ליאור ברק
צילום: יח"צ

אופציה לביטוח מניות - הגנה או גורם להפסדים?

ליאור ברק על רכישת אופציות - כלי שיגן עליכם מירידות במחיר המניות ויאפשר לכם שקט נפשי, גם בשוק התנודתי של החודשים האחרונים
ליאור ברק | (1)
נושאים בכתבה אופציות

כולנו מבינים את חשיבות הביטוח של נכסים כמו מכוניות או דירות, אולם רובנו לא חושבים על המניות שאנו מחזיקים כהשקעה כנכס בר ביטוח. יחד עם זאת, בשוק ההון ניתן לרכוש ביטוח על מניות. כך למשל, בשוק ההון האמריקני, על כל 100 מניות של חברה מסוימת שמחזיק משקיע, הוא יכול לרכוש ביטוח בדמות רכישת אופציה מסוג מכר על אותה מניה. ככל שתקופת הביטוח תהיה ארוכה יותר ו/או המניה תנודתית יותר ואי-הוודאות גדולה יותר, כך עלות הביטוח (הפרמיה) שנצטרך לשלם תהיה גבוהה יותר. אם נחליט בשלב כלשהו שאנחנו לא מעוניינים בביטוח נוכל "להפסיקו" ולשלם רק את "החלק היחסי" בו השתמשנו.

ביטוח על מניות - כיצד זה עובד? לרוכש אופציה אמריקנית מסוג מכר יש הזכות למכור את המניות שהוא מחזיק במחיר מסוים (מחיר מימוש) עד מועד מסוים (מועד הפקיעה). אם נניח שמשקיע קנה 100 מניות של חברת אפל, כל אחת במחיר של 100 דולר, ובמקביל קנה אופציה מסוג מכר למועד פקיעה 20 בינואר 2017 במחיר מימוש של 100 דולר, למשקיע תהיה הזכות למכור עד וכולל מועד הפקיעה את 100 המניות שרכש במחיר של 100 דולר למניה. תמורת זכות זו, המשקיע יאלץ לשלם סכום שעומד על כ-800 דולר.

לצורך המחשה, במצב קיצוני בו ביום הפקיעה מניית חברת אפל תסחר במחיר של 50 דולר למניה, משקיע שלא רכש ביטוח יפסיד סכום של 5,000 דולר, בעוד שלמשקיע שרכש ביטוח תהיה הזכות למכור את מניותיו במחיר של 100 דולר, והפסדו באירוע קיצון שכזה יהיה 800 דולר בלבד (לא כללתי תקבול דיבידנדים – חלוקת חלק מרווחי החברה למחזיקי המניות - אם היו).

יחד עם זאת, הביטוח יכול גם להוות משקולת. אם מניית אפל תיסחר ביום הפקיעה במחיר של 110 דולר (עליה נאה של 10% בחצי שנה), המשקיע המחזיק גם במניות וגם באופציה יהיה ברווח של 200 דולר (בקיזוז עלות האופציה), כשמשקיע שרק החזיק במניות יהיה ברווח של 1,000 דולר (לא כולל דיבידנד). זה טבעו של ביטוח (בהנחה שמחזיקים אותו עד הפקיעה) – הוא מגן עלינו במקרה הצורך אך עולה כסף ולכן גם במקרה בו המניה תעלה בחדות – נצטרך להסתפק ברווח קטן יותר ביחס למחזיק המניות ללא הביטוח.   להגן או לא להגן, וכמה לשלם על זה? עלות הביטוח בשוק ההון משתנה לפי היקף הביטוח שאנחנו מעוניינים לרכוש ותקופת הביטוח, ויכולה לנוע בין אחוזים בודדים לעשרות אחוזים מערך ההשקעה שלנו. אולם צריך לזכור כי ביטוח הוא מוצר משלים יקר יחסית לגבי כל נכס (שוב, תלוי במידת ההיקף וההגנה שהוא מספק).

בטבלה המצורפת כללתי מקרה מבחן (Test-Case) שבו תיק מניות המורכב ממניותיהן של 5 חברות (100 מניות מכל חברה) שנרכשו ב-4 בפברואר 2016, במקביל לרכישת ביטוח עליהן (אופציה מסוג מכר). כדאי להזכיר שהרכישה הגיעה לאחר שמתחילת שנת 2016 ועד ליום הרכישה המדדים הראשיים בארה"ב ירדו כ-8% ואי הוודאות בהקשר לכיוונו של שוק ההון הייתה גדולה. לפיכך, בחרתי לבחון בתקופה זו את רכישת המניות במקביל לרכישת ביטוח – מעין בניית תיק מנייתי בסיכון שאינו גבוה מדי.

החברות שבחרתי היו כאלה בעלות מחיר יעד חציוני שגבוה ממחיר המניה הנוכחי. את רכישת הביטוח בחרתי לבחון לשני מועדי הפקיעה הזמינים לתקופת השקעה של כ-4 חודשים. הביטוח שנרכש הינו הקרוב ביותר למחיר המניה כפי שהיה ביום יצירת התיק. להלן התיק המנייתי כפי שנבנה בפברואר ומצבו כעבור כשלושה חודשים וחצי, ב-27 במאי:

כפי שניתן לראות, הרווח בתיק ללא הביטוח עמד בסה"כ על 4,679 דולר (לא כולל דיבידנד ועמלות), ואילו הרווח עם רכישת הביטוח עמד על 1,765 דולר. אם נתבונן בשורה השלישית במניית דיסני, נראה מצב שבו ללא הביטוח המשקיע היה מרוויח ואילו עם הביטוח באותה השקעה קיים הפסד, קטן אמנם, למשקיע. דבר זה אינו מפתיע שכן שילמנו על הביטוח סכום כספי – כך שהתשואה במקרה של עליות תהיה לעולם נמוכה יותר עם ביטוח מאשר בלעדיו.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

אם יוצא אפוא שקונה הביטוח הפסיד סכום כסף על הביטוח שרכש, אזי מי שקיבל אותו הוא מוכר הביטוח (כותב האופציה) וניתן בסה"כ ללמוד שבמקרים שבהם מחיר המניה עולה, עומד במקום ואף יורד מעט, כותב האופציה מרוויח. כדאי לציין שבפני המשקיע קיימת אפשרות של רכישת ביטוח "זול" יותר (אופציה מכר מחוץ לכסף) – במצב זה המשקיע מוכן לספוג אחוז מסוים אך לא מעבר לאותו אחוז שקבע. במקרה זה, יוכל המשקיע לשלם סכומים קטנים יותר על ביטוח שירכוש.

לסיכום, אופציה מסוג מכר היא מכשיר נהדר לגידור השקעות (הקטנת הסיכון ע"י רכישת ביטוח). בשימוש נכון בכלי, ההפסד לקונה האופציה (רוכש הביטוח) הינו מוגבל ועומד על עלות האופציה בלבד. יחד עם זאת, ברכישת ביטוח צריך לזכור את המשקולת הפוטנציאלית שיכולה להיות לרכישת הביטוח על תשואת התיק של המשקיע.   ברבור שחור  כפי שראינו בדוגמאות, רכישת הביטוח היוותה משקולת (בדיעבד), אך האם זה תמיד כך?לשם ההמחשה, נזכיר את חברת התרופות הקנדית וליאנט (VRX) שביום מסחר אחד איבדה כ-50% משוויה. מחיר המניה בתחילת פברואר היה 96.94 דולר וכיום מחירה עומד על 28.42 דולר. משקיע שהיה רוכש את המניה במקביל לרכישת התיק שהוצג למעלה היה מפסיד על מניותיו סכום של 6,852 דולר או כ-70% על השקעתו. לעומתו, משקיע שהיה רוכש ביטוח במחיר מימוש של 100 דולר ובעלות של כ-1,750 דולר, היה מפסיד על השקעתו סכום של כ-1,450 דולר או כ-15% על השקעתו. כלומר, הביטוח היה חוסך למשקיע הפסד של 70%, הפסד משמעותי לכל הדעות.

*** ליאור ברק הוא מרצה במכללת פסגות. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    יניב 02/06/2016 15:37
    הגב לתגובה זו
    צודק אבל ביטוח צריך לגלגל ואם קונים לשנה זה כבר לא כדאי כי אז מחיר האופציה יקר מאד .