
המהפכה הסינית בבינה המלאכותית: מדיפסיק לעליבאבא - מרוץ של מיליארדים
מעליבאבא עם 149 מיליון משתמשים לביידו עם 14 מיליון בלבד - המרוץ כולל השקעות עתק, מאבק על שבבי אנבידיה וחששות מהוצאה מוול סטריט שעלולה לחסל 800 מיליארד דולר השקעות
לפני ארבעה חודשים הרעידה חברת דיפסיק הסינית את עולם הטכנולוגיה כשטענה שפיתחה מודלי בינה מלאכותית המתחרים בפתרונות המערביים המובילים, אך בעלות שהיא שבריר מהמחיר. המהלך הזה עורר גל התלהבות בשווקים ופתח את השער להתעוררות רחבה של השחקנים הסיניים בתחום. מאז עלו שאלות לגבי ההוצאות האמיתיות של דיפסיק, אך הבום שיצרה הוביל לפיתוח מואץ של מודלים מתחרים על ידי חברות סיניות רבות. המרוץ החדש הזה הפך את הנוף הטכנולוגי בסין לזירת התחרות חמה ומורכבת, עם שחקנים בכל הגדלים.
עליבאבא
עולם הסחר האלקטרוני והענן הסיני נשלט על ידי עליבאבאAlibaba -2.33% , שדומה במבנה לאמזון Amazon.com Inc. האמריקאית. בדיוק כמו המקבילה האמריקאית שלה, עליבבא לקחה את הרווחים מפעילות הקמעונאות ויצקה אותם לבניית אימפריית הענן הגדולה ביותר בשוק הביתי.
עליבאבא הכריזה לאחרונה על תוכנית השקעה בהיקף חסר תקדים: 380 מיליארד יואן לפחות, כ-52.4 מיליארד דולר, שיושקעו בטכנולוגיות ענן ובינה מלאכותית במהלך השנים 2025-2027. מדובר בהתחייבות כספית שעולה על כל ההכרזות הקודמות של חברות בסין הישגיה של עליבאבא בתחום כבר ניכרים בשטח. אפליקציית העוזר הדיגיטלי שלה, המופעלת על ידי מודל Qwen, הפכה לכלי הפופולרי ביותר מסוגו בסין עם 149 מיליון משתמשים פעילים חודשיים.
במקביל, עליבאבא ממתינה לאישור רגולטורי לשותפות עם אפל שתאפשר לה להציע שירותי בינה מלאכותית על מכשירי אייפון ומוצרים נוספים של החברה הנמכרים בסין. הדיווח הכספי האחרון של החברה הראה כי הכנסותיה ממוצרים הקשורים לבינה מלאכותית יותר מהכפילו את עצמן לעומת השנה הקודמת במשך שבעה רבעונים רצופים.
ביידו
בצד השני של המתרס עומדת ביידו, המוכרת בעיקר בזכות מנוע החיפוש שלה שהקנה לה את הכינוי "גוגל הסינית". בדומה למקבילתה המערבית, גם היא עשתה פיבוט לכיוון פיתוח בינה מלאכותית עם עדכונים תכופים לצ'אטבוט Ernie שלה. הכנסותיה מענן הבינה המלאכותית עלו ב-26% ברבעון האחרון של 2024 לעומת התקופה המקבילה בשנה הקודמת.
אולם המסלול של ביידו לא חלק. לפי דיווחים, היא הפסידה לעליבאבא במרוץ להיות ספקית הבינה המלאכותית למכשירי אפל בסין. ספקות נוספים התעוררו לגבי מעמדה התחרותי כשהמנכ"ל רובין לי לא הופיע, לכאורה, בפגישה בין הנשיא שי ג'ינפינג למנהיגי הטכנולוגיה בפברואר.
צ'אטבוט Ernie מוצע בחינם אך מתפקד עם רק 14 מיליון משתמשים פעילים, לפי נתוני Aipcb.com, ונותר מאחורי המתחרים. עם זאת, ביידו טוענת שפלטפורמת יצירת המסמכים שלה Wenku מונה 40 מיליון משתמשים משלמים עבור תכונות הבינה המלאכותית.
- עשתה זאת שוב: אנבידיה עקפה את הציפיות - עולה ב-3% באפטר
- 16 שנים ללא רווח: האם C3.ai תפתיע?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
טנסט
שחקן נוסף במערכה הוא טנסנט, חברת הטכנולוגיה שפועלת ברשתות חברתיות, משחקי וידאו ומגוון רחב של תחומים נוספים. היא פיתחה מודל בינה מלאכותית משלה בשם Hunyuan וגם שילבה יכולות לתוך אפליקציית WeChat הנפוצה ביותר.
בדומה למטא, טנסנט רואה יתרונות בשילוב בינה מלאכותית לכלי הפרסום שלה, הן לצורכי מיקוד והן ליצירת תוכן. השיפור הזה תרם לעלייה של 20% בהכנסות משירותי השיווק ב-2024. אולם השימוש הגדול ביותר עשוי להיות בפיתוח משחקי וידאו - טנסנט השיקה בשנה שעברה את GameGen-O, מודל בינה מלאכותית ליצירת משחקי עולם פתוח.
אנליסטים מ-S&P Global Ratings מעריכים שההוצאות ההוניות השנתיות של טנסנט יעלו על 80 מיליארד יואן (11 מיליארד דולר) ב-2025 וב-2026, לעומת 77 מיליארד יואן ב-2024. העלייה מיועדת לאפשר לה להמשיך להתחרות עם עליבאבא במרוץ הבינה המלאכותית.
הסטרטאפים הבולטים
דיפסיק, החברה הפרטית שהציתה את המהפכה, צמחה מתוך קרן גידור. היא זכתה לתהילה עם השקת מודל R1 שלה. מאז היא ממשיכה לעדכן את המודלים שלה עם שיפורים ביכולות החשיבה והקידוד, אם כי אף אחד לא יצר רעש כה גדול כמו השקת R1 המקורית.
בקבוצת הסטארט-אפים הבולטים נמצאת גם ז'יפו, שהוקמה ב-2019 כחברה שיצאה ממעבדה באוניברסיטת צ'ינגואה. היא נחשבת לאחת מהחברות המובילות במדינה ונתמכת על ידי טנסנט ועליבאבא. לאחרונה השיקה ז'יפו מודל בינה מלאכותית לחשיבה, שלטענתה מגיש ביצועים דומים ל-R1 של דיפסיק אך בעלות שהיא שלושים אחד מהמחיר.
ז'יפו מתכוננת כעת להנפקה ראשונית לציבור. החברה לא חשפה את השווי העדכני שלה, אך משקיע ממשלתי אמר בספטמבר שהיא מוערכת ב-20 מיליארד יואן (2.75 מיליארד דולר). בינואר נוספה החברה לרשימה השחורה האמריקאית של הגבלות יצוא. ז'יפו שייכת לקבוצה שהתקשורת המקומית מכנה "נמרי הבינה המלאכותית", הכוללת חברות כמו MiniMax, Baichuan AI, Moonshot ו-01.AI. עליבאבא היא לכאורה משקיעה בכל החברות הללו, בעוד טנסנט השקיעה במספר מהן.
חברות ה-AI הסיניות והמשקיעים
מבחינת המשקיעים, חברות הבינה המלאכותית הסיניות נראות אטרקטיביות על פני השטח. הן נסחרות בהערכות שווי נמוכות בהרבה מהמקבילות האמריקאיות שלהן, עם גישה לשוק עצום והגנה מתחרות חיצונית באמצעות הרגולציה של בייג'ינג.
טד מורטנסון, מנהל בכיר ואסטרטג טכנולוגיה בחברת בירד, הסביר: "הקרנות הבינלאומיות צריכות להחזיק לפחות שם או שניים מסין מנקודת מבט טכנולוגית, בנוסף לשמות הטכנולוגיה האירופיים והאמריקאיים".
עליבבא היא השם הפופולרי ביותר בקרב המשקיעים והאנליסטים המערביים. אנליסטים מ-Benchmark Research הוסיפו אותה השנה לרשימת "הרעיונות הטובים ביותר" שלהם, וציינו אותה כחברה הכי מוכנה לאמץ בינה מלאכותית בסין. הם נתנו לתעודות הפיקדון האמריקאיות שלה דירוג קנייה ויעד מחיר של 190 דולר.
האתגר - השבבים
השאלה התלויה מעל עליבאבא וחברותיה היא האם הקדמה שלהן בבינה מלאכותית יכולה להמשיך מול סנקציות אמריקאיות מחמירות על יצוא שבבים. רבים מהמערכות הנוכחיות נבנו באמצעות שבב H20 של אנבידיה, גרסה פחות חזקה של מאיצי הבינה המלאכותית המובילים של יצרנית השבבים.
באפריל חשפה אנבידיה שמכירות עתידיות של מאיצי H20 לסין ידרשו רישיון ממשרד המסחר האמריקאי, שכנראה לא יינתן. עם זאת, בעלת TikTok ByteDance, עליבבא וטנסנט צברו יחד כמיליון שבבי H20 - בערך אספקה לשנה שלמה - לפני הטלת ההגבלות, לפי הדיווח של Nikkei Asia.
עליבאבא, טנסנט וביידו סירבו להגיב על השבבים בהם השתמשו לאימון מוצרי הבינה המלאכותית הקיימים שלהן או כיצד הגבלות אנבידיה ישפיעו על הפיתוח העתידי. השבבים הסיניים הביתיים צוברים תאוצה ומהווים יותר מ-30% מהמשלוחים של שבבי הבינה המלאכותית ב-2024. וואוויהפכה לספקית חלופית עיקרית, שמשיגה ביצועי חישוב דומים לחלק ממערכות אנבידיה, אבל במחיר של צריכת חשמל גבוהה פי ארבעה.
גם אם התעשייה הסינית הביתית תצליח לפתור את בעיית השבבים, איום נוסף תלוי מעל הסקטור - מתיחות סחר מתגברת עלולה להוביל להוצאת חברות סיניות מהבורסות האמריקאיות. שר האוצר סקוט בסנט סירב לשלול את האפשרות הזו כשנשאל עליה השנה. משקיעים אמריקאיים יצטרכו להחליט מה לעשות עם כ-800 מיליארד דולר של תעודות פיקדון בחברות סיניות אם טראמפ או הבורסות יאסרו על הרישום. המשקיעים יוכלו להמיר את תעודות הפיקדון למניות הנסחרות בבורסת הונג קונג, אך רבים כנראה יעדיפו למכור את האחזקות.
- 1.אנונימי 28/05/2025 11:38הגב לתגובה זולאט לאט יקטינו הפער