קובי בלום: "מדד הפחד הגיע ביום שני ל-46 נקודות, רמת התחתית ב-1998 ו-2002"

מנהל ההשקעות הגלובליות בכלל פיננסים בשיחה עם Bizportal. מחירי האג"ח על המשכנתאות הם בגדר אבסורד, הממשל האמריקני הולך להרוויח על תוכנית ההמלצה הזו"
שהם לוי |

הבורסות בוול סטריט רושמות ימים תנודתיים מאוד בעוד המשקיעים נעים בין פחד לתקווה ובין ייאוש לציפייה. הארועים מתחרשים בקצב מסחרר וכל הודעה או הערכה משנה את התמונה מרגע לרגע.

הסנאט האמריקני צפוי לאשר היום תוכנית משודרגת להצלת המוסדות הפיננסים האמריקנים, מה שמצית תקווה מחודשת לאישור סופי של תוכנית הממשל.

קובי בלום, מנהל השקעות גלובליות בכלל פיננסים, אומר היום בשיחה עם Bizportal כי "התוכנית תעבור בסבירות גבוהה בימים הקרובים, לאמריקנים אין ברירה, כולם יודעים שתוכנת מהסוג הזה נוגעת בבעיה האמיתית. לא פותרים משבר בשיטה של פתרון לבעיות נקודתיות".

בלום מסתכל על הבנקים האירופאים הקורסים ומדגיש: "התוכנית היא רק לחברות אמריקאיות ולא נוגעת בבנקים באירופה. מחלת הבנקים התפשטה עד כדי כך 'שחצתה את האוקיינוס' והגיעה לאירופה. רק ביומים שלושה האחרונים שמענו על שלושה בנקים למשכנתאות שפשטו את הרגל. הממשלות נחלצו לעזרה, ביצעו הזרמה מאוד מאסיבית בקנה מידה של מאות מיליארדי דולרים, זה נכון לאירלנד וגם לבלגיה וגרמניה. חשוב להבין שבנק כמו פורטיס, שפושט את הרגל זה מקרה מהותי, הוא גדול פי עשר מבנק לאומי או פועלים".

"כנראה שתהיה תוכנית הצלה גם באירופה"

"יש סבירות לא רעה בכלל שבאירופה ינועו למהלך הצלה רוחבי דומה כפי שעושים בארה"ב. פתרון מערכתי נכון גם באירופה. מתברר שיש להלאמות השפעה רעה על האירו, זה מצטרף לזה שהכלכלה באירופה חלשה יותר מהכלכלה האמריקנית, משבר הנדל"ן חמור באירופה לא פחות".

בלום מזכיר עוד שהבנקים שפשטו הרגל, ווקוביה וושינגטון מיוצ'אל, חשופים לנדל"ן הקליפורני. וושינגטון מיוצ'ואל היה ידוע בחיבתו הגדולה לנגזרים. יש נקודות חלשות נוספות בנדל"ן, למשל יש נוואדה שגם נפגעה קשה. משבר הנדל"ן הפוקד את העולם, להערכתי לא מתקרב לסיומו, מחירי הבתים ממשיכים לרדת".

יתרה מכך אומר בלום, כי חלה החמרה במצב: "קצב ירידת מחירי הבתים הולך ועולה על פי האינדיקטורים האחרונים. יש שם מהלך של ירידות מחירים שעלול להימשך עוד הרבה זמן. לא רואים את האור בקצה המנהרה. העצה שלי לכל מי שחושב על נדל"ן בארה"ב שפשוט ימתין. כל האינדיקטורים של שוק הדיור, בניהם תשואת השכירות, מצביעים שהמהלך עוד ביצומו".

הזווית הישראלית: הזדמנות בפקדונות דולריים קצרים המופקדים בבנקים ישראלים

באשר לזווית הישראליות וללקוחות הבנקאים בארץ המחזיקים חשבון מט"ח, אומר בלום: "חשוב לדעת שבימים האחרונים ריבית הליבור על הדולר זינקה לקרוב ל-7% למרות של'פד' יש ריבית מטרה קצרת טווח של 2%. זהו הבדל אדיר שלא היה כמותו בשנים האחרונות במיוחד לכסף קצר. זה נובע העובדה שהבנקים נמנעים מלהלוות אחד לשני".

"הבנקים הישראלים הם חלק מהמערכת העולמית, הם יהיו מוכנים לשלם עד 2% עבור פקדונות דולריים קצרים של חודשיים שלושה, יותר ממה שהם היו מוכנים לשלם לפני חודש. מי שיש לו פקדון של מעל 20 עד 30 אלף דולר, אז כדאי לו לבדוק את האפשרויות מול הבנק", מדגיש בלום.

"המשקיע הישראלי צריך לדעת שאם הוא משקיע בבנקים בחו"ל כולל הבנקים הגדולים, עליו לנקוט משנה זהירות. אם חברות כמו ליהמן ו-AIG פשטו את הרגל הכל יכול להיות. אם הבנק פושט את הרגל יש סבירות להפסיד את הפקדונות גם קרנות הנאמנות של הבנק המנפיק הן בסכנה. אם יש חשש מהבנק, לא להשאיר בו כספים".

אסטרטגיית השקעה: להתרחק מאג"ח של בנקים בחו"ל

"מבחינת הבנקים באירופה, עדיף לא להיות חשוף לפקדונות בבנקים זרים אלא לאיגרות חוב ממשלתיות. לא הייתי קונה היום איגרות חוב של גופים פיננסים. יש להתמקד באג"ח ממשלתי או אג"חים של חברות יציבות זרות".

בלום חוזר שוב לזווית הישראלית ואומר: "משבר הנדל"ן ישפיע גם על ישראל, גם רמת הנדלן במגורים, כך שהיום זה לא הזמן להיכנס לנדל"ן. אנחנו נגזרת של העולם"

בראייה לעתיד: "הגופים הממונפים בהון קצר עלולים לספוג את הפגיעה הבאה"

"בהמשך למצוקת האשראי, צריך לזכור שגם גופים שממונפים בהון קצר עלולים להיפגע. לעתים זהו הון שיש לחדש אותו, אותם גופים יכולים להיתקל בבעיות ברגע שהם יבואו לבצע מימון מחדש", מדגיש בלום.

בלום מציין עוד שהמשבר שעד היום היה מרוכז בנדל"ן והבנקאות יעבור לחלקים גדולים של העולם. "אנחנו כמובן לא יודעים מה יקרה, אבל אין ספק שהכלכלה הגלובלית היא בקצב של האטה. מה שהממשל האמריקני מנסה לעשות זה למנוע את זה, הגמישות בולטת מאוד. מבחינת הבנק המרכזי האירופאי, אני חושב שלא תהיה לו הרבה ברירה אלא להתגמש, בגלל פשיטות הרגל המאסיביות", מוסיף עוד.

בזירת המאקרו: "כל מיתון שהיה בעבר הביא לירידה באינפלציה

"הריבית הקצרה באירופה היום עומדת על 4.25%. האינפלציה באירופה עלתה, אבל ההאטה יחד עם הירידה במחירי הנפט והסחורות יביאו לבלימת האינפלציה. כל מיתון שהיה בעבר הביא את האינפלציה לרדת בחדות. האטה כלכלית בעולם זה כמעט הכרח המציאות.

"באירופה, עד שההאטה תתגבר, והאינפלציה תרד, נראה שטרישה לא יוריד את הריבית. אבל בניגוד אליו יש את ברננקי שיהיה מוכן לשם באינפלציה כדי למנוע מיתון, לא ברור מי צודק. קטונתי מלשפוט", אומר בלום.

הביקורת על התוכנית

"יש המון ביקורת על התוכנית האמריקנית, זאת המציעה רכישה של 700 מיליארד דולר של משכנתאות. יחד עם זאת צריך לזכור כי הממשל יקנה את הבסיסיות".

בלום מתקשה להבין את התמחור הנוכחי של המשכנתאות בארה"ב: "משכנתאות של דולר קונים אותן היום ב-7 סנט, הטובות ביותר עולות 50 סנט על הדולר. זו הנחה שבין 93% ל-50%. בגלל העובדות האלה נראה שהקרן הפדרלית תעשה עסק טוב מאוד לטווח בינוני וארוך. גם אם ניקח חדלות פירעון גבוהה הקרן הזו תרוויח ברמות תשואה מאוד גבוהות".

בלום מדגיש כי: "המחירים הם אבסורדים, למה שזה יירד ל-50 סנט על הדולר? אין כאן שום הגיון. גם עבור לווי הסאב-פריים ישנה הגזמה. נניח והמצב עוד יחמיר אז אפשר לצפות ש-13% מהמשכנתאות לא יחזרו, גם במקרה כזה עדיין הקרן תרוויחו, ולכן משלם המסים האמריקני עוד ירוויח.

לסיכום אומר בלום, כי "מדד הפחד הגיע ל-46 נקודות ביום שני השחור, שזו רמה שראינו אותה בתחתית הגדולה של 2001-2002 ו-1998. האם זה אומר שהגענו לתחתית? קשה מאוד לקבוע, אבל זה אומר שהפאניקה הגיעה לשיאים שמקבילים לשפלים שראינו בשנים האחרונות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה