על חלומות של משקיעים, בין פלוריסטם לאמג'ן
ספר הבז', המסמך האמיתי ביותר לגבי כלכלת ארה"ב, מראה שהכלכלה ממשיכה לצמוח, לאט אבל טוב יותר מהחודש הקודם. אין שום ספק שזה צריך לפגוע במניות - ברננקי עלול להחליט שלא להזרים כסף, כי באמת לא צריך. הסקטור הפרטי הוסיף במאי 135 אלף משרות בארה"ב, וזה אסון של ממש, הרי הקונצנזוס ציפה ל-170 אלף (בפעם הקודמת ציפו לפחות ממה שהנתונים הראו, וגם זה היה רע). העלות לעובד (הפריון בעצם) ממשיכה לרדת, והגיעה במאי לרמה הנמוכה מאז 1947 - שזה אסון אפילו גדול יותר, כי מעמד העובדים נפגע, למרות ניטרול את האינפלציה, לא? הזמנות מהתעשייה האמריקנית עלו באחוז, שוד ושבר, המחירים עלולים לעלות ובעקבותיהם גם הריבית. סקטור השירותים התחזק גם הוא במאי, שומו שמיים נורא ואיום, וראש ממשלת יפן מאכזב את הקונצנזוס - סוף העולם מגיע.
בנוסף לכל הצרות ספרד מתאוששת בשקט (מי בכלל רוצה לכתוב על כך) והלטביים השתגעו, לחצו והתקבלו לגוש האירו. מה הם? מתאבדים? זה הזמן לשלוף שוב את פאבר, רוג'רס וחבריהם מקבוצת Doomsdays. מזל שיש בסביבה כמה אופטימיים חסרי תקנה ולוזרים כמו פרופסור ג'רמי סיגל וורן באפט, שחושבים אחרת ובדרך כלל גם צודקים.
בין אמג'ן (סימול: AMGN) לפלוריסטם (סימול: PSTI)
שוק המניות מציע בתחום הבריאות, מגוון רחב של השקעות. מ"השקעות חלום" נטו כמו PSTI, ACTC, BCLI, CUR ועוד כ-100 דומות ועד "השקעות סולידיות עם חלומות built-in”" כמו AMGN, NVS, TEVA , JNJ, PFE, ביניהן סל מהסוג של XLV (מניות הבריאות ב-S&P) מצוי שם לנוחיותכם. רק דבר אחד חשוב לזכור, משהו שאנחנו חוזרים עליו מאז נחשפנו לראשונה בתחום הבריאות בהנפקות הביו של שנות ה-80' - אם המשקיע אינו ספקולנט אמיתי, אדם עשיר ואחד שתופס עצבים במהירות - אסור לו להשקיע יותר מ-10% מיכולות ההשקעה שלו ב"השקעות חלום", עדיף 5% מקסימום.
אין כמובן שום קשר בין PSTI ל-AMGN, אלו שני עולמות שונים. אבל מה שקרה השבוע בשתי המניות מוכיח עד כמה המשקיע ההגיוני חייב לדבוק בהצעה שלנו (שהיא לא שלנו במקור, אבותינו לימדו כך בעבר). לחברות חלום יש שלוש בעיות מרכזיות. הראשונה, מעל 95% מתוכן אינן מגשימות את החלום ונעלמות בדרך לשם. השנייה, לאורך הדרך להגשמת החלום הזעזועים במניותיהן יכולים לגרום להתקפי לב ובדרך כלל מביאים את המשקיעים בהן למכור בתחתית ולחזור למעלה. השלישית קשורה בזמן לשוק - אם ועד הן מגיעות לשוק, המספרים שיצרו את החלום כבר אינם רלוונטיים. בחברות בריאות מבוססות החלומות חבויים בפנים. למעט מקרים קיצוניים, ההשפעה של "הצלחה" או "כשלון" בדרך ליעד לא משפיעים כמעט על מחיר המניה בעת ההודעה. אמג'ן הודיעה השבוע על צעד משמעותי קדימה בפיתוח וירוס שמשמיד תאים סרטניים בגוף. תוצאות הביניים שפרסמה החברה לגבי השלב השלישי והאחרון של הבדיקות הקליניות, הראו שה-T-Vec שהחברה הנדסה, וירוס אונקוליטי (oncolytic virus) שנכנס לתאים סרטניים, ממית אותם ובו זמנית משפר את מצב הכדוריות הלבנות בדם שעוזרות למערכת החיסון, הראה סימנים ברורים של עלייה בהישרדות אצל חולים במלנומה (סרטן שמתחיל בעור ומתפשט). הווירוס, שהונדס במעבדות החברה, משכפל עצמו בתוך הרקמה הסרטנית וקורע אותה, מה שמאפשר לכדוריות הלבנות "להילחם". דבר שאולי יותר מעניין את בעלי המניות, שאמג'ן מקדימה את החברה השווייצרית הענקית רוש (סימול: RHHBY) והענקיות האמריקניות מרק (סימול: MRK) ובריסטול מאייר (סימול: BMY) בתחום הזה.
ובאשר למניית AMGN? מאומה, אפילו ירדה מעט (אפילו רכישת "היהלום הגנומי" Decode Genetics של ד"ר Kari Stefansson האיסלנדית, שכל חברה רפואית רצינית התאוותה לה לא הזיזה את המניה). פלוריסטם, לעומת זאת, איבדה 26% מערכה בפחות משעה לאחר שנודעה ההודעה מה-FDA, לפיה הסוכנות עוצרת את הבדיקות בתרופת הכאב שרירים שלה. תרופה שנמצאת בשלב הקליני השני של הבדיקות, וזאת בעקבות התקפת אלרגיה ממנה סבלה אחת מ-74 הנבדקים. תוך 30 יום צפויה להחליט ה-FDA כיצד לנהוג (לדעתנו הודעה מתחייבת, אבל חסרת משמעות לחברה כפי שהבינו, בצדק, באופנהיימר, שם המליצו על המניה).
הדרך להגשמת החלום של PSTI, ACTC ואחרות ארוכה מאוד. מי שאומר לכם שסיכויי ההצלחה גבוהים מ-50% עובד עליכם. על מכירות של 17.6 מיליארד אמג'ן הרוויחה ב-2012 4.4 מיליארד דולרים, השנה היא צפויה להרוויח 5.5 מיליארד על מכירות של כ-18 מיליארד והמניה בסביבות שיא כל הזמנים. אנחנו השתתפנו בהנפקת AMGN בשנת 1984. המניה הונפקה ב-5 דולר (10 סנט מתואם להיום). היו אז עשרות הנפקות חלום בתחום הביו, שכולן הונפקו בהנפקות חמות (כולל אינטרפארם וביו טכנולוגיה כללית) בטווח מחירים של 3-10 דולרים . כמה מהן קיימות היום, 5-6? אולי. "אתם רוצים להשקיע בחלום?", שאל אז הגדול מכולם פרד אדלר, "תשקיעו 95% מהכסף בפייזר (סימול: PFE) ואת היתר תחלקו בין אמג'ן והאחרות. רוב החלומות מתגשמים, בפייזרים של העולם". מדוע נייס (סימול: NICE) וורינט (סימול: VRNT) אינן מתמזגות?
תחום המודיעין העסקי או המודיעין השימושי בעסקים (Actionable Intelligence), הוא תחום שהתחיל מפיתוח צבאי ואומץ באמצעות "העברת טכנולוגיה" בשוק האזרחי. היום, עם המעבר וההתמקדות במה שקרוי Big Data ו-Cloud Computing, הוא מקבל זריקת מרץ רצינית ביותר. לא שבעבר חשיבות האיסוף, ניתוח והצגת נתונים חשובים לניהול העסק היה חשוב פחות או צמח לאט, אלא שבסביבת ה-IT של היום והתקדמות הגלובליזציה אין ספק שהאיסוף והשימוש במודיעין הפך לקריטריון קריטי להצלחה עסקית.
נייס הוקמה באמצע שנות ה-80' ע"י קבוצת יוצאי צבא בהובלתם של דידי ארזי ובני לוין. ורינט הוקמה כקומברס אינפוסי בשנת 1994 והפכה לורינט לאחר שה-FBI חשד שהחברה אוספת נתונים לא כשרים. לאחר מכן קובי אלכסנדר, מייסדה של קומברס, החליט "להתחיל מחדש" ושינה את השם. בכל מקרה, שתי החברות, פועלות בתחום Enterprise software - חלק אינטגרלי מתעשיית ה-IT, ומספקות לחברות העסקיות מכשירים לניהול עסקי שחשיבותם הולכת וגדלה (כאמור) עם הגלובליזציה וה-IT.
תחום ה-Enterprise software "נשלט" ע"י ענקיות התוכנה, SAP, אורקל, מיקרוסופט, Sage הבריטית ועוד. אלו הן הלקוחות העיקריים של חברות כמו נייס וורינט, המייצרות. אם לפרט קצת יותר, החברות הישראליות אוספות, אוגרות ויודעות לנתח מידע המאפשר ללקוח להחליט חכם יותר מבחינה עסקית וכמובן להגן על עצמו. שתי החברות פועלות במספר תת תחומים כמו מודיעין עסקי (Enterprise Intelligence), מעקב וידאו עסקי (Video Intelligence), איסוף מודיעין תקשורתי (Communications Intelligence) וכו'. בכל התחומים כל אחת מהן היא המתחרה הגדולה של האחרת. בנוסף, הן מתחרות נגד שורה ארוכה של חברות ענק כמו היוליט פאקארד, יונייטד טכנולוג'יז, Bosch Security Systems, האניוול (כולן באמצעות חטיבות מתמחות) ושורה ארוכה בהרבה של חברות קטנות יותר.
אין שום ספק שהתחרות הייתה קלה בהרבה אם היו מתמזגות. לנייס וורינט כמה יתרונות גדולים על פני המתחרות. הן הוותיקות בתחום, התבססו בשוק היטב (משרתות את רוב חברות ה-S&P), הידע המצטבר שלהן (ממה שבדקנו) בקדמת התחום והן "נשענות" על מו"פ ברמה הגבוהה ביותר (כולל מערכת הביטחון). שתי החברות מוכרות את החלק הארי של תוצרתן מחוץ לישראל. ב-2012 הגיעו %62.5 מהכנסות נייס מיבשת אמריקה כולה, %24 מאירופה והיתרה מאסיה, כולל ישראל. אצל ורינט החלוקה הייתה 53%, 27% ו-20% בהתאמה. ב-2012 מכרה נייס ב-879 מיליון דולרים, כאשר הרווח התפעולי שלה הגיע ל-45.6 מיליון והנקי ל-67.9 מיליון ורווח של 1.09 למניה. ורינט הגיעה להכנסה של 839.5 מיליון, רווח תפעולי של 99.6 מיליון ונקי של 58.8 מיליון דולרים או 96 סנט למניה. אין שום ספק שמיזוג בין החברות היה מייצר "גורילה" אמתית בתחום המודיעין העסקי, וחוסך משמעותית בהוצאות.
לכל אחת מהחברות נוצרו במהלך השנים הזדמנויות לרכישת את המתחרה "בזול", במיוחד בתחילת המאה כשנייס עמדה על סף פשיטת רגל. בדקנו את הנושא באותם מקרים, שאלנו את קובי אלכסנדר מדוע אינו רוכש את נייס ואת חיים שני, כמה שנים מאוחר יותר, מדוע אינו רוכש את ורינט? אם תשאלו אותנו, החברות לא התמזגו עד כה בגלל 2 סיבות. הראשונה, אגו של ההנהלות, והשניה, שום בנק השקעות רציני לא "הצליח להנדס" מודל שיקרוץ לשני הצדדים.
מניות נייס מפוזרות בציבור להוציא %10.9 (6,560,520 מניות שמוחזקות ע"י פסגות עם 5.7% וחברת מגדל עם 5.2%). בורינט אין מחזיקים מעל 5%. מאז הוקמה זו האחרונה, היא מובלת ע"י דן בודנר, נשיא ומנכ"ל.Victor DeMarines, יו"ר, התמנה לתפקיד בפברואר האחרון. דה-מארינס, איש מקושר ביותר , הוביל בעבר את MITRE Corporation, חברה שמספקת פתרונות בטחון לסוכנויות ממשלת ארה"ב, ממס ההכנסה ועד לסוכנות לביטחון לאומי.
ממול ניצב זאבי ברגמן, מנהל ברמה הגבוהה ביותר, שהיה לנו הכבוד להכיר בעת שניהל את קומברס בע"מ. ברגמן הצטרף לנייס ב-2009 . הוא מכיר, מן הסתם, את ורינט ככף ידו ונכנס בהצלחה לנעליו של חיים שני. דויד קוסטמן ששימש כדירקטור מאז תחילת המאה, ומונה ליו"ר בתחילת השנה. קוסטמן, בנקאי השקעות, בוגר ליהמן, זכור לנו עוד מגליל טכנולוגיות המהוללת. כרגע שוויין העסקי של שתי החברות עומד בסביבות 2 מיליארד. שווי השוק של נייס כ-2.3 מיליארד - גבוה ב-26% לערך משווי השוק של ורינט. השתיים משופעות במזומן (כ-860 מיליון ביחד).
האנליסטים צופים צמיחה דו ספרתית לשתי החברות ב-20-13-14. אין שום ספק שאם היו מתמזגות, עוצמתן ןצמיחתן היו גדלות משמעותית. אם כל זה אינו סינרגטיות, אנחנו לא יודעים מה כן. מלבד כל הסינרגטיות הנ"ל, יש גם את הרעיון של "מה טוב לבעלי המניות?" שקשור לעניין. אגב, לא היה מזיק "לחבר" למיזוג גם את קומברס "החדשה" (סימול: CNSI) ואמדוקס (סימול: DOX). זה היה יוצר "ממותה ישראלית" של ממש בתוכנה העסקית, אבל הסיכוי לכך אפסי.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 8.שלמה גרינברג 10/06/2013 13:34הגב לתגובה זולעופרה וחברים, ACT מעניינת בגלל הרצינות שהיא מפגינה ויכולות הפתוח. יש לה 2 תרופות בבדיקות קליניות מאושרות (אגב, תאי גזע זה תרופות לכול דבר אבל כיוון שהן חדשניות ואינטרדיסציפלינריות זה לוקח זמן, גם ב FDA שם עדיין מתמודדים עם הנושא הזה). תרופה אחת לניוון ראייה אצל בני נוער והשניה לניוון אצל מבוגרים. לשתי המחלות אין תרופה בכלל כך שהחלום גדול. כפי שכבר הערתי אם זה ייקח פחות מחמש שנים להגיע לשוק זה יהיה הישג גדול אבל החלום יגדל עם כול מעבר לשלב נוסף. הבעיה, הכסף (דילולים) והתחרות.
- 7.עופרה 08/06/2013 20:55הגב לתגובה זוב- אם תוכלי להרחיב האם התוצאה משמעותית ?- אני לא כל כך מומחית כדי להביע דעות.החברה מדגישה שזו פריצת דרך. האם התרופה בשלבים קליניים ? זו לא תרופה. זה טיפול בעזרת תאי גזע עובריים ג- גודל המדגם ?נדמה לי:22 מטופלים ד- באיזה שלב מגישים ל- FDA ? ועוד מידע -על שלבים ומידע מציעה להיכנס לאתר החברה ולקרא
- 6.לעופרה 07/06/2013 16:05הגב לתגובה זוא- תודה רבה . ב- אם תוכלי להרחיב האם התוצאה משמעותית ? האם התרופה בשלבים קליניים ? ג- גודל המדגם ? ד- באיזה שלב מגישים ל- FDA ? ועוד מידע שוב תודה נ.ב. רופאת העיניים ספרה על המחקר ,אם יצליח זו פריצה מהותית - בהצלחה !
- 5.עופרה 07/06/2013 09:19הגב לתגובה זושלב 1-2....כאשר ההודעה האחרונה היתה על חולה שעבר מראיה של: 20/400 ל 20/40.
- 4.יוסי 06/06/2013 21:43הגב לתגובה זובבקשה אם תןכל להביע את דעתך לגבי המניה הזאת בתודה מראש
- 3.עופרה 06/06/2013 15:47הגב לתגובה זושלמה. אתה צודק שרוב החלומות התנפצו. אבל מי שלא חולם לא מגיע לשום מקום. אלו החיים. כל מדע התאי גזע מצרך המון סבלנות. הרי בסופו של דבר יליחו כמה וכמה חברות מהתחום להגיע למטרה. ההימור על פטסי או על א.סי.טי.סי הוא אותו הימור שהיה בזמנו על כל חברה בביומד שהצליחה או כשלה.
- 2.יוסי 06/06/2013 15:00הגב לתגובה זוקניתי בזמנו הרבה מניות של החברה במחיר של 3.5 למניה כעת אני בהפסד עצום ולא יודע מה לעשות האם לדעתך המניה תתאושש או שזה תחילה של ההדררדרות
- 1.אלי 06/06/2013 11:14הגב לתגובה זובציר הזמן באיזה שלב נמצאת החברה ? תודה