
פיטורים באינטל - מה יקבלו המפוטרים ולמה זה פחות מסבב הפיטורים הקודם?
כמה יפוטרו בארץ, מה תכלול חבילת הפרישה והאם מדובר בסבב האחרון?
הפיטורים באינטל החלו. מדובר בסבב פיטורים רחב - כ-20% מעובדי הייצור יפוטרו ויהיו גם פיטורים בהיקף ושיעור נמוך יותר בפיתוח. אינטל היא עדיין המעסיקה הכי גדולה בארץ עם קרוב ל-10,000 עובדים (לפני כשנה וחצי היו כ-12 אלף עובדים) והמשמעות המקומית היא פיטורי כ-700 עובדים ומעלה.
לקריאה חשובה - העתיד של עובדי אינטל בישראל
הפיטורים מגיעים זמן קצר אחרי כניסתו של המנכ"ל החדש, ליפ-בו טאן שדוגל בהתייעלות לצד מיקוד החברה במנועי צמיחה כמו AI. מה שמבדיל את סבב הפיטורים הנוכחי מסבבים קודמים, הוא התנאים שמוצעים לעובדים שעוזבים במסגרת תוכנית פרישה ולמפוטרים. העובדים לא יקבלו הפעם חבילות פרישה נדיבות כפי שהיה בסבב הפיטורים הקודם. אז הוצעו מענקי הסתגלות וניתנו פיצויים בשיעור גבוה ממה שאינטל מחויבת להם. ההערכות הן שמפוטר בסבב הקודםפ קיבל חבילה שגדולה בכ-20%-30% ממפוטר בסב הזה.
לפני כשנה-שנה וחצי, במהלך פיטורים קודם של אינטל, קיבלו עובדים במדינות שונות במסגרת תוכניות פרישה מרצון פיצויים שהגיעו עד 19 חודשי שכר, בהתאם לוותק. לצד זה, הוצעו גם ליווי תעסוקתי, סדנאות הכנה לשוק העבודה והארכות ביטוחיות. תוכניות הפרישה מרצון יוצעו גם כעת, אבל היקף המענקים יצטמצם דרמטית, כשעל פי ההערכות כתלות בוותק זה יגיע לעד 10 משכורות לכל היותר. וגם - למפוטרים לא יינתנו פיצויים מוגדלים. כלפי חוץ באינטל לא יספרו שמדובר על קיצוץ דרמטי בחבילת הפרישה, אבל לביזפורטל נודע שמדובר בהוראה שהגיעה מלמעלה והיא תקפה לכל העולם.
- באמבל מפטרת 30% מהעובדים - והמניה מזנקת ב-25%
- פיטורי ענק באינטל - מעל 700 עובדים יפוטרו בישראל החל מחודש הבא
הפיטורים האלו הם הכרח מבחינתה של אינטל. השאלה אם זה סוף פסוק ובאינטל לא יתחייבו לכך, זה תלוי מאוד בכיוון העתידי של הייצור וביכולות שהחברה מנסה להגיע אליהן. היום דיווחנו כי הליך ה-18A שבייצור שאינטל תלתה בו תקוות רבות, לא מצליח להגיע ללקוחות והנהלת החברה חושבת לזנוח את הליך הייצור הזה ולעבור לייצור של 14A שכך גם יגיע ליכולות טכנולוגיות כמו של TSMC. זה יהיה אתגר גדול, אבל עצם ההודאה בכישלון היא הישג. ההנהלה הקודמת לא היתה מסוגלת לעשות זאת - הרחבה: אינטל תמציא את עצמה מחדש, אך האם תתבצע גם מחיקת ערך?.
אלא שהמשמעות עלולה להיות פיטורים וצמצומים נוספים בהמשך. תחום הייצור, נזכיר, מאכזב מאוד, רחוק מלהגיע ליעדים, ורחוק גם מבחינה טכנולוגית מהמובילה העולמית - TSMC. ברקע יש שיחות בין שתי חברות השבבים על כניסה של TSMC לחלק מפעילות הייצור במקומות מסוימים בעולם, עם העדפה בולטת לארה"ב. למעשה, לאינטל יש עוד הרבה להתקדם בייצור המקומי, בזכות הסובסידיות הגדולות שניתנות בארה"ב, לפני שהיא תמשיך להתפתח בייצור במקומות נוספים בעולם. המשמעות לישראל היתה כתובה על הקיר - צמצומים ופיטורים.
אינטל, שפעם שלטה בשוק השבבים, נמצאת בשנים האחרונות תחת לחץ כבד. ירידה בביקוש לשבבים למחשבים אישיים ושרתים, תחרות עזה מצד TSMC הטאיוונית ו-אנבידיה בתחום הבינה המלאכותית, כשהיא כושלת בפיתוח שבבים מתקדמים מה שהוביל להרעה גם בתחום הייצור וגם בתחום הפיתוח, ולירידה בהכנסות השנתיות ב-2024 ל-54 מיליארד דולר. החברה עברה להפסד ובתחום הייצור ההפסד הגיע למעל 4 מיליארד דולר. הרווחים יגיעו במקרה הטוב רק עוד שנתיים, אלא אם ההנהלה תפעל בצעדים חריפים.
- כמה מרוויחים באנבידיה והאם העובדים החדשים ירוויחו כמו הקיימים?
- השכר הממוצע מטפס, אבל בהייטק המגמה מתהפכת: שכר ריאלי בירידה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
כדי להתמודד עם האתגרים, אינטל החליפה את מנכ"לה, פט גלסינגר, בליפ-בו טאן. טאן, ששימש בעבר כדירקטור בחברה, מתמקד בצמצום "שומנים ארגוניים", דחיקת שכבות ניהול והשקעה בטכנולוגיות חדשות. הפיטורים הנוכחיים הם המשך לגל קיצוצות קודם: ב-2024 פיטרה אינטל 15,000 עובדים, והודיעה על תוכנית לחסוך 10 מיליארד דולר עד סוף 2025.
הפיטורים כעת מתמקדים במגזר הייצור, אבל גם בפיתוח, אם כי באופן חלקי. יודגש שהפיטורים נעשים באופן שוטף ומדורג כבר תקופה ממושכת, כשתקנים לא מתמלאים עם עזיבות, כך שמצבת העובדים ירדה דרמטית בארץ ובעולם. הייצור מונה כמחצית מכוח העבודה של אינטל - כ-54,000 מתוך 108,900 עובדים בסוף 2024. אינטל תפטר 15%–20% מעובדי המפעלים, כאשר ההערכות מדברות על 9,000–12,000 משרות שייעלמו. המהלך ישפיע על כל אתרים ברחבי העולם. צ'אנדרסקראן הדגיש כי הפיטורים יתבססו על סדרי עדיפויות השקעה, הערכת כישורים והחלטות קשות בנוגע לפרויקטים. בניגוד לפיטורים קודמים, הפעם לא יוצעו תוכניות פרישה מרצון, והבחירה בעובדים שיישארו תיעשה על בסיס ביצועים וצרכים אסטרטגיים.
השפעה על ישראל: קריית גת במוקד
בישראל, מפעל קריית גת הוא עוגן מרכזי של אינטל, עם מעל 4,000 עובדים מתוך כ-10 אלף עובדים. רוב המפוטרים יהיו ככל הנראה ממפעלי הייצור. נראה שאחרי הסבב הפיטורים הזה תעסיק אינטל בארץ כ-8,000 עובדים, עדיין משמעותי מאוד, אבל הפער בין חברות השבבים האחרות מצטמצם לגמרי - בעוד אינטל מפוטרת, אנבידיה מגייסת בקצב של 1,000 עובדים בשנה. אנבידיה מתרכזת בפיתוח ולא בייצור והיא גדולה בהיקף העובדים בתחום המו"פ עם מרכזים מקומיים בהיקף 4,500 עובדים וגיוס בקצב של 80-100 עובדים בחודש - אנבידיה מגייסת בישראל 80-100 עובדים בחודש
- 2.הייתי צריך לעזוב לפני שנה (ל"ת)אנונימי 08/07/2025 04:00הגב לתגובה זו
- 1.אנונימי 08/07/2025 03:42הגב לתגובה זולא מספרים רק מה שהחברה רוצה