הדולר מנסה להרים ראש; שערו היציג רשם עליה של 0.1%
המטבע הישראלי חתם את יום המסחר בהיחלשות אל מול העיקריים. שערו היציג של הדולר נקבע בעליה של 0.1% לרמה של 3.845 שקל, שערו היציג של האירו נחתם בעליה של 0.08% לרמה של 5.657 שקל.
מחדר המסחר של פורקסיארד נמסר, כי הדולר נסחר במגמת מעורבת מול מרבית המטבעות גם לאורך המסחר אתמול. המשקיעים ממשיכים להתכונן להחלטת הריבית בארצות הברית בשבוע הבא ואתמול גדלו ל-50% מספר המאמינים כי הפדרל ריזרב יכריז על הורדה של חצי אחוז בשער הריבית על הדולר, שאר הנסקרים מאמינים שההורדה תתבצע בשיעור מתון יותר של רבע אחוז בלבד. היום יתפרסמו בארה"ב נתוני תעסוקה מטעם ה-ADP, כמו כן תתפרסם התפוקה ועלות העבודה לרבעון השלישי. מאוחר יותר יפורסמו הזמנות מפעלים ומוצרים ברי-קיימא לצד מדד מנהלי הרכש ללא המגזר היצרני.
כמו כן שר האוצר של ארה"ב, הנרי פולסון, מכין הסכם מחייב בין קובעי המדיניות הפיננסית לבין המלווים המובילים בארה"ב, לפיו הריבית על משכנתאות הסאב-פריים יוקפא לתקופה של 5 שנים, מעבר להצעה של ענקית המשכנתאות פאני-מיי להקפאה של 2-3 שנים. כך אמר מקור המקורב לשולחן המשא ומתן.
המהלך להקפאת תקופת איפוס הריביות הינו חשוב,ועשוי לאפיין את ההיפוך המדובר בשווקים ותחילת מסעו של הדולר האמריקני לרמות של מתחת 1.4000 אל מול האירו תהליך שצפוי לקחת 6-8 חודשים.
הריביות על משכנתאות הסאב-פריים מתחילות לרוב בשער של בין 7% ל-9% ואז עולות ל-11% עד 13%. ההסכם ישאיר את הריביות על השערים הנמוכים יותר, מתחילת ההנפקה. הנרי פולסון פועל לסיום נוסח ההסכם, כשמשבר הנדל"ן נכנס לשנתו השלישית ומאיים על הצמיחה של הכלכלה החזקה ביותר בעולם. נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש ושר האוצר, עשויים להכריז על חתימת ההסכם מחר (ה').
עידן הרטמן אנליסט בכיר מחדר העסקאות של פורקס יארד מציין: שקיימת אפשרות של היפוך מגמה בשווקים העולמיים הנתמכת על ידי כל הפעולות של הממשל האמריקאי, מה עוד שחודשים נובמבר דצמבר הם חודשים המאופיינים בפעילות צרכנית עניפה מפאת החגים בארה"ב (חג ההודיה וחג המולד) עוד צפויים להעיד על כך הנתונים העתידיים להתפרסם מאוחר יותר היום, אבל עוד מוקדם לדעת מכיוון שהורדה אגרסיבית נוספת של שער הריבית בארה"ב עלולה לשלוח את השטר הירוק לשפלים חדשים אל מול המטבעות העיקריים.
בשווקים המקומיים השקל נסחר ביציבות אל מול הדולר על רקע מסחר דליל יחסית לקראת חג החנוכה. כעת נסחר הדולר סביב 3.8410 שקלים. ככל הנראה יחסי הכוחות בין הדולר והשקל כבר מתמחרים הורדת ריבית על ידי הבנק המרכזי בארה"ב בשבוע הבא, ובמקרה והורדת הריבית תהא ברמה של 0.5% בארה"ב הרי שפער הריביות בין הישראלי לאמריקאי ייסגר קליל ויעמוד על שער של 4.0%, תסריט זה עשוי להעניק לשקל מומנטום חיובי שיחזק את השקל אל רמה של מתחת 3.82 שקלים לדולר. בקנדה, להפתעת המשקיעים החליט הבנק המרכזי אתמול לקצץ את הריבית ב-0.25% לרמה של 4.25%, החלטה זו שלחה את הדולר הקנדי לשפל של 11 שבועות אל מול הדולר, כעת הצמד דולר/קנדי נסחר סביב 1.0150 והעלייה רחוקה מסיום. גל הורדות הריבית בעולם נובע מהחשש של הבנקים המרכזיים להיקלע להאטה כלכלית עקב משבר שוק המשכנתאות בארה"ב המביא לקשיי נזילות פיננסית ופוגע בשוק האשראי. במקרה זה המדיניות המוניטרית תומכת בהפחתות ריבית שעוזרות להעניק חמצן למערכת הפיננסית וזאת על מנת להימנע מהזרמת הון לשווקים הנגרמת מקשיי נזילות אשר מקורם במשבר הסאב פריים.
הנפט מתאושש לאחר הפיחות החד שפקד אותו בימים האחרונים וזאת בעקבות החלטת אופ"ק היום. הארגון החליט להשאיר את היצע התפוקה על כנו מכיוון שלטענתם היקפי הביקוש אל מול היקפי ההיצע עומדים בשיווי משקל המשתקף במחירי השוק ולכן אין העומדים בראש האירגון רואים צורך להתערב ברמה של שינוי היקפי ההיצע לאחר שחלופה זו נידונה בישיבתה היום.
הציפייה להעלאת התפוקה מצד אופ"ק הביאה בשבוע האחרון לירידה של כעשרה אחוזים במחירה של חבית נפט בבורסת הסחורות של ניו יורק אל מתחת לרף 90$, ובכך הרחיקה את מחיר החבית מרף 100 הדולרים ממנו חששו בכירים בשוק האנרגיה העולמי.כאמור עם קבלת ההחלטה, צפויה מטבע הדברים עליית המחירים להימשך בימים הקרובים - ולהביא בהמשך גם לעליית מחירי הדלקים בישראל.