נדבך מרכזי במשבר הנוכחי (בעיות של נזילות). "זהו מאפיין מדהים, גודלו של שוק ה-CDS הוא שווה בערכו לעושר של משקי הבית האמריקנים וגדול חמש פעמים מסך החוב הלאומי", הדגיש המשקיע.

סורוס כינה את שוק מרווחי האשראי – כסקטור שבו קרנות הגידור פעילות במיוחד – "שוק חסר רגולציה מבחינת ההגינות ומלא בסיכונים. "אתה לעולם לא יודע עם העמיתים יפגשו את ההתחייבויות שלהם".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה