להכניס היגיון ל-ווב 2.0 לפני שרוכבים על הגל
תשומת הלב הניתנת לתופעת ה-Web 2.0 מזכירה את ה-buzz וההתרגשות של ימי הדוט.קום. בדצמבר 1999 הכתיר המגזין "טיים" את חלוץ הדוט.קום, ג'ף בזוס מאמזון לאיש השנה, ובדצמבר 2006 שם המגזין את "you", כלומר כל אחד מאיתנו - המשתמשים, על השער. התמונה כללה מראה שקופה במקום המסך של עמדת אתר שיתוף קבצי הווידיאו העולמי YouTube.
כפי שכתב ריק סטנגל, עורך המגזין "טיים": "ב-2006 הפך ה-World Wide Web לכלי כדי לצרף יחד את התרומות הקטנות של מיליונים ולעשות אותם למה שנחשב".
בעוד עדיין לא ברור מהי המשמעות האמיתית של Web 2.0, הרי מדובר במערך של טכנולוגיות ומגמות חברתיות הכרוכות בדרך כלל עם מושג זה ומאפשרות לנו לגשת בקלות ולהוסיף לתרומות הרבות הקטנות של זרים לנו.
בזכות החדשנות שלה, מאפייניה שאינם מוגדרים היטב, והרעש שמסביב, הכנסת היגיון לתופעת ה-Web 2.0 אינה משימה קלה. התוצאה המדהימה ביותר של סקר עדכני של תאגיד המחקר Cutter אותו מייצגת STKI בישראל, הייתה הבלבול המשמעותי סביב Web 2.0.
חלק גדול מהאנשים אינו יודע אילו יישומים ישירים מציעה Web 2.0 לארגוניהם, וכאשר משיבים התבקשו לזהות את השחקנים המובילים בחזית מגמה זאת, יש מעט קונסיסטנטיות בתשובות וחלק מהשחקנים השולטים בלטו בהתעלמות מהם.
יתר על כן, כאשר נשאלו האם הם מאמינים שעסקיהם יסבלו אם לא יאמצו Web 2.0, שליש מהמשתתפים לא היו מסוגלים לענות. עדיין, רק 4% מהמשיבים מרגישים כי ל-Web 2.0 לא תהיה השפעה על ארגוניהם, בעוד 45% מצפים לשינוי משמעותי. במלים אחרות, התחושה היא ש-Web 2.0 הנה תופעה חשובה, אך עדיין לא ברור כיצד ניתן ליישמה ביעילות בארגונים.
תוצאות אלה אינן מפתיעות, מאחר שטכנולוגיית Web 2.0 הנה עדיין בתהליך התגבשות וצריכה להוכיח את שימושיותה מעבר ליישומי נישה. כהוכחה לכמה מוקדם אנו נמצאים בשלב האימוץ, רק 17% מהמשיבים רואים את השימוש ברעיונות Web 2.0 כהכרח תחרותי.
הלהיט - וידיאו מקוון
מרבית הארגונים בסקר אינם רואים צורך בנקיטת גישה רדיקלית כלפי אימוץ Web 2.0 ועם זאת, חשוב לעקוב אחרי תופעה זאת כדי להבין אותה ולעקוב אחר התפתחותה המהירה. חוסר תשומת לב ומודעות יכול להיות מסוכן מאוד אם תופעת Web 2.0 תמשיך להתלהט. בסופו של דבר, מקצועני מערכות מידע, עם הבנתם הן בטכנולוגיה והן בצד העסקי, הם אלה שצריכים להכריע ביחס לפוטנציאל של מגמת Web 2.0.
בנוסף, Cutter ביקשה ממנמ"רים המשתתפים בסקר הטכנולוגיות המתפתחות החודשי שלה, לספר לה באיזה יישומי Web 2.0 הם משתמשים אישית.
התוצאות מצביעות על שימוש משמעותי בטכנולוגיות אלה. כמעט מחצית המשיבים צופים בווידאו במקוון ומשתמשים ב-Wikis, בלוגים ו-RSS; כשליש משתמשים באתרי נטוורקינג חברתי כמו Linkedin ו-12% משתמשים בעולמות וירטואליים כמו Selond Life.
מעניין אילו תשובות היו מתקבלות אם משאל זה היה מתבצע בישראל...
* הכותבת היא אנליסטית בכירה וסמנכ"ל ב-STKI.