נרנדרה מודי ראש ממשלת הודו
צילום: אבי אוחיון לע"מ

הסכם סחר נוסף בדרך? "הודו הציעה להוריד את המכסים על ארה"ב"

טראמפ חשף במהלך הביקור במדינות המפרץ כי הודו פנתה אליה עם הצעה להסכם סחר במסגרתו תסיר לגמרי את המכסים על מוצרים מארה"ב: "אנחנו לא רוצים שאפל תייצר אייפנוים בהודו"

רוי שיינמן |
נושאים בכתבה הודו טראמפ

אחרי שמוקדם יותר השבוע דווח על הסכם הסחר בין ארה"ב לסין, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מצהיר על התקדמות משמעותית לקראת הסכם סחר עם הודו. 


בדברים שנשא טראמפ באירוע עם אנשי עסקים בדוחא, חשף כי ממשלת הודו הציעה הסכם במסגרתו תפסיק לגבות מכסים על מוצרים אמריקאיים המיובאים למדינה. "הם הציעו עסקה שלפיה הם פשוט לא יגבו שום מכס", אמר טראמפ, מבלי לפרט אילו מוצרים כלולים בהצעה או האם ניתנה לכך הסכמה רשמית מצד דלהי. בינתיים, הרשויות בהודו לא הגיבו פומבית להצהרותיו של טראמפ, והמידע שהציג לא אושר או הוכחש.


את ההצהרה טראמפ שזר כחלק מדיון רחב יותר על המעבר של חברת אפל מפעילות ייצור בסין להודו. הוא טען כי שוחח עם מנכ"ל אפל טים קוק, והביע הסתייגות מהעברת ייצור האייפונים להודו, תוך שהוא תוקף את מדיניות המכסים הגבוהה שהייתה נהוגה בה עד לאחרונה. "אמרתי לו - אנחנו סבלנו את המפעלים שלך בסין שנים, לא רוצים שתעביר את הייצור להודו. הודו תסתדר לבד".


מאז אפריל האחרון, טראמפ הטיל מכסים של עד 27% על מוצרים מהודו, מה שהוביל את ממשלת דלהי לחתור לעסקה שתשנה את התמונה, במיוחד בתקופת ההקפאה בת 90 הימים שהוכרזה בנוגע להעלאת מכסים, וצפויה להסתיים ב-9 ביולי.


במקביל, הודו כבר נקטה צעדים בכיוון חיובי מבחינת וושינגטון, כשהפחיתה מכסים על מוצרים כמו וויסקי אמריקאי ואופנועים. עם זאת, ארה"ב עדיין סובלת מגירעון מסחרי מול הודו בהיקף של 45 מיליארד דולר, פער שטראמפ שואף לצמצם בצורה משמעותית.


למרות ההתלהבות מההצהרה, פרשנים כלכליים נזהרים. המומחה לסחר מדלהי, אג'אי סריווסטבה, טוען כי עסקה כזו, אם תתממש, תצטרך לכלול הדדיות מוחלטת. הוא מציע גישה של "אפס תמורת אפס" (zero-for-zero), כלומר ביטול מוחלט של מכסים מצד שני הצדדים, מלבד בתחומים רגישים כמו חקלאות ותעשיית הרכב. להערכתו, הודו עשויה להסכים לכך ש-90% מהמוצרים האמריקאיים ייכנסו למדינה ללא מכס, אך לא תמהר לוותר על ההגנות בתחומים בעלי רגישות פוליטית פנימית.


התקרבות זו לארצות הברית משתלבת במגמה רחבה יותר של פתיחות מצד הודו להסכמי סחר. בשנה האחרונה נחתמו שני הסכמים משמעותיים: האחד עם בריטניה, שכלל הפחתה דרמטית של מכסים במגזרים כמו רכבים ואלכוהול, והשני, הסכם סחר חופשי עם איגוד EFTA האירופי, לאחר 16 שנות משא ומתן.


בנוסף, נמשכים מגעים לחתימת הסכם חופשי עם האיחוד האירופי עד סוף השנה. מדובר בשינוי חד במדיניות ההודית, שהייתה זהירה בעבר כלפי פתיחות כלכלית. אם אכן ייחתם הסכם עם ארצות הברית, זו תהיה קפיצת מדרגה חסרת תקדים.

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה