או"ם שמום? הארגון מציע להנפיק מטבע עולמי חדש להשבת יציבות המערכת

"ישנו סיכוי גדול יותר להשיג יציבות בשוק המט"ח על ידי הסכמה רב צדדית למסגרת עבודה וניהול בקביעת שערי חליפין", כך טוען היינר פלסבק, מחבר הדו"ח שפורסם על ידי ועידת המסחר והפיתוח באו"ם
נועם הוד |

הדולר צריך לפנות מקום ותפקידו כמטבע המרכזי בעולם צריך להיפסק ובמקמו יש להנפיק מטבע חדש על מנת להגן על השווקים המתעוררים מפני "משחקי האמון" של הספקולנטים, כך אומרים היום בכירים בארגון האומות המאוחדות (UN).

בדו"ח שפורסם על ידי ועידת המסחר והפיתוח ממטה האו"ם שבז'נבה, נכתב כי המדינות החברות בארגון צריכות להסכים ביניהן על יצירת בנק מרכזי חדש שתפקידו יהיה להנפיק את המטבע העולמי החדש ובנוסף, בידיו של הבנק תוטל האחריות לקביעת שערי חליפין בין המטבעות השונים בעולם.

נדמה שהצהרת האו"ם היא רק עוד פרק במה שמסתמן לאיטו כטרנד העולמי החדש. מוקדם יותר השנה קראו ברזיל, רוסיה, הודו סין, הידועות כמדינות ה-BRIC, להחליף את הדולר על רקע התמוטטות שוק המשכנתאות בארה"ב, התמוטטות שהובילה במהרה למשבר הגלובאלי החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה.

אנליסטים רבים עוקבים בדריכות אחר מוצא פיהם של בכירים בסין, המממנת הגדולה ביותר של הממשל האמריקני וזו שאוחזת ביתרות הדולריות הגדולות בעולם. באחרונה ציינו בכירים בממשל כי ייתכן מאוד שמטבע רב לאומי כדוגמת ה-SDR של קרן המטבע הבינלאומית, עשוי לתרום ליציבות בגזרת המט"ח.

"ישנו סיכוי רב הרבה יותר להשיג יציבות בשוק המט"ח על ידי הסכמה רב צדדית למסגרת עבודה וניהול בקביעת שערי חליפין", כך טוען היינר פלסבק, מחבר הדו"ח מטעם ועידת המסחר והפיתוח באו"ם ומי שמכהן שדירקטור בוועדה. "דרושה כיום יוזמה שוות ערך לזו שנעשתה תחת הסכם "ברטון וודס" או יוזמה הדומה למערכת המוניטארית באירופה", אמר פלסבק בראיון שהעניק לבלומברג מז'נבה.

נזכיר כי הסכם "ברטון וודס" הינו הסכם אשר נחתם בוועידה ב1944 וביסס שערים חליפין מתוקנים למספר מטבעות זרים. הסכם "ברטון וודס" ניזום במאמץ למנוע את בריחת המזומן מאירופה (אשר נחרבה במלחמה). ערכי מטבע קובעו לשער הדולר, אשר קובע למחיר הזהב. עם התמוטטות ההסכם לאחר יוזמה מצידו של נשיא ארה"ב, ניקסון, בשנת 1971, החלה התקופה המודרנית של סחר במט"ח.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה