סקוט בסנט; קרדיט: יוטיובסקוט בסנט; קרדיט: יוטיוב

איך קשורה איראן להסכם הסחר בין ארה"ב וסין והאם זה טוב לישראל?

לקראת סבב שיחות חדש עם סין, ארה"ב מאותתת: השיחות לא יהיו רק על סחר אלא גם על מחירי הנפט וסנקציות על רוסיה ואיראן; ככה שואף טראמפ גם לפרק את הציר הסיני וגם להרוויח סחר הוגן
מנדי הניג |

במשרד האוצר האמריקאי מתחילים לרמוז כי השיחות הקרובות עם סין לא יעסקו רק במכסים ובסחר חופשי, אלא גם באיראן ורוסיה. מה הקשר לשיחות סחר ולאיראן ורוסיה? נפט. לאמריקאים יש מנוף לחץ גדול על סין ואיראן - חרם הנפט האיראני ואם הם ישלבו במסגרת הסכם הפסקת אש בי ארה"ב ישראל ואיראן אפשרות למכירת נפט איראני לסין - הם יזכו להרבה נקודות במו"מ. 

המשחק של "התן וקח", האיראנים יצטרכו להתגמש אחרי מתנה כזו. זה פועל כך בדיוק אותו דבר מול הרוסים. לאמריקאים יש כאן רווח כפול - גם סין רוצה כמובן את הנפט הזול הזה ואם מסירים את החסמים עליו, זוכים בהקלות אחרות שסין תצטרך לתת במסגרת המו"מ.

חכם, ומוכיח שוב שחלק גדול מהאירועים האחרונים נעשה ממניעים עסקיים, פיננסיים. לכאורה המלחמה באיראן היתה רק על רקע גיאופוליטי, ביטחוני, אפילו על רקע אידיאולוגי - איראן רוצה להשמיד את ישראל, אבל בסוף גם כסף מדבר. 

בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

סקוט בסנט, שר האוצר של ארצות הברית, אמר בראיון  בתקשורת האמריקאית כי לאחר חודשים של דיאלוג אינטנסיבי מול בייג׳ין, כעת הגיע הזמן להעלות סוגיות שנוגעות גם לאנרגיה ולסנקציות בינלאומיות. מדובר בעניין רגיש במיוחד, מאחר שסין היא אחת הרוכשות הגדולות של נפט שמקורו ברוסיה ובאיראן - נפט שנמצא תחת הגבלות אמריקאיות ואירופאיות.

לדבריו של בסנט, ״המסחר עם סין נמצא במקום טוב״. עם זאת, הוא ציין כי וושינגטון לא מתכוונת להישאר ממוקדת רק בהיבט הזה, וכי ייתכן שהשיחות יכללו דרישה לבייג׳ין להקטין את רכישות האנרגיה ממדינות שנמצאות תחת סנקציות. לחילופין אם סין והמדינות האלו - איראן ורוסיה יתקדמו לנורמליזציה כוללת אז הסנקציות יוסרו באופן חלקי. 

במקביל להצהרותיו על סין, בסנט רמז כי הממשל שוקל להפעיל מנגנון חדש של מכסים משניים. מנגנון זה מאפשר לארה״ב להטיל מכסים כבדים, עד מאה אחוז, על מדינות שימשיכו לרכוש נפט ממקורות המוגדרים אסורים. הוא אף קרא למדינות אירופה להצטרף למהלך ואמר כי יש צורך בשיתוף פעולה רחב כדי להפעיל לחץ אפקטיבי על רוסיה ואיראן.

טרם נמסר על לוחות זמנים ברורים, אך נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הדגיש לאחרונה כי ללא התקדמות ממשית בהסכמות, ייכנסו לתוקף מכסים ברמה חריגה כבר בזמן הקרוב. מדובר בצעד שנראה כמשחק להפעלת לחץ, טראמפ ידוע כאיש עסקים שהדרך שלו להתנהל היא במו"מ, אבל מה יקרה אם במשחק הזה הוא יתקל בשחקן שלא מוכן להתפשר? על פי המומחים הדרך להסדרים עלך מכסים היא הדרך הטבעית והסבירה, אבל השאלה אם לא ייתכן שיבוש בדרך. 

קיראו עוד ב"בארץ"

הכנסת הנפט האיראני והרוסי לתוך המשוואה, מהווה לכאורה ערבוב בין אינטרסים ביטחוניים ולאומיים, עם אינטרסים עסקיים וכלכליים. אבל הכלכלה היא חילק גדול מהביטחון ובעוד בממשלים קודמים הקשר בין השניים היה יחסית צנוע, אצל טראמפ זה קשר מאוד חזק וברור. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה